Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Health Expert

Back

Hoe bereken je je menstruatiecyclus?

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Health Expert

Bij Guud Woman vertellen we je graag over het bijhouden van je cyclus. Je cyclus kennen is namelijk belangrijk, of je nu zwanger wilt worden of niet. Het geeft je veel informatie over je stemming, energieniveau, slaap en meer. En als je zwanger wilt worden, is het bijhouden van je cyclus belangrijk om te berekenen wanneer je vruchtbaar bent. In dit blog leggen we je uit hoe je je cyclus bijhoudt via een kalender, je lichaamstemperatuur en je baarmoederhalsslijm. 

Je menstruatiecyclus begrijpen

Laten we beginnen met de basis. Wat is je menstruatiecyclus en hoe lang duurt deze? Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie (de dag waarop je begint te bloeden). Het loopt tot de dag dat je volgende menstruatie weer begint. Een gemiddelde, standaard menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar alles tussen de 22 en 40 dagen wordt als normaal beschouwd. 

Als je probeert zwanger te worden, is het belangrijk om je cyclus bij te houden. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Het kan zo makkelik zijn als het simpelweg behouden wanneer je menstruatie begint. Of je kunt een app gebruiken waarmee je meer gegevens kunt bijhouden zoals hoe je je voelt en of je klachten hebt. Er zijn veel apps op de markt, in dit blog lees je onze favoriete.

De hele maand door gebeurt er van alles in je lichaam, waaronder grote veranderingen in de hormoonspiegels. Ongeveer halverwege je cyclus laat een van je eierstokken een rijpe eicel los. De eicel gaat dan naar een van je eileiders, waar het wacht op een bevruchting. Op dit punt in je cyclus wordt het baarmoederslijmvlies dikker, wat de innesteling van een bevruchte eicel bevordert. Als de eicel niet wordt bevrucht, scheidt je lichaam het baarmoederslijmvlies af. Dit is het begin van je menstruatie.

Hoe weet je wanneer je ovuleert?

Als je probeert zwanger te worden, is het belangrijk om te weten wanneer je ovuleert. Dit is namelijk het moment waarop je eicel bevrucht kan worden. 

Je kunt je ovulatie berekenen door je cyclus bij te houden. Zo kun je jouw vruchtbare periode bepalen. Hoewel seks hebben tijdens je ovualtie geen garantie geeft op een zwangerschap, is het wel het beste moment om het te proberen. 

En, als je niet zwanger wilt worden, is het net zo belangrijk om te weten wanneer je ovuleert. Want onthoud: zelfs als je absoluut zeker bent van je vruchtbare periode, moet je toch voorzichtig zijn als je een zwangerschap wilt voorkomen. Sperma kan 2 tot 5 dagen blijven leven en de levensduur van een eicel is ongeveer 24 uur is. 

Maar hoe ontdek je dan wanneer je je eisprong hebt? Er zijn verschillende methoden om te weten wanneer je ovuleert: de kalendermethode, de baarmoederhalsslijmmethode en de basale lichaamstemperatuurmethode. We bespreken ze hieronder.

De kalendermethode gebruiken

Dit is ouderwetse de pen-en-papier methode! Markeer elke maand de eerste dag van je menstruatie op een kalender (of gebruik een app). Het aantal dagen tussen de eerste dag van je menstruatie en het begin van de volgende, is de lengte van je menstruatiecyclus. 

De lengte van je cyclus kan elke maand wisselen, maar zou altijd ongeveer hetzelfde moeten zijn. Als je onregelmatig menstrueert, raden we de kalendermethode niet aan. Je kunt je cyclus en hormonale activiteit ondersteunen door de juiste vitaminen en mineralen aan je dieet toe te voegen. Neem contact op met onze experts als je hier meer over wilt weten.

Als je weet wanneer je menstrueert, kun je ongeveer berekenen wanneer je ovuleert. Tussen de 12 en 14 dagen na je menstruatie heb je namelijk je maandelijkse eisprong. 

Je vruchtbare periode is vijf dagen vóór de eisprong, de dag van de eisprong zelf en de dag ná de eisprong. In totaal dus ongeveer een week.

Kan ik menstrueren zonder dat ik ovuleer?

Technisch gezien niet, maar ook zonder ovulatie kun je bloeden. Je lichaam scheidt een onbevruchte eicel af (je menstruatie) Als er geen eicel vrijkomt, kun je technisch gezien dus ook niet menstrueren. 

Maar je kunt toch 'menstrueren' omdat het baarmoederslijmvlies, ook wel hetendometrium genoemd, wordt opgebouwd en daarna wordt afgescheiden door je lichaam, of er nu een eicel was, of niet. Dit veroorzaakt bloedingen. Deze bloedingen worden dan ook wel onttrekkingsbloedingen genoemd. 

De baarmoederhalsslijmmethode gebruiken

Je hormonen veranderen gedurende je cyclus en een van de zaken die je hormonen beïnvloeden is de hoeveelheid en de consistentie van je vaginale slijm (ook wel bekend als cervixslijm, baarmoederhalsslijm, of afscheiding).

Als je je vaginale slijm elke dag voelt, bekijkt en opschrijft wat je ziet, kun je hier veel van leren. 

Als je ovuleert, is het slijm dik, nat en glibberig. Het lijkt een beetje op rauw eiwit. Als je baarmoederhalsslijm er zo uitziet, ben je in je meest vruchtbare dagen. Dit is het beste moment om te proberen zwanger te worden. 

Probeer je slijm gedurende één cyclus bij te houden en bekijk de verschillen door de maand heen. In het begin kan het lastig zijn om te weten waar je op moet letten, maar uiteindelijk zul je patronen herkennen. Lees er meer over in ons blog. 

Gebruik van de basale lichaamstemperatuur-methode

Deze methode is iets ingewikkelder (alleen het woord al: basale). Je basale lichaamstemperatuur (BLT) is de temperatuur van je lichaam als je volledig in rust bent. Om je ovulatie via je basale lichaamstemperatuur te volgen, moet je elke ochtend je temperatuur opnemen zodra je wakker wordt (nog voor je uit bed stapt!). 

Je hebt hiervoor een speciale thermometer nodig: een basale thermometer. Dit is een gevoeligere versie van een gewone thermometer. Deze thermometer werkt met twee nulletjes achter de komma. Dit is belangrijk omdat je basale lichaamstemperatuur met een halve graad stijgt wanneer je ovuleert. Dus als je je basale lichaamstemperatuur zorgvuldig bijhoudt, zul je een temperatuurstijging herkennen vlak voor je eisprong. 

Je kunt je temperatuur elke dag bijhouden op een papiertje, of een app gebruiken zoals Natural Cycles. Dit is de app die Guud oprichter Morgane gebruikt en deze wordt geleverd met een basale thermometer. Na drie maanden zou je een goed idee moeten hebben van wanneer je ovuleert. 

Let wel op dat deze methode niet perfect is wanneer je zwanger wilt worden. Zodra je een temperatuurstijging ziet, heb je namelijk al een eisprong gehad en ben je misschien al te laat. Gebruik deze methode vooral om je hele cyclus en vruchtbare periode in de gaten te houden. 

Wat is de beste manier om je cyclus te volgen? 

De beste manier om je cyclus te volgen is een combinatie van het controleren van je baarmoederhalsslijm en het bijhouden van je temperatuur. 

Dat kun je doen via de Sensiplan methode – misschien heb je er al eens van gehoord. Sensiplan combineert lichaamssignalen met data. Het idee is dat wanneer je je volledig bewust bent van je lichaam, en je jouw basale lichaamstemperatuur, baarmoederhalsslijm, bloedingen en andere symptomen kent, je een zwangerschap nauwkeurig kunt plannen of voorkomen. 

Als je hulp nodig hebt bij het volgen van je cyclus, raden we je aan contact op te nemen met een Sensiplancoach zoals Rebecca Verhofstede van Vrouw & Vruchtbaarheid of Bloodywoman. 

Meer informatie over Sensiplan vind je hier. 

Wanneer moet je seks hebben om zwanger te worden?

We zouden je graag eerst vertellen over hoe fijn het kan zijn om elke dag seks te hebben, en dat ervan genieten belangrijk is. Maar bij Guud Woman weten we als geen anders dat zwanger worden soms behoorlijk onsexy kan zijn. 

Voor de beste kans op een zwangerschap moet je elke dag of om de dag seks hebben tijdens de vijf dagen voor je ovulatie, de dag van je ovulatie en de dag na je ovulatie. 

Goed te doen, of klinkt het als veel? Het goede nieuws is dat je dan überhaupt waarschijnlijk al meer zin in seks hebt. Dit is namelijk een slimme manier van Moeder Natuur om de wereld te helpen zich voort te planten! 

Er wordt verder veel geschreven over de ‘juiste’ sekspositie om je kans op bevruchting te vergroten. Maar de wetenschap toont aan dat er geen specifieke sekspositie is die de kans op zwangerschap vergroot. 

Sommige glijmiddelen kunnen het sperma negatief beïnvloeden en voorkomen dat de spermacel de eicel bereikt. Dus zorg er wel voor dat je een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel gebruikt.

Wil je meer weten over seks tijdens je cyclus? Hier lees je hoe je cyclus jouw zin in seks beïnvloedt

Wat moet je doen als je onregelmatig ongesteld bent?

Als je menstruatie onregelmatig is, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen. Het kan zo simpel zijn als een paar kleine aanpassingen in je levensstijl om weer een normale cyclus te krijgen. 

Om je menstruatiecyclus te bevorderen, zijn er een paar belangrijke voedingsstoffen:

  • Vitamine B6: Vitamine B6 draagt bij aan een normale psychologische functie, wat handig kan zijn als je last hebt van stemmingswisselingen. Maar het belangrijkste is dat deze vitamine bijdraagt aan de regulering van de hormonale activiteit. 
  • Magnesium: Dit mineraal is a girl’s best friend. Magnesium heeft veel voordelen en draagt onder andere bij aan een vermindering van vermoeidheid.
  • Omega 3 vetzuren: Sommige studies hebben aangetoond dat de DHA in omega 3 ontstekingen kan verminderen. Hormonale veranderingen in je lichaam zorgen de dagen voor je menstruatie soms voor meer ontstekingen.

Heb je nog vragen over het berekenen van je menstruatiecyclus? Neem contact op. Wij kunnen je helpen!