Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

De invloed van hormonen op je huidpigmentatie

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Laten we eerst even een momentje nemen om dankbaar te zijn voor onze huid. Het is onze eigen superheld, die ons beschermt tegen de buitenwereld. En hoewel we er vaak op zeuren – wéér een pukkel, nèt vandaag! – verdient onze huid echt wel wat meer liefde. In dit artikel vertellen we je alles over de kleur van je huid (pigmentatie). Wat is de invloed van je genen, de zon en – ja ja, hier komt ‘ie – je hormonen?

Pigmentatie: dit is het en zo werkt het

Je huid krijgt zijn kleur van het kleurstofje (pigment) melanine. Deze worden gemaakt door de huidcellen melanocyten. Als de zon schijnt, zorgen je huidcellen (melanocyten) ervoor dat je huid meer melanine aanmaakt. Hierdoor wordt je bruiner, en dat is meteen je bescherming: melanines absorberen een deel van de uv-stralen en beschermen je huid tegen de schadelijke stralingen (tot in zekere mate). 

Je hormonen en pigmentatie

Je huid doet z’n werk om jou te beschermen, maar dat doet hij natuurlijk niet alleen. Je hele lichaam werkt prachtig samen in harmonie, en als het aankomt op je huid, spelen je hormonen een grote rol.

Je vrouwelijke hormonen zijn belangrijk voor de pigmentatie van je huid. Zij bepalen wat er gebeurt met je melanocyten (die cellen die de pigmenten melanine aanmaken). 

Als je hormoonspiegels op hol slaan tijdens bepaalde periodes zoals puberteit, zwangerschap of menopauze, kan dat dan ook pigmentveranderingen veroorzaken.

Pigmentatieveranderingen tijdens de puberteit

Als de hormonen door je lichaam gieren, worden je melanocyten heel actief en maken ze meer melanine aan. In deze fase krijgen mensen vaak voor het eerst te maken met sproeten, donkere moedervlekken of zelfs pigmentvlekken. 

Pigmentatieveranderingen tijdens je vruchtbare jaren

In je vruchtbare jaren kan het nog interessanter worden. Langdurig gebruik van de pil kan bijvoorbeeld voor pigmentvlekken zorgen. 

En oestrogeen en progesteron kunnen ook de oorzaak zijn van catameniale hyperpigmentatie – huidveranderingen die kunnen optreden tijdens de luteale fase van je menstruatiecyclus. 

Pigmentatieveranderingen tijdens de zwangerschap

Hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap kunnen veranderingen in je huid veroorzaken. Dankzij de verhoogde oestrogeenspiegel gaan je melanocyten overuren draaien, wat tot huidveranderingen kan leiden. 

De bekendste pigmentatieverandering tijdens de zwangerschap is misschien wel melasma, ook wel bekend als het zwangerschapsmasker. Dit zijn donkere vlekken op je gezicht tijdens de zwangerschap. Wetenschappers zijn de precieze oorzaak hiervan nog aan het ontrafelen, maar hormonen en blootstelling aan de zon lijken de boosdoeners te zijn. 

Een andere bekende pigmentatieverandering is linea nigra. Dit is de rechte, donkere lijn die van je navel tot je venusheuvel loopt. Bij sommige vrouwen worden hun tepels en genitaliën ook donkerder. Het is niet ernstig en vaak trekt het bij als de baby is geboren. 

Pigmentatieveranderingen tijdens de menopauze

Je huid kan opnieuw veranderen tijdens de menopauze. Naarmate je oestrogeenniveaus dalen, verandert ook je huid. Misschien wordt je huidstructuur anders, is je huid minder elastisch of voel je dat je bovenste huidlaag dunner is. 

Je wordt hierdoor vaak kwetsbaarder voor zonnestralen. Het is dus belangrijk om je huid wat extra liefde en bescherming te geven tijdens deze levensfase.

De impact van de zon op je pigmentatie

We hebben het net gehad over je hormonen en pigmentatie. Maar we mogen de invloed van de zon natuurlijk niet vergeten. 

Als we die heerlijke warme stralen voelen, gebeurt er iets fascinerends. De ultraviolette (uv) straling van de zon maakt je melanocyten wakker. Deze melanocyten reageren door meer melanine te produceren. 

Het resultaat is een gebruinde huid die ons meer beschermt tegen de schadelijke straling. Maar als we niet oppassen, veroorzaakt de zon ook zonnevlekken of hyperpigmentatie.

Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten uv-straling zijn: UVB- en UVA-stralen. 

 • UVA-stralen dringen diep door in je huid en kunnen je huid lang beschadigen. Ze worden in verband gebracht met de niet-zo-welkome gevolgen zoals pigmentstoornissen en vroegtijdige huidveroudering. Daarom is het superbelangrijk om je te beschermen tegen deze UVA-stralen en zo je huid beschermd en gezond te houden.
 • UVB-stralen veroorzaken zonnebrand. Dit zijn de stralen die je melanocyten wakker maken en je melanineproductie opvoeren. Dankzij UVB word je dus bruin. Maar ook hier geldt weer: te veel UVB zonder de juiste bescherming kan leiden tot huidbeschadiging en een ongelijkmatige teint. Zorg dus goed voor je huid in de zon. Bedek je huid of smeer je in met zonnebrandcrème. 

Het gebruik van zonnecrème 

Een belangrijke manier om je huid van buitenaf te beschermen is het gebruik van zonnebrandcrème. Bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème gaat het erom wat voor jou het beste werkt.

Er wordt elk jaar meer geschreven over goede zonnecrèmes, waar het vooral gaat over minerale en chemische zonnebrandcrèmes. Persoonlijke voorkeur, huidgevoeligheid en je eigen behoeften spelen een rol bij het kiezen.

Sommigen van ons houden van de textuur en het gevoel van chemische zonnefilters, terwijl anderen de voorkeur geven aan de fysieke barrière van minerale zonnefilters. Het gaat erom de perfecte match te vinden voor de behoeften van je huid.

Welke zonnebrandcrème je ook kiest, het belangrijkste is om een breedspectrum zonnebrandcrème met een geschikte SPF te gebruiken. Dit is je schild tegen zowel UVA- als UVB-straling. En vergeet niet dat je je regelmatig opnieuw moet insmeren. 

Zonnebrandcrème is belangrijk omdat het de huid gezond kan houden door het risico op zonneschade te verminderen. We willen die uv-stralen op afstand houden om vroegtijdige veroudering, zonnebrand en zelfs ernstigere problemen zoals huidkanker te voorkomen.

Het verschil tussen minerale en chemische zonnecrème

Minerale zonnebrandcrème

Zonnebrandcrèmes op minerale basis creëren een fysieke barrière op het huidoppervlak, als een schild tegen de zonnestralen. Hoe doen ze dat? Deze zonnefilters bevatten actieve minerale ingrediënten, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, die UVA- en UVB-stralen blokkeren. 

Voordelen van minerale zonnebrandcrème: 

 • Biedt een breedspectrum bescherming. Dit betekent dat ze je beschermen tegen een breed scala aan schadelijke uv-straling en je huid beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. 
 • Werkt meteen. Zodra we een minerale zonnecrème aanbrengen, begint het onmiddellijk te werken (je bent meteen beschermd). 
 • Ze zijn zacht, waardoor ze een goede keuze zijn voor de gevoelige huid. Minerale zonnebrandcrèmes veroorzaken minder snel irritatie of allergische reacties dan hun chemische tegenhangers.

Nadelen van minerale zonnebrandcrème:

 • Textuur. Minerale zonnebrandcrèmes kunnen wat dikker zijn in vergelijking met andere opties. Dus ze kunnen een lichte witte laag op de huid achterlaten. Maar hé, een kleine prijs voor die ongelooflijke bescherming, toch?

Chemische zonnebrandcrème

Chemische zonnefilters bevatten chemische verbindingen zoals oxybenzone, avobenzone, octinoxate en octisalate. Deze verbindingen werken door uv-stralen te absorberen en ze om te zetten in warmte, die vervolgens door je huid wordt afgegeven.

Voordelen van chemische zonnefilters

 • Gemakkelijk aan te brengen. Deze zonnefilters hebben vaak een lichte en gladde textuur, waardoor ze gemakkelijk aan te brengen en te mengen zijn met je huid. 
 • Een elegante afwerking. Chemische zonnefilters zijn zo samengesteld dat ze esthetisch aanvoelen en een mooie afwerking hebben op je huid. Ze versmelten moeiteloos zonder dat beruchte witte laagje achter te laten. Deze crème biedt het beste van twee werelden – effectieve bescherming tegen de zon en een vlekkeloze, natuurlijke uitstraling.

Nadelen van chemische zonnefilters 

 • Tijd. Chemische zonnebrandcrèmes hebben meestal een half uur nodig voordat ze beginnen te werken. Je moet dus even geduld hebben, maar vertrouw erop dat ze na dertig minuten werken en je huid beschermen tegen die UV-stralen. 
 • Diepere penetratie. Het is het vermelden waard dat deze zonnefilters dieper in de huid kunnen dringen en je bloedbaan binnengaan. Maar geen zorgen, er is uitgebreid onderzoek gedaan om de veiligheid te garanderen.
 • Huidirritatie en -gevoeligheid. Voor sommige mensen kunnen chemische zonnefilters huidirritatie of gevoeligheid veroorzaken. 
 • Mogelijke hormoonverstoring. Er zijn discussies over hun mogelijke invloed op hormonen. Terwijl de wetenschap dit onderwerp blijft onderzoeken, blijven de regelgevende instanties het goed in de gaten houden.

Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid en pigmentatie

Een stralende huid gaat verder dan huidverzorgingsproducten en -routines. Wist je dat wat we eten een directe invloed heeft op de gezondheid en uitstraling van onze huid?

Onze huid heeft bepaalde vitamines en mineralen nodig om zich te herstellen, pigmentatie te reguleren en gehydrateerd te blijven (hello glow!). Dit zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen die een rol spelen bij het ondersteunen van de gezondheid van onze huid. 

 • Vitamine C: Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid.
 • Vitamine E: Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
 • Vitamine A: Vitamine A draagt bij tot de instandhouding van een normale huid.
 • Vitamine B-complex: De B-vitamines, waaronder B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur) en B8 (biotine), dragen bij tot de instandhouding van een normale huid.
 • Zink: Zink draagt bij tot de instandhouding van een normale huid.
 • Koper: Koper draagt bij tot een normale pigmentatie van de huid.

In een notendop

Wat is dan het geheim van een gezonde, stralende huid? Voeding van binnenuit, gecombineerd met de juiste bescherming tegen de zon en extra zorg tijdens sommige momenten in het leven, zoals puberteit, zwangerschap en menopauze. Het is een holistische benadering van een goed uitgebalanceerd dieet, essentiële vitaminen en mineralen en het schild van zonnebrandcrème. Ga voor deze perfecte drie-eenheid, en je huid zal je dankbaar zijn!

Heb je nog vragen over je huid? Neem contact op via onze live chat-support. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz