Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Leven volgens je cyclus

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Voel jij je tijdens elke levensfase, seizoen of week hetzelfde? Vast niet! En dat is heel logisch. Want intern verandert je lichaam elke keer weer door de verschillende hormonen.

Maar de huidige maatschappij draait al heel lang op zomerstand: We staan altijd aan, op onze hoogste energie 🔥

We leven hiermee in een 24 uren-maatschappij met een dag-en-nachtritme (net zoals het ritme van de man). Hiermee vergeten we onze natuurlijke vrouwelijke ritmes.

Maar voorbijgaan aan onze natuurlijke manier van leven eist z’n tol. Er is geen tijd voor rust en bezinning. Voel je je even niet goed, dan zet je je er snel overheen of neem je een extra koffie of pijnstiller. 

Veel vrouwen raken hierdoor overwerkt of voelen zich gestrest. Het antwoord hierop is meer leven volgens je cyclus, volgens de natuur. Ga mee met de energie in plaats van er tegenin te zwemmen!

Met cyclisch leven verhelp je klachten als:

  • Continue stress
  • Een overwerkt gevoel
  • PMS-klachten
  • Zware menstruaties
  • Negatieve gevoelens

Morgane (co-founder van Guud) plant een groot deel van haar leven rondom haar cyclus. Het klinkt misschien overdreven, maar bij alles wat zij doet, houdt zij de fases van haar cyclus in het achterhoofd. Omdat dit voor haar (en vele anderen!) zo goed werkt, krijg zij hier vaak vragen over. In dit blog leggen we je uit wat cyclisch leven precies is, en waarom jij ook zo zou willen leven!

Wat is leven volgens je cyclus?

Cyclisch leven is goed luisteren naar je lichaam. Je stemt je agenda af op hoe jouw maandelijkse cyclus werkt en welke behoeften daarbij horen.

Je kunt dit in alle onderdelen van je leven doortrekken zoals op werk, in je privéleven, in bed en zelfs in je sportroutine of dieet! 

Cyclisch leven – zo begin je

Cyclisch leven klinkt misschien ingewikkeld. Dat is het gelukkig niet!

  1. Als je je menstruatiecyclus nog niet bijhoudt, is dat de eerste stap. Gebruik hiervoor een kalender of een app. Niet alle fases van elke vrouw hebben dezelfde lengte. Ontdek hoelang elke fase van jouw cyclus duurt.
  2. Hou je mood bij! Wanneer voel je je sterk en krachtig? Wanneer voel je je kwetsbaar? Wanneer heb je behoefte aan extra zelfliefde? Wanneer heb je zin in seks en wanneer niet? Wanneer heb je zin om je vriendinnen te zien en op welk moment verstop je je het liefst onder de dekens?

Leg je bevindingen naast elkaar en koppel de gevoelens aan de verschillende fases van je cyclus. Na zo’n 2 tot 3 maanden zie je een patroon BAM💥 ! Dat is jouw eigen cyclus, die veel meer is dan ‘bloeden’ of niet. Het is jouw natuurlijke ritme van geboorte, groei, vruchtbaarheid, afstoten en hergeboorte.

Nu je een patroon hebt ontdekt, kun je je leven erop afstemmen. Elke fase heeft z’n kracht – dit zijn ze:

Leven volgens je cyclus – zo pas je het toe!

Nu je weet wanneer je welke fase hebt, is het tijd om te kijken welke gevoelens en skills hierbij horen:

✨  Folliculaire fase (de lente)

Waar draait het om?

Plannen maken, brainstormen, een nieuw begin, vrouwelijkheid

In de praktijk:

Je lichaam maakt zich klaar voor een eisprong en mogelijke bevruchting. De hormonen die hiervoor zorgen geven je energie. Je voelt je assertiever en bent bereid meer risico’s te nemen. Geniet nu ook van tijd met vrienden en sport intensiever.

Je staat nu ook meer open voor nieuwe dingen, dus dit is het perfecte moment om een nieuw project te beginnen. Je bent sterk in het oplossen van problemen en brainstormen.

Waarschijnlijk voel je je erg vrouwelijk en heb je meer zin in seks. Zie deze fase als een feest, wat tijdens de volgende fase wordt afgesloten met vuurwerk!


🥚  Ovulatie fase (de zomer)

Waar draait het om?

Binnen in je brandt een vuur, je wilt naar buiten gaan, bloeien, ontdekken, experimenteren, communiceren, samenwerken en jezelf laten zien!

In de praktijk

De ovulatiefase duurt (helaas) maar kort, want het is net als de folliculaire fase een krachtige fase. Je voelt je zelfverzekerder, sociaal en vrolijker dankzij het hormoon oestrogeen.

Je communicatie skills en teamwork zijn op z’n best. Je verbale vaardigheden zijn sterk. Dit is het moment om belangrijke gesprekken te voeren op werk (opslag vragen, deals te sluiten).

Plan een datenight met je partner (je libido zit nu op z’n top), en profiteer van de knallende energie.

 🧘‍♀️  Luteale of pre-menstruele fase (de herfst)

Waar draait het om?

Concentreren, afronden, vertragen

In de praktijk

Je gaat in deze fase van echte kracht en energie naar een moment van bezinning. De overgang kan soms vervelend zijn en PMS-klachten maken het er niet makkelijker op.

Dit is dan ook het moment om dingen af te ronden en je klaar te maken voor de winter (je menstruatie). Dit is het moment om efficiënt, taakgericht en geconcentreerd te werken, met als doel alles af te ronden.

Probeer wat vaker tijd alleen door te brengen om alvast naar binnen te keren. Eet gezond, doe aan yoga en verlicht stress. Denk aan een massage of acupunctuur.

Zorg goed voor jezelf en je ervaart waarschijnlijk minder PMS-klachten. Vul je voeding ook aan met kwalitatieve voedingssupplementen om je menstruele gezondheid en hormonale balans te ondersteunen.  


❣️  Menstruele fase (de winter)

Waar draait het om?

Terug naar de kern, je oorsprong. Tijd om te bezinnen, te rusten en te herstellen. Naar binnen keren en reflecteren.

In de praktijk

Dit is een moment waarop rust centraal staat. De menstruatie kan ervoor zorgen dat je je minder goed voelt. Houd je agenda daarom zo leeg mogelijk. Geniet van self-care zoals een warm bad, een wandeling of een fijn boek. Doe rustig aan met sporten.

De menstruele fase is ook een moment voor reflectie. Kijk terug op afgelopen maand. Hoe ging het? Wat kan anders? Tank bij en maak je klaar voor een nieuwe fase.

We hopen dat je met dit blog meer inzicht hebt gekregen in leven volgens je cyclus. Heb je nog vragen of wil je meer weten over cyclisch leven? Neem contact met ons op, we helpen je graag!