Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Cheers to being a woman!

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Af en toe wil je graag kunnen genieten van een lekker glaasje wijn, maar meestal blijft het niet bij één glaasje... We know the drill! 

Net zoals je lichaam wat ontregeld kan worden, kan je menstruatiecyclus ook in de war zijn door te veel alcohol.

Alcohol wordt afgebroken in de lever, maar de lever speelt ook een belangrijke rol bij het verwerken van je hormonen. Als je lever teveel tijd nodig heeft om alcohol te verwerken zal oestrogeen op de wachtlijst komen te staan en zal je oestrogeen het lichaam niet goed kunnen verlaten.

Helaas zijn vrouwen gevoeliger voor alcohol dan mannen. Gevoeligheid voor alcohol is afhankelijk van de hormonen oestrogeen en progesteron, deze spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Ze zijn gedurende de cyclus in verschillende hoeveelheden in het lichaam aanwezig.

Tijdens je menstruatie bijvoorbeeld zijn je vrouwelijke hormonen op het laagste punt. In die periode lijk je hormonaal het meeste op een man. Wil dat dan zeggen dat je beter tegen alcohol kan ook? Stuff to think about 🤔  Je katers kunnen variëren doorheen je cyclus.

Als je veel drinkt kan het je symptomen (mood-swings, acne, cravings, krampen, slapeloosheid) versterken. Wat is veel? Binge drinken wordt gedefinieerd als meer dan 4 glazen per twee uur.

Wanneer je teveel alcohol drinkt raak je magnesium kwijt. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel lager waardoor je meer trek krijgt in ongezonde zoete snacks. Studies hebben aangetoond dat magnesium en zink zouden kunnen helpen bij alcohol metabolisme dus denk eraan om voldoende magnesium en zink binnen te halen via voeding of een supplement om je kater gevoel te verzachten. 

Zoals eerder gezegd verhoogt alcohol het oestrogeengehalte in je lichaam. Hierdoor kan je emoties ervaren die niet helemaal te verklaren zijn. Denk aan gezonde vetten (omega-3) om je hormonen in balans te houden en mood swings onder controle te krijgen.

Al je symptomen worden erger na een avondje drinken hier alvast een paar tips voordat je de avond start: 

🥂 Kies alcohol met een laag  glycemische index, zoals champagne, rode of witte wijn.

🥂 Drink nooit op een lege maag. Voorzie een (niet te vettig) apero hapje. Vermijd gefrituurde hapjes want zij versnellen de glucose opname in je lever en dat wil je liever niet. Kies voor guacamole, groene olijven, cashewnoten, hummus met rauwe groentjes, toastje met zalm of grijze garnalen.

🥂 Drink water tussen ieder glas alcohol. Vind je water te saai, vandaag zijn er voldoende opties om leuke non-alcoholische cocktails te maken met Gimber, Nona June en Seedlip.

🥂 Als je een glas alcohol drinkt, voel je dan niet schuldig en geniet! 

Heb je toch te diep in het glas gekeken? Hier een paar tips om je kater te verlichten: 

😻 Véél drinken: En dan bedoel ik natuurlijk geen alcohol of koffie. De cafeïne in koffie zal je nog meer uitdrogen. Probeer veel water te drinken!

😻  Slaap uit en have some sex: Dit is een leuke hé?! Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich sneller en wanneer je seks hebt maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan wat zorgt voor een mindere pijnprikkel en een goed gevoel. Zelfbevrediging telt ook!

😻  Eet iets: probeer de dag te starten met een gezond ontbijt, ookal heb je enkel zin in croissants met chocolade. Volkoren brood en fruit zijn gezonde en veilige opties, maar een eitje en avocado zijn natuurlijk hét ultieme katervoedsel en zijn een bron van proteïnen, vitamine B en gezonde vetten. Drink gember of groene thee erbij om je lichaam te ontgiften.


😻  Beweging + buitenlucht: door te bewegen zal je lichaam alcohol gemakkelijker afbreken. En frisse lucht doet altijd goed.