Reviewed door

Mounira Bazzi - Yoga Teacher

Back

Yoga volgens je cyclus

Reviewed door

Mounira Bazzi - Yoga Teacher

We love yoga. Het is mindful en low impact. En het kan je helpen sterker te worden, meer evenwicht te krijgen, en flexibel te blijven. Of je yoga nu gebruikt als sport, of juist om te ontspannen – yoga is ideaal voor elke fase van je menstruatiecyclus.

Maar wist je dat sommige soorten yoga beter passen bij de verschillende fases van je cyclus? Tijdens de eerste helft van je menstruatiecyclus is het makkelijker om spieren op te bouwen, want je hebt meer energie. Tijdens de fase voor je menstruatie, kies je juist beter voor een wat rustigere yogasessie, omdat je lichaam meer behoefte heeft aan rust. In dit blog vertellen we je alles over yoga tijdens elke fase van je cyclus. En dat doen we met niemand minder dan de geweldige yogatherapeut Mounira Bazzi. 

De voordelen van yoga tijdens je menstruatie

De meeste onderzoeken over yoga en de menstruatie kijken alleen naar het effect van lichaamsbeweging in het algemeen. Dus niet specifiek op wat yoga doet. Maar een recent onderzoek heeft aangetoond dat yoga matige tot ernstige pijn, zwelling van de buik en gevoelige borsten helpt verminderen. Wow! 

Een andere studie wees uit dat regelmatig yoga beoefenen – twee keer per week gedurende twaalf weken, helpt bij het verbeteren van krampen, je conditie en de algehele levenskwaliteit. Klinkt goed, toch?

Yoga voor elke fase van je cyclus

Dus welke yogastijl is het beste tijdens welke fase van je cyclus? We vroegen het Mounira Bazzi. En hoe kan ze het nou beter uitleggen dan via een video? Bekijk ze hieronder en doe mee!

💪🏻 De eerste helft van je cyclus: Power/Vinyasa Yoga

Tijdens deze periode heb je veel energie. Bij deze yogasessie draait het daarom helemaal om het opbouwen van spieren en kracht. Maak je klaar om te zweten!

🛌🏻 Tweede helft van je cyclus: Zachte yoga-stretch

Kies voor deze zachte yoga-stretch tijdens je in je premenstruele fase. Je zult minder energie hebben en je vermoeider voelen dan normaal. Maar het is altijd goed om je lichaam te bewegen – zelfs (juist!) als je er geen zin in hebt. Daarom is deze sessie perfect voor een moment waarop je naar je lichaam moet luisteren. Wees niet te streng voor jezelf! Dit is de zachte yogales die je nu nodig hebt.

Is yoga veilig als ik menstrueer?

Ja! Je kunt yoga helemaal veilig beoefenen. Sommige mensen beweren dat bepaalde posities je voortplantingsorganen kunnen schaden, maar dat is niet waar.

Andere instructeurs raden het af om houdingen als een hoofdstand te doen als je menstrueert. Sommige yogi geloven namelijk dat het omkeren van de bloedstroom problemen kan veroorzaken. Maar medisch gezien is yoga doen tijdens je menstruatie prima. De algemene vuistregel is dat je altijd naar je lichaam moet luisteren. 

Als het goed voelt, ga ervoor. Voor anderen kunnen bepaalde houdingen tijdens hun menstruatie juist ongemakkelijk aanvoelen – doe ze dan niet en kies een ander moment. Ga in child pose of savasana liggen, en begin opnieuw als je er klaar voor bent.

Wat als ik zwanger ben of probeer zwanger te worden?

Als je zwanger bent, vermijd je hot yoga en elke omgekeerde houding waarbij je hoofd onder je hart is. Er is namelijk een kans dat je sneller licht wordt in je hoofd. Duizeligheid op zich is niet per se een probleem, maar het ervoor zorgen dat je flauwvalt en valt. Hiermee kun je jezelf of je baby pijn doen.

En naarmate je buik groter wordt, past je ruggengraat zich ook aan om je groeiende baby de ruimte te geven. Sommige houdingen kunnen dan, als ze verkeerd worden gedaan, pijn of letsel veroorzaken. Ga daarom naar zwangerschapsyoga, omdat een getrainde instructeur de veiligste posities weet.

Als je probeert zwanger te worden, hoef je je geen zorgen te maken, tenzij je een IVF-behandeling ondergaat. Bij IVF worden je eierstokken gestimuleerd, waardoor ze opzwellen. Daarom moet je yogahoudingen vermijden waarbij je draait of waarbij je omgekeerd bent (inversies). Deze posities kunnen leiden tot een zeldzame complicatie die ovariële torsie wordt genoemd. Het is zeer zeldzaam, maar je hoeft het risico niet te nemen!

Voor nu hopen we dat je heerlijk geniet van ontspannende of juist intensieve yogasessies. Meer weten over sporten tijdens je menstruatie? Bekijk onze blogpost over hoe je traint volgens je cyclus.

Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid? Of wil je meer weten? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz