Vitamine B1

Vitamine B1 (ook wel: thiamine) is een van de vele B-vitamines. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Daarom heeft elke B-vitamine een eigen cijfer. Hieronder vertellen we je hoeveel vitamine B1 je nodig hebt, hoe je voldoende binnenkrijgt en meer.

Trouvé dans
Brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, zuivel
Supplement
Flow
Vorm
Thiaminemononitraat
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Ongeveer 1 mg per dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven wordt 1,7 mg aangeraden. Eén capsule Guud Flow bevat 1,4 mg vitamine B1.
Maximale dagelijkse hoeveelheid Voor deze vitamine is er geen aanvaardbare bovengrens vastgelegd. In deze gevallen wordt een maximum van 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aangehouden.

Guud for...

 • Hart
Vitamine B1 draagt onder andere bij tot
 • een normaal energieleverend metabolisme
 • de normale werking van het hart
 • een normale psychologische functie
 • de normale werking van het zenuwstelsel
Wat doet vitamine B1 in je lichaam?

Vitamine B1 is onder andere nodig voor de energievoorziening van het lichaam en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel.

Hoe weet je of je een vitamine B1-tekort hebt?

Een tekort aan vitamine B1 kan allerlei klachten geven zoals

 • zenuwstelsel
 • depressie
 • verlaagde irritatiedrempel
 • concentratieproblemen
 • geheugenverlies
 • spierzwakte
 • verminderde reflexen en eetlust

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit vitamine B1?

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Dat betekent dat ze in het vocht van voeding zitten. Ze worden meteen opgenomen in je bloed, en als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, worden ze meteen uitgeplast. Daarom moet je vitamine B1 regelmatig binnenkrijgen. Je vindt veel vitamine B1 in graanproducten en varkensvlees.

Hoeveel vitamine B1 mag ik innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongeveer 1 mg per dag. 

Eén capsule Guud Flow bevat 1,4 mg vitamine B1.

Hoelang mag ik vitamine B1 innemen?

Of en hoelang je vitamine B1 kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Er zijn geen negatieve gezondheidseffecten bekend, van te veel vitamine B1. Zorg dat je genoeg vitamine B1 binnenkrijgt via je voeding en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een vitamine B1-tekort vermoedt en advies op maat wilt.

Vitamine B1 en de wetenschap

De gezondheidsvoordelen van vitamine B1 zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Hieronder vind je een aantal van de onderzoeken en richtlijnen waarop wij ons hebben gebaseerd tijdens de research en ontwikkeling van onze supplementen:

B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin

The importance of thiamine (vitamin B1) in humans

Vitamin B1 (thiamine) and dementia

Dietary intakes of vitamins B2, B6, and B12 and ovarian cycle function among premenopausal women

EU-approved health claims