Folic Acid

Folic acid, also known in nutrition as folate or vitamin B9 (B11 in the Netherlands) is mainly known among women who want to have children, but this vitamin does more than that. What does folic acid contain, how do you get enough and what else do you need to know about it?

Found in
You can find folic acid in green leafy vegetables such as endive, lettuce, spinach, kale, brussels sprouts, broccoli, legumes, strawberries and kiwis, whole grain products, kernels, seeds, nuts and beans.
Supplement
Flow
Vorm
Quatrefolic®, an active form of folic acid that is well absorbed by the body.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
300 micrograms for women, 400 micrograms for pregnant or breastfeeding women, 300 micrograms for men. One capsule of Guud Flow contains 500 micrograms
Maximum daily amount 1000 mcg

Guud for...

 • Prenatale Ontwikkeling
 • Zwangerschap
Foliumzuur draagt onder andere bij tot…

Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.

Wat doet foliumzuur in je lichaam?

Foliumzuur heb je nodig voor de groei, een goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Het is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Hoe weet je of je een foliumzuurtekort hebt?

Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. 

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

Bij het ongeboren kind is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte. Daarom wordt een extra foliumzuursupplement aangeraden aan zwangere vrouwen.

In welke voeding zit foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 of B9 genoemd, wordt niet door het lichaam aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je genoeg binnenkrijgt via voeding of supplementen. Je vindt het onder andere in:

 • groene groenten zoals spinazie, broccoli, spruitjes en rucola
 • fruit zoals citrusvruchten, aardbeien en kiwi’s
 • peulvruchten zoals linzen, erwten en sperziebonen
 • volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood of -pasta
Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur, ook wel Vitamine B11 of B9 genoemd, wordt niet door het lichaam aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je genoeg binnenkrijgt via voeding of supplementen. Je vindt het onder andere in:

 • groene groenten zoals spinazie, broccoli, spruitjes en rucola
 • fruit zoals citrusvruchten, aardbeien en kiwi’speulvruchten zoals linzen, erwten en sperziebonen
 • volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood of -beschuiten
  vlees
 • zuivel zoals melk, kaas en boter
Hoeveel foliumzuur mag ik innemen?

Of en hoelang je foliumzuur kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Als je zwanger bent of een kinderwens hebt, is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 400 mcg, met een maximale bovengrens van 1000 mcg. 

In één Guud Flow capsule vind je 500 mcg foliumzuur.

Hoeveel foliumzuur mag ik innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en je persoonlijke situatie (zwanger, borstvoeding), maar ligt rond de 300 µg per dag voor een volwassen vrouw en 400 µg voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. In 1 Guud Flow capsule vind je 500 µg foliumzuur.

Hoelang mag ik foliumzuur innemen?

Hoelang je foliumzuur moet innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg voeding met folaat binnenkrijgt en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement met een actieve vorm van foliumzuur. Raadpleeg een arts als je een tekort aan foliumzuur vermoedt en advies op maat wilt.

Wat is het verschil tussen folaat en actief foliumzuur?

Folaat en foliumzuur worden vaak met elkaar verward en door elkaar gebruikt. Maar er is een verschil tussen foliumzuur en folaat. Foliumzuur is de synthetische vorm en folaat is de natuurlijke vorm die aanwezig is in veel onbewerkte voedingsmiddelen. En hoewel het natuurlijk beter klinkt, betekent dit niet altijd dat het goed of makkelijk opneembaar is voor je lichaam. 

Voordat ons lichaam foliumzuur kan gebruiken, moet het eerst twee keer worden omgezet, voordat het uiteindelijk omgezet wordt in de vorm die ons lichaam kan gebruiken (L-methylfolaat, ook bekend als folaat 5-MTHF).

Maar folaat uit voeding moet ook worden omgezet in de eindvorm (L-methylfolaat of 5-MTHF) voordat we het kunnen gebruiken. 

Bij Guud Flow maken we het lichaam wat makkelijker: we gebruiken een goed opneembare vorm van foliumzuur (Quatrefolic). Deze vorm is biologisch en direct te gebruiken door ons lichaam.

Als je zo’n supplement wilt slikken, wil je één van deze benamingen teruglezen op de verpakking achter vitamine B9, B11 of foliumzuur:

 • Folaat/folate
 • Quatrefolic
 • 5-methyl-tetrahydrofolate
 • 5-MTHF
 • L-methylfolaat
Foliumzuur en de wetenschap