Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zo deal je met haarverlies

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Verlies je veel haar? We feel you. Je haar is echt onderdeel van wie je bent. Haarverlies kan dan ook eng en stressvol zijn – vooral als je het niet had zien aankomen. Haarverlies bij vrouwen komt veel voor, maar het duurt vaak niet lang. Als je goed voor je hormonen zorgt en begrijpt waarom je haar verliest, kun je de veranderingen beter aan, en zelfs de gezondheid van je haar verbeteren. In dit blog vertellen we je alles over hormonaal haarverlies en wat je eraan kunt doen.

Wat is hormonaal haarverlies?

Hormonaal haarverlies kan voorkomen als er grote veranderingen in je hormonen zijn. Door de maand heen veranderen je hormonen continu. Dit kan klachten geven, maar deze ups en downs van je hormonen zijn nooit hevig genoeg om haarverlies te veroorzaken.

Als je haar verliest, is dit meestal omdat er iets huge gebeurt in je lichaam. Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

  • Je stopt met de pil
  • Je hebt net een baby gehad
  • Je bent bijna in de perimenopause of menopause
  • Je hebt veel stress

We lichten de verschillende oorzaken hieronder toe.

Je stopt met de pil en hebt haaruitval

Als je stopt met de pil, kan het zijn dat je haar gaat uitvallen. Dit komt door een fantastisch vreemd woord: telogeen effluvium (ook wel diffuse haaruitval genoemd).

Het klinkt leuker dan het is, maar het is gelukkig tijdelijk. Het stopt wanneer je lichaam weer gewend is aan een leven zonder pil. Let op: het kan tot een jaar duren voordat je haar weer als vanouds is, dus even volhouden. Hoeveel haaruitval je hebt verschilt per persoon. 

Bekijk hier ons blog voor tips over hoe je het stoppen met de pil zo soepel mogelijk laat verlopen.

Beginnen met de pil en haaruitval

Sommige vrouwen kunnen juist haarverlies hebben als ze begínnen met de pil. Dit komt omdat je lichaam denkt dat je heel pril zwanger bent, wat soms leidt tot haarverlies. Wanneer een spermacel een eicel bevrucht, veranderen de oestrogeen- en progesteronspiegels van de vrouw om nog een ovulatie te voorkomen. De anticonceptiepil werkt op dezelfde manier. Haarverlies door de pil is meestal tijdelijk en zou binnen een paar maanden moeten stoppen.

Menopauze en haaruitval

Omdat de overgang invloed heeft op de hormoonaanmaak, kan dit ook een oorzaak zijn voor haaruitval. Tijdens de menopauze maak je minder oestrogeen en progesteron aan, waardoor het je langzamer groeit. En omdat je haar trager groeit, kan het niet meer het haar vervangen dat als een normaal onderdeel van de haargroeicyclus uitvalt.

Deze hormonale verandering kan ook leiden meer androgenen, een mannelijk hormoon wat de haarzakjes kan doen krimpen. Dit kan wat haaruitval veroorzaken, en irritant genoeg er ook voor zorgen dat er pluizig gezichtshaar begint te groeien.

Guud om te weten: Veranderingen in levensstijl kunnen je lichaam helpen zich aan te passen aan hormonale schommelingen. Lees meer over de perimenopauze en de veranderingen in je levensstijl, waarmee je deze en andere klachten kunt verminderen. 

Haarverlies na de bevalling

Hoewel er veel niet zo leuke symptomen zijn van zwanger zijn, is er minimaal één superfijne: superdik, glanzend haar. De gemiddelde persoon verliest ongeveer 100 haren per dag. Dit klinkt misschien veel, maar het gebeurt geleidelijk. Daardoor merk je het niet. Maar als je zwanger bent, zorgen je hormonen ervoor dat je haren niet meer uitvallen. Dat maakt je haar zo vol!

Veel nieuwe moeders krijgen vaak na hun bevalling veel haarverlies. Dit is normaal – maar wel een beetje eng en teleurstellend na je mooie zwangerschapshaar. Het haaruitval komt door de dalende oestrogeenspiegels. Meestal begint het zo’n 6 maanden na de bevalling, maar geen zorgen, het stopt. En als je baby één is, is je haar weer normaal.

Extreme stress en haaruitval

Extreme stress kan haarverlies veroorzaken. Je haren vallen uit, en er groeien geen nieuwe die ze vervangen. Meestal merk je dit ongeveer 2 tot 3 maanden na de stressvolle gebeurtenis of verandering van levensstijl. Dus als je relatie over is, je verhuisd bent of andere grote, stressvolle momenten hebt gehad, wees dan op de hoede voor haarverlies. In de meeste gevallen is dit gelukkig tijdelijk.

Meer weten over haarverlies? Hieronder bespreken we een paar veelgestelde vragen.

FAQ: Hoeveel haar verlies ik?

Dit verschilt per persoon. Soms merk je er weinig van: een paar losse haren op je kussensloop, in het doucheputje of in je borstel. Andere keren is het een meer duidelijke uitdunning over je hele hoofdhuid en krijg je zelfs kale plekken. Dit kan erg schrikken zijn.

Maar meestal zijn de symptomen niet zo ernstig en tijdelijk, en wordt je haar na een paar maanden weer voller. Maar neem dan contact op met je arts als je je zorgen maakt. Soms kan extreme haaruitval een teken zijn van een schildklierprobleem.

FAQ: Groeit mijn haar terug?

Ja! Wees gerust, je wordt niet kaal. De meeste gevallen van hormonaal haarverlies duren niet langer dan zes maanden en veel vrouwen hebben binnen een jaar weer hun normale hoeveelheid haar.

FAQ: Wat kan ik doen om mijn haar gezond te houden?

Je kunt zoveel uitgeven als je wilt aan luxe shampoo en conditioner, maar feit is dat de gezondheid van je haar vooral afhankelijk is van vitamines en mineralen. Er zijn een paar vitamines en mineralen die vooral belangrijk zijn om de gezondheid van het haar te ondersteunen:

  • Zink en seleen – Beide mineralen zijn om je huid en haar te ondersteunen. Onderzoek heeft aangetoond dat zink en seleen kunnen helpen het herstel van beschadigde haarzakjes te versnellen.
  • Koper draagt bij tot een normale pigmentatie van het haar
  • Magnesium – draagt bij tot een normale psychologische functie, een normale werking van het zenuwstelsel, en tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Dit zijn allemaal zaken waardoor je stress minder goed aankunt, en stress is een trigger voor haaruitval.

Gezond haar begint met een gezonde levensstijl en genoeg voedingsstoffen. Eet daarom gebalanceerd (alle kleuren van de regenboog). Mocht je je dieet willen aanvullen, doe dit dan met hoogwaardige supplementen, met actieve ingredienten. Wil je meer weten over onze producten en ontdekken welke bij je passen? Doe dan onze product-finder en ontdek het meteen.

Heb je specifieke vragen? Chat met ons. We zijn er voor je!