Revue par

Uwe Porters - Midwife & Menstrual Health Expert

De perimenopauze: wat is het?

De menopauze is een volkomen natuurlijk en normaal proces en toch praten we er niet zoveel over! Het is een enorm taboe en dat moet veranderen. De realiteit is dat de helft van de menselijke bevolking de menopauze zal ervaren, dus we kunnen het maar beter bespreken!

In dit bericht gaan we de perimenopauze bespreken - de tijd dat je lichaam zich voorbereidt op de menopauze. We vertellen je wat het is, wat je kunt verwachten en hoe je je kan voorbereiden op een zachte overgang. Laten we samen alle details naar buiten brengen, oké? We denken dat het een enorme opluchting kan zijn voor ieder van jullie die in stilte lijdt.

Zet je schrap, want het is een heleboel informatie.

Wat is het?

Perimenopauze betekent letterlijk "rond de menopauze". Het is de tijd in je leven dat je lichaam zich begint voor te bereiden op de menopauze en het einde van je reproductieve jaren. Het is ook wel bekend als de "menopauze overgang", en het begint meestal een paar jaar voordat je daadwerkelijk met de menopauze begint.

Tijdens de perimenopauze produceren je eierstokken minder oestrogeen terwijl ze zich voorbereiden om te stoppen met het volledig vrijgeven van eicellen. Er zijn enkele fysieke symptomen (die we zo zullen bespreken), maar voor sommige vrouwen is het ook een behoorlijk emotionele reis omdat het de tijd markeert waarop je letterlijk het vermogen verliest om zwanger te worden.

Vanaf welke leeftijd begint het?

Dat is voor iedereen anders, maar het begint meestal ergens in je veertiger jaren. Soms kan het ook beginnen achter in de 30. Deze fase duurt tot het moment dat je eierstokken stoppen met het vrijgeven van eieren. De gemiddelde duur van de perimenopauze is ongeveer vier jaar, maar dit varieert sterk. Voor sommige vrouwen is het misschien maar een paar maanden en voor anderen kan het 10 jaar duren!

Je weet dat de perimenopauze voorbij is als je een heel jaar geen menstruatie hebt gehad.

Wat is het verschil tussen perimenopauze en menopauze?

Zoals je misschien al geraden had, omvat de perimenopauze de jaren voorafgaand aan de menopauze. Technisch gezien is de menopauze pas officieel als je 12 maanden geen menstruatie hebt gehad.

Wat zijn de symptomen?

De perimenopauze is niet de meest leuke periode. Maar het begrijpen van je lichaam kan deze overgang een stuk gemakkelijker maken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

Onregelmatige menstruatie

Het meest voorkomende symptoom van de perimenopauze is een onregelmatige menstruatie. Kortom, sinds de puberteit produceert je lichaam oestrogeen. Maar in de perimenopauze beginnen die oestrogeenspiegels te dalen, dus moet je lichaam zich aanpassen. Een van de eerste symptomen die je mogelijk opmerkt, zijn veranderingen in je menstruatie. Dingen zoals onregelmatige menstruatie, menstruaties overslaan of menstruaties die zwaarder of lichter zijn dan normaal, kunnen allemaal symptomen zijn van de perimenopauze.

Hot flashes of Opvliegers

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van opvliegers, maar je verwacht misschien niet dat je dit al in de perimenopauze-fase zal ervaren. Voor veel vrouwen verschijnt dit symptoom lang voor de menopauze.

Opvliegers variëren in ernst. Deze kunnen een kort gevoel van warmte zijn of voelen alsof je van binnenuit in brand staat! Er is ook geen echte waarschuwing dat je er een zal krijgen, hierdoor heb je ze soms op de meest ongemakkelijke momenten, zoals wanneer je een presentatie geeft op het werk of seks hebt met je partner. Ze kunnen ook behoorlijk dramatisch zijn. Het kan roodheid in je gezicht en bovenlichaam, zweten, koude rillingen en in sommige ernstige gevallen desoriëntatie of verwarring veroorzaken.

De meeste hot flashes duren één tot vijf minuten. Misschien heb je er een paar in de loop van de week. Of als je een van de ongelukkigen bent, krijg je er misschien 10 of meer, soms zelfs 's nachts. Opvliegers in de nacht worden soms ook nachtelijk zweten genoemd. Sommige vrouwen melden dat ze volledig doorweekt van het zweet wakker worden. Het kan verontrustend, gênant en een groot ongemak zijn!

Het is niet precies duidelijk wat opvliegers veroorzaakt, maar de hoofdoorzaak is veranderingen in hormonen. Er is ook niet veel dat je kan doen als ze voorkomen, behalve ze zo goed mogelijk uit te zweten. Hieronder delen we enkele veranderingen in levensstijl die kunnen helpen bij symptomen van de perimenopauze.

Vaginale Droogheid

Dalende oestrogeenspiegels kunnen ervoor zorgen dat vaginaal weefsel dunner en droger wordt. Het spijt ons te moeten melden dat dit in de perimenopauze begint en vaak erger wordt na de menopauze. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, irritatie en pijn tijdens het vrijen, wat invloed kan hebben op je zin in seks. Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om vaginale droogheid te behandelen. Het gebruik van een glijmiddel is een geweldige hulp. Je kan ook met je partner praten over wat meer en langer voorspel!

Vaginale droogheid kan ook verband houden met hormoonveranderingen en uw dieet. Zowel vitamine A als B kunnen helpen, dus we raden aan om een supplement zoals Guud Flow te nemen om ervoor te zorgen dat je genoeg inneemt.

Lees ook hoe je cervixslijm verandert tijdens je cyclus

Slaapproblemen

Als het niet die vervelende opvliegers zijn die je wakker houden, kunnen slaapproblemen de oorzaak zijn. Bijna de helft van de vrouwen in hun perimenopauze meldt slaapproblemen. Er zijn veel redenen, maar in grote lijnen komt het allemaal neer op hormoonveranderingen. Slaapcycli veranderen ook naarmate dat we ouder worden. Als je om 3 uur 's nachts klaarwakker bent en naar het plafond ligt te staren, dan ben je zeker niet de enige.

Mood Swings of Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomend PMS-symptoom, maar deze kunnen ook optreden tijdens de perimenopauze. De meest voorkomende symptomen zijn angst, depressie en prikkelbaarheid. Als je veel stress hebt, je een verminderde algehele gezondheid hebt of je een voorgeschiedenis van depressie hebt, is de kans groter dat je tijdens de perimenopauze stemmingswisselingen ervaart.

Andere symptomen

We hebben de meest voorkomende symptomen hierboven besproken, maar je kan ook enkele van de volgende symptomen ervaren:

  • Vaker moeten plassen
  • Hevige bloedingen
  • Een verandering in je cholesterol
  • Botverdunning
  • Geheugenproblemen of concentratieproblemen

Welke veranderingen in levensstijl kunnen helpen bij de perimenopauze?

Dat was een behoorlijk enge lijst met symptomen, nietwaar? Maar het is niet allemaal slecht nieuws. Er zijn enkele eenvoudige veranderingen in levensstijl die de symptomen van de perimenopauze kunnen helpen verlichten of elimineren.

Een voedzaam dieet

Ja, we weten het. Weeral die voeding. Maar de realiteit is dat voedsel echt je medicijn kan zijn. Hiermee bedoelen we het gebalanceerd eten van goede vetten, complexe koolhydraten en eiwitten. Naarmate je ouder wordt, heeft je lichaam ongeveer 50% meer eiwitten nodig dan een jongere volwassene. Dit om spiermassa en kracht om een goede kwaliteit van leven te behouden. Het opnemen van voldoende eiwitten helpt ook om je immuunsysteem te versterken en de hersteltijd van ziekte te verkorten. Als je denkt dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, overweeg dan om een plantaardig eiwitpoeder te nemen, deze kan je 's ochtends aan smoothies of yoghurt toevoegen.

Probeer in het algemeen veel fruit en groenten aan je maaltijden toe te voegen en probeer iedere paar uur te eten om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten zoals gebak en wit brood en onthoud dat je altijd een supplement kan toevoegen om je gezondheid te ondersteunen. Zoals een supplement op basis van omega-3 dat je helpt een gezond hart en brein te behouden - goed voor je humeur en je geest!

Voeg wat fyto-oestrogenen toe

Zoals je nu weet, neemt oestrogeen af tijdens de menopauze en perimenopauze. Iets dat kan helpen, is voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet die fyto-oestrogenen bevatten. Fyto-oestrogenen zijn verbindingen die van nature in planten voorkomen en als je ze eet, kunnen ze de werking van oestrogeen in het lichaam nabootsen. Denk aan zaken als edamame, lijnzaad, tofu, soja- of sojadrinks en linzen.

Overweeg een supplement

Naarmate je ouder wordt, heeft je lichaam meer vitamines en mineralen nodig, vooral vitamine B, foliumzuur, omega-3 en magnesium. Je denkt hier waarschijnlijk niet zo veel over na, maar het is mogelijk dat je niet genoeg van deze essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt via voedsel alleen. Daarom is het een goed idee om een supplement aan je dieet toe te voegen.

Doe de Quiz en ontdek wat goed is voor jou? Praat met ons! Wij kunnen helpen.

Verminder je stress

We weten dat het niet altijd mogelijk is, maar als je humeur al helemaal op hol slaat door veranderende hormoonspiegels, probeer dan zoveel mogelijk onnodige stress uit je leven te bannen. Stress is gekoppeld aan opvliegers en een laag libido. Stress verlagen hoeft niet moeilijk te zijn. Sport! Krijg voldoende slaap. Breng tijd door in de natuur of met vrienden die je energie geven en je aan het lachen maken. Mediteer! En hier is een makkelijke: zeg wat vaker nee! We nemen vaak te veel op ons bord. Het is oké om soms eens nee te zeggen!

Beweeg je lichaam

Zoek een soort oefening die je leuk vindt en maak er een vast onderdeel van je routine van. Veel vrouwen zeggen dat ze tijdens de perimenopauze en de menopauze wat aankomen, vooral rond hun buik. Dit komt vaak voor omdat in een poging om je vruchtbaarheid zo lang mogelijk te verlengen, je lichaam zich probeert vast te houden aan het oestrogeen dat je nog over hebt. Oestrogeen wordt vaak opgeslagen in het lichaamsvet.

Dus kies iets, het maakt niet uit wat. Het is niet nodig om een marathon te lopen. Ga wandelen, joggen, zwemmen, fietsen, doe yoga, dans, loop achter je kinderen. Wat het ook is, het zal je zowel fysiek als mentaal helpen.

Enkele andere suggesties…

Over het algemeen zal een gezonde levensstijl van goed eten en lichaamsbeweging wonderen doen, maar hier zijn een paar andere suggesties om de symptomen van de perimenopauze te verlichten:

  • Als je rookt, probeer dan te stoppen.
  • Zorg voor voldoende slaap elke nacht. Houd je aan een consistent schema en vermijd schermen voor het slapengaan.
  • Houd je slaapkamer koel. Verlaag de temperatuur of investeer in een koelmat. Het kan wonderen doen als je last hebt van opvliegers.
  • Beperk je alcoholgebruik. We zullen je niet vertellen om het helemaal op te geven, maar drink verstandig.
  • Probeer acupunctuur. Als u van alternatieve behandelingen houdt, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat acupunctuur kan helpen bij het verlichten van perimenopauze-symptomen zoals opvliegers.

Kan ik nog steeds zwanger worden als ik perimenopauze ben?

Luister dames. Dit is belangrijk. Het antwoord is ja! Het is niet waarschijnlijk, maar het is mogelijk. Ondanks dat je vruchtbaarheid afneemt, kan je toch zwanger worden. Dus, als je in dit stadium van je leven geen baby wil, gebruik dan een vorm van anticonceptie totdat je officieel de menopauze hebt bereikt.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten. Wij kunnen je helpen!