Reviewed door

Uwe Porters - Pregnancy, Post Partum Expert

Back

Zwangerschap en voeding: makkelijker wordt het niet

Reviewed door

Uwe Porters - Pregnancy, Post Partum Expert

Zwanger zijn is fantastisch, maar de weg naar motherhuud zit vol hobbels en bobbels. Zwanger zijn is namelijk ook een uitdagende periode als het aankomt op eten. Dit wel, dat niet, gerookt, gepasteuriseerd… de verwarrende termen vliegen je om de oren.

Waarschijnlijk heb je al wat gegoogled, maar ben je nog steeds niets wijzer. Wat mag je nou wel of niet eten als je zwanger bent? Het is ingewikkeld – we know! Dus laten we het niet lastiger maken dan het is. Stop met zoeken en eindeloos scrollen. Ben je zwanger? Dit is het enige artikel wat je moet lezen. Want we beloven je: Na het lezen kun je eindelijk met een gerust hart slapen – en eten 😉

Alles wat je moet weten om jezelf en je baby een goede start te geven.

1. Repeat after us: iedereen is anders

Nog één keertje dan, om het nooit meer te vergeten: Iedereen is anders!

We zijn allemaal anders en dat is geweldig, maar dat betekent ook dat er geen one-fize-fits-all-oplossing is. En weet je, ook dat is helemaal OK 💁‍♀️ 

Misschien zit je in je eerste trimester en word je al misselijk als je naar eten kijkt? Of ben je juist een mommy bear en lijkt je maag wel een bodemloze put? Alles kan, en dat is helemaal Guud. Elke vrouw én elke zwangerschap is anders, maar twee dingen staan vast: 

  1. We hebben allemaal andere voedingsbehoeften als er een lieve baby in onze buik aan het groeien is.
  2. Wat je eet, kan een invloed hebben op jouw gezondheid en die van baby

2. Je hebt honger, maar je hoeft niet voor twee te eten

Er is geen bekendere misvatting dan deze. Ja, er groeit een baby in je buik, maar je hoeft niet voor twee te eten 👯‍♀️

Een baby laten groeien kost zeker energie en je lichaam werkt keihard, maar gebruik het niet als een excuus teveel te gaan eten. Het enige wat je ermee bereikt zijn overbodige kilo’s die er weer af moeten, en daarnaast put je je lichaam uit als je te veel extra eet!

Heb je honger? Eet extra fruit, groenten, eiwitten en complexe koolhydraten. Denk aan een sneetje volkorenbrood met notenboter, of een stuk fruit met een handje walnoten 

3. Kom maar op met de supplementen 

Goed, je eet gezond en gevarieerd en je baby is blij. Toch worden prenatale supplementen aanbevolen tijdens je zwangerschap. Dit is om de simpele reden dat je lichaam niet altijd voldoende binnenkrijgt, zelfs niet wanneer je gevarieerd eet. Supplementen kunnen je helpen je levels aan te vullen. 

Hier let je op bij het nemen van supplementen als je zwanger bent:

  • Zorg dat je genoeg magnesium binnenkrijgt. Via voeding of dus extra via supplementen. Per dag heb je 300-350 mg magnesium nodig als je zwanger bent (350-400 mg als je borstvoeding geeft). 
  • Kies daarnaast voor een multivitamine met actief foliumzuur. Foliumzuur is superbelangrijk voor je baby. Het helpt bij de vorming van de placenta en de groei van het kindje. Hierdoor wordt de kans op aandoeningen, zoals een hazenlip of een open ruggetje verklein. Neem een supplement met minimaal 0,4 mg foliumzuur per dag. Kies voor Quatrefolic®: dit is een goed opneembaar actieve vorm van foliumzuur dat het beste resultaat geeft voor jouw gezondheid en die van je groeiende baby. Synthetisch foliumzuur is niet biologisch actief – hiervoor moet een enzym in je lichaam ze omzetten Helaas werkt dit enzym bij veel mensen niet goed, waardoor het foliumzuur niet goed z’n werk doet. Met Quatrefolic® hoef je je geen zorgen te maken over het omzetten, omdat je met Quatrefolic® de actieve vorm inneemt, die je lichaam direct opneemt. Zo krijg je de Guud stuff meteen binnen. Lees meer over:  Alles wat je moet weten over foliumzuur. 
  • Naarmate de zwangerschap vordert, heb je als zwangere vrouw meer ijzer nodig. Dit komt doordat bij zwangere vrouwen de massa aan rode bloedcellen toeneemt. Ook de foetus en placenta hebben ijzer nodig. Als je gevarieerd eet, heb je waarschijnlijk genoeg ijzer. Toch behoefte aan wat extra’s, omdat je bijvoorbeeld geen vlees eet? Kies dan voor een multivitamine met ijzer. Laat je bloed controleren voor je zwangerschap zodat je zeker weet dat je goed zit.
  • Als je zwanger bent, heb je verder ook een grotere behoefte aan Omega-3-vetzuren die onmisbaar zijn voor de hersenen, het hart en het centrale zenuwstelsel van je baby.

Doe de Quiz en ontdek wat goed is voor jou en je baby. 

Is dit nog steeds een beetje abracadabra? Geen zorgen! Morgane (co-founder Guud Woman) heeft een lijstje gemaakt van wat ze at tijdens haar zwangerschap. Volg haar richtlijnen en hou jezelf en je tiny human gelukkig en sterk.


4. Wat Morgane tijdens haar zwangerschap at: Focus op proteïnen, groenten en gezonde vetten

 Dagelijks

  • 5 verschillende groenten – misschien eet je het liefst alleen maar één groente, maar let op dat je eet in alle kleuren van de regenboog.
  • 2 stukken fruit – ideaal als je zin hebt in iets zoet wat vakker voorkomt als je zwanger bent.
  • Een handje noten & zaden zoals amandelen, pompoenzaadjes, lijnzaad of walnoten. Noten zorgen voor gezonde vetten en belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium en zink.
  • Een portie zuivel zoals yoghurt, kaas, boter of melk. Ga voor gepasteuriseerde, volle melk of volle kaas. Als je geen zuivel eet, kies dan voor plant-based opties met veel calcium zoals bladgroenten of tofu 
  • 1 portie volkoren granen of peulvruchten. Denk aan linzen, kikkererwten, quinoa of wilde rijst.

Twee keer per week

  • Vis is een geweldige bron van Omega 3, en dat is belangrijk voor de groei van de hersenen van je kindje. Vermijd vissen met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, makreel en zwaardvis.
  • Organisch vlees of gevogelte. Hiermee krijg je genoeg ijzer binnen.

Toch zin in zoet? 

Kies voor gezonde snacks zoals dadels met amandelpasta, popcorn, home made granola, bananenbrood, gezond ijs... 

Nog wat hulp nodig? Chat met ons! We helpen je graag met een gezonde zwangerschap.

PS. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen en koppels die hun menstruatiecyclus beter kennen, en hun meest vruchtbare dagen kunnen identificeren vlotter zwanger worden. Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in je eigen cyclus.

Als je hier hulp bij kunt gebruiken, neem dan een kijkje op de website van Rebecca Verhofstede, Sensiplan-consulent en oprichtster van Vrouw & Vruchtbaarheid. Rebecca ontwikkelde een laagdrempelige online kinderwenscursus bestaande uit 7 hoofdstukken met wetenschappelijk onderbouwde informatie die je stapsgewijs kan bekijken – alleen of met je partner. Met deze cursus verhoog je je zelfkennis, kun je je eigen menstruatiecyclus duidelijk in kaart brengen en je hoogvruchtbare dagen correct vaststellen.