Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zo veranderen je borsten de hele maand door

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Hormonen zorgen de hele maand door voor veranderingen in je lichaam. Of het nu gaat om veranderingen in je slaap, energie of huid. Hormonen bepalen hoe je je op een bepaald moment in je cyclus voelt. Maar wist je dat ook je borsten van week tot week kunnen veranderen? Ze kunnen in de loop van je menstruatiecyclus groter worden door hormonale schommelingen! Aan de andere kant kunnen ze ook extra gevoelig worden en anders voelen. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over hoe je borsten veranderen tijdens je cyclus – vooral tijdens en na je menstruatie. 

Hormonen en je borsten

Omdat we onze borsten in de eerste plaats te danken hebben aan de hormonen (die er in de puberteit voor zorgen dat ze gaan groeien) is het geen verrassing dat dezelfde hormonen onze borsten elke maand weer beïnvloeden. Tijdens je cyclus stijgen en dalen de hormonen progesteron en oestrogeen. Dit zorgt voor veranderingen in je borsten. 

Oestrogeen stimuleert de groei van melkkanalen en progesteron stimuleert de vorming van melkklieren. Dit bereidt je lichaam voor op een mogelijke zwangerschap en maakt je borsten iets groter. Als je niet zwanger wordt, nemen je borsten weer hun normale grootte aan. 

De veranderingen zijn vaak heel subtiel. Je zult echt geen andere bh nodig hebben of van cup veranderen. Anderen merken het waarschijnlijk ook niet op.

Hoe je borsten kunnen veranderen

Je borsten veranderen tijdens de verschillende fasen van je cyclus. Dit is wat je kunt verwachten tijdens en na je menstruatie. 

Tijdens je menstruatie

Doen je borsten pijn tijdens de ovulatie? En als je pijn hebt, hoe lang blijven borsten na de ovulatie dan nog pijnlijk? Zo zit het:

Als je menstruatie begint, zijn je oestrogeen- en progesteronniveaus laag. Naarmate je menstruatie nadert, stijgt het oestrogeengehalte. Halverwege je cyclus, rond je eisprong, heb je een piek. Hierna daalt het oestrogeengehalte, en stijgt je progesteron weer. Deze speelt een actieve rol in de tweede helft van je cyclus, ook wel de luteale fase genoemd. 

Al deze hormoonstijgingen geven je lichaam een signaal om je melkklieren te laten groeien. De groei van deze klieren zorgen ervoor dat je borsten veranderen. 

Als je menstruatie begint, kunnen je borsten daarom anders aanvoelen. Ze kunnen knobbelig of ongelijk aanvoelen. 

Tijdens je menstruatie kun je zelfs merken dat je borsten gezwollen, pijnlijk of gevoelig zijn. Geen paniek, het is niet fijn, maar gaat weer over. Want zodra je lichaam doorheeft dat ze niet zwanger is, verdwijnen deze symptomen weer.

Als het echt pijn doet en je borsten tijdens je menstruatie invloed hebben op je dagelijks functioneren, kan dit komen doordat je hormonen uit balans zijn. Chat met een van onze experts om te zien wat je kunt doen om de pijn in je borsten te laten verdwijnen. 

Over verdwijnen gesproken, aan het einde van je menstruatie kunnen je borsten zelfs een beetje krimpen! Dit komt omdat de oestrogeen en progesteron op hun laagst zijn. 

Na je menstruatie

Tijdens de tweede helft van je cyclus, na je eisprong, merken de meeste vrouwen dat hun borsten het grootst zijn. Omdat de progesteronspiegel piekt, merk je misschien dat je borsten voller zijn na je menstruatie. 

Kan ik iets doen tegen borstveranderingen?

Ja! Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de borstveranderingen wat minder dramatisch te maken, vooral als je tijdens je menstruatiecyclus vrij heftige pijn in je borsten ervaart. 

  • Vermijd vetrijk voedsel.
  • Verminder of vermijd cafeïne (koffie, thee, frisdrankjes en chocolade). Kies in plaats daarvan voor kruidenthee .
  • Vermijd te veel zout (1 tot 2 weken voordat je menstruatie begint).
  • Laat je een goede beha aanmeten en zorg voor een beha met goede borstondersteuning. Als je borsten nog nooit zijn opgemeten, zoek dan een speciaalzaak en vraag om hulp. Een goede beha kan je leven veranderen! Wij bevelen Curve Catch aan om je te helpen de juiste bh te vinden.
  • Probeer je hartslag omhoog te krijgen met regelmatige cardio-oefeningen.
  • Lara Briden, auteur van Period Repair Manual raadt aan een supplement met jodium aan omdat studies hebben aangetoond dat jodium kan helpen bij het verlichten van borstpijn, ovulatiepijn en PMS. 

Zijn er nog andere redenen waarom mijn borsten veranderen?

Ja, er zijn andere redenen waarom je borsten kunnen veranderen. Naast je cyclus zijn er nog andere momenten waarop je hormonen schommelen, en telkens als er een verandering in hormonen is, kunnen je borsten veranderen. 

Zwangerschap en borstvoeding

Een zwangerschap zorgt voor een nieuwe cocktail van hormonen die allerlei veranderingen in je lichaam veroorzaken, vooral in je borsten! Als je zwanger bent, worden de klieren in je borsten die melk produceren groter, waardoor je borsten knobbelig en vreemd kunnen aanvoelen. Sommige vrouwen vinden hun  ‘nieuwe’ borsten geweldig als ze zwanger zijn. Het is net een borstvergroting... alleen tijdelijk! 

Als je baby is geboren en borstvoeding geeft, bereid je dan voor op een heel nieuwe ervaring met je borsten! Niet alleen zijn ze nu de belangrijkste voedingsbron voor je baby, maar ze zullen er ook anders uitzien en anders aanvoelen.

Let goed op je borsten en tepels, vooral als ze rood, gevoelig of pijnlijk zijn. Dat kan een teken zijn van een borstontsteking of verstopt melkkanaal. Denk je dat je dit hebt, neem dan contact op met een arts.

De (peri)menopauze

Later in je leven, als je de (peri)menopauze nadert, veranderen de hormonen weer. Je kunt merken dat je borsten op bepaalde momenten in je cyclus nog steeds knobbelig of gevoelig aanvoelen, maar als je menstruatiecyclus stopt, zullen deze symptomen verdwijnen. 

Lees voor meer informatie over de menopauze en de perimenopauze ons artikel: De perimenopauze, wat is het?

Wanneer bezoek je een arts?

Als je lichaam ineens verandert, kan dat eng zijn. Dat begrijpen we. Maar vergeet niet dat borstveranderingen tijdens je cyclus dus heel gewoon zijn. Hoewel elke vrouw anders is, is het normaal om één of alle van de volgende symptomen te hebben: 

  • Zwelling
  • Trekkerigheid/gevoeligheid 
  • Pijn
  • Veranderingen in textuur 

De meeste veranderingen zouden niet eng hoeven zijn, maar kijk vooral wat voor jou normaal is. Onderzoek je borsten regelmatig voor de spiegel. Als je een van de volgende dingen opmerkt, is het misschien tijd om een arts te bezoeken.

  • Ongewone of nieuwe knobbels in je borsten of onder je armen .
  • Vocht uit je tepel (geen moedermelk), vooral als deze bruin is of bloed bevat.
  • Intense pijn waar je wakker van ligt.
  • Veranderingen in de grootte of vorm van je borsten die niet verdwijnen als je menstruatie voorbij is.
  • Als je tepel plotseling puntiger wordt of naar juist binnen draait.
  • Veranderingen aan de huid van je borsten, zoals jeuk, roodheid, schilfers of kloofjes.

Heb je vragen over je borsten? Chat met ons. We kunnen je helpen.