De maan en je cyclus – is er een link?
Deel

Het onderwerp is omgeven door mysterie: De vrouwelijke cyclus en de verschillende maanfases. Beide hebben een cyclus van ongeveer 29,5 dagen – best opvallend. Misschien is dit de reden dat veel mensen de maan ook associëren met vruchtbaarheid. In dit artikel duiken we er verder in, en onderzoeken we of er een link is tussen de vrouwelijke cyclus en de maan. En dit doen we niet zomaar. Binnenkort staat er namelijk een bijzondere supermaan aan de lucht, en we zijn benieuwd of we hier iets mee moeten doen!
Een supermaan? Wat is dat?
Als je deze avonden iets langer naar de nachtelijke lucht kijkt, valt je misschien iets op: De maan is huge! De maan staat dichter bij de aarde dan normaal, en op 14 juni is het ook nog eens volle maan.
Dit verschijnsel noem je een supermaan – een volle maan die dicht bij de aarde staat. Deze supermaan is de eerste supermaan van 2022.
In veel culturen krijgen volle manen een naam. De volle maan van juni, meestal de laatste volle maan van de lente of de eerste van de zomer, wordt de Aardbeienmaan genoemd. Deze maan heet zo omdat hiermee vaak het aardbeienpluk-seizoen begint. Maar deze Super Aardbeienmaan heeft nog meer namen zoals de Blooming Moon, de Birth Moon, The Egg Hatching Moon en de Honey Moon.
No worries, je hoeft ze niet allemaal te onthouden. Het enige wat je moet weten, is dat het een prachtig gezicht is, dus maak er een mooie avond van. Ga naar buiten en geniet van een (bijna) zomeravond onder de Strawberry Supermoon.
Is onze vrouwelijke cyclus gelinkt aan de maan? 🌝
De invloed van de maan op de vrouwelijke cyclus wordt vaak afgedaan als een mythe, maar het komt niet helemaal uit de lucht vallen.
Er zijn onderzoeken die laten zien dat er een link is tussen de maanstanden en je slaap en humeur. We weten ook dat er een link is tussen onze cyclus en slapen (we schreven er hier over). Het is dus interessant om je af te vragen of je lichaam op die manier synchroon loopt met de maan.
In een ander onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, bestudeerden onderzoekers de menstruatiegegevens van 22 vrouwen. Ze ontdekten dat sommige vrouwen tijdens bepaalde levensfases synchroon liepen met de maanfases.
Het onderzoek toonde ook aan dat met de leeftijd en blootstelling aan kunstlicht in de avonduren (hallo, computer en telefoon), de cyclussen van vrouwen korter werden en niet meer samenliepen met de maan.
De hypothese van de onderzoekers is dat de mens haar voortplanting baseerde op de verschillende fases van de maan (zoals sommige andere dieren). Kunstlicht en onze moderne levensstijl zou dit gedrag hebben veranderd.
Maar, dat er een overlap is tussen de vrouwelijke cyclus en de maan, kan in dit geval toeval zijn. De onderzoekers hadden namelijk niet zoveel gegevens. Het ging om slechts 22 vrouwen, die 32 jaar werden gevolgd.
We bleven dus in het duister tasten…
En dit is precies waarom menstruatie-tracking app Clue het opnieuw heeft onderzocht. Hun conclusie? De menstruatiecyclus loopt niet synchroon met de maancyclus. De studie was gebaseerd op de 7,5 miljoen cyclussen, dus daar valt niet over te twisten.
De maancyclus en de gemiddelde menstruatiecyclus zijn in principe even lang, dus de twee cyclussen zullen voor sommige vrouwen logischerwijs op bepaalde punten samenvallen. Clue merkte ook op dat de woorden ‘menstruatie’ en ‘maan’ afkomstig zijn van Latijnse en Griekse woorden die maand (mensis) en de maan (mene) betekenen, dus de associatie is begrijpelijk.
De culturele betekenis van de volle maan en je cyclus
Hoewel de wetenschap het er niet mee eens is, geloven veel culturen toch wel in een verband tussen onze cyclus en de maan. De Ojibwe-indianen noemen hun menstruatie bijvoorbeeld 'maantijd' (leuk hè?) En vrouwen zoeken tijdens hun menstruatie hun toevlucht in hun huizen om te rusten en na te denken. Misschien kunnen we hier iets van leren…
En bij veel hindoeïstische en boeddhistische tradities is er een verband tussen de maancyclus en menstruatie. Volgens de Ayurveda wordt bloed geregeerd door Chandra, de maan. Vrouwen worden verondersteld gezonder te zijn als hun cycli synchroon lopen met de maan.
Onze mening
Wij denken dat er iets heel magisch is aan het idee dat ons lichaam synchroon loopt met de natuur. Ondanks dat veel onderzoeken een verband weerleggen, zijn er veel culturen die betekenis hebben gevonden in het verband tussen menstruatie en de fasen van de maan.
Dus we zeggen: Ga je gang – volg de relatie van je cyclus met de maan. En al komt er niets uit, het kan een manier zijn om je meer verbonden te voelen met je lichaam en het universum. En als dat niet magisch is….
Kijk jij op 14 juni naar de Supermaan?
Deel