Revue par

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

  • Fertility
  • Nutrition

Alles wat je moet weten over foliumzuur

Als je al eerder zwanger bent geweest of een baby wilt krijgen, heb je waarschijnlijk gehoord over de voordelen van foliumzuur. Maar wist je dat alle vrouwen er baat bij kunnen hebben?

In deze blogpost gaan we je alles vertellen wat je altijd al wilde weten over foliumzuur – wat het is, waarom je het nodig hebt en hoe je het beste foliumzuur binnenkrijgt via voeding en supplementen.

Wat is foliumzuur? 

Folaat en foliumzuur zijn vormen van vitamine B9. Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat (het type dat je waarschijnlijk in een supplement zult vinden), terwijl folaat de natuurlijke vorm is die in voedsel wordt aangetroffen.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in ons lichaam en toch kunnen we het zelf niet aanmaken, dus moeten we het via voedsel en supplementen binnenkrijgen. Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het functioneren van de zenuwen, en het is erg belangrijk bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby die in je groeit. 

Waarom moet ik foliumzuur nemen?

Foliumzuur wordt het vaakst gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, omdat het bewezen is dat het ernstige geboorteafwijkingen in de hersenen en de wervelkolom, zoals spina bifida, helpt voorkomen. Daarom wordt het aanbevolen aan alle zwangere vrouwen, en zit het in alle prenatale supplementen. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat vrouwen die foliumzuur gebruiken een regelmatigere menstruatiecyclus hebben.

Maar foliumzuur heeft ook veel andere voordelen. Als je het regelmatig gebruikt, kan je je bloed gezond houden door de vorming en groei van rode bloedcellen te stimuleren. Foliumzuur wordt ook gebruikt bij veel andere aandoeningen zoals depressie, beroerte, geheugenverlies, verlies van cognitieve vaardigheden en meer. 

Wat gebeurt er als je niet genoeg foliumzuur krijgt?

Folaat heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, zoals het gezond houden van je zenuwstelsel. Als je niet genoeg folaat binnenkrijgt, kan dit een hele reeks problemen veroorzaken, zoals extreme vermoeidheid, gebrek aan energie, spierzwakte, depressie, verwardheid of problemen met geheugen, begrip of beoordelingsvermogen.

Tekorten kunnen zich ook op andere manieren voordoen, zoals met zweertjes in de mond, onvruchtbaarheid en de ziekte van Alzheimer. En natuurlijk kan het het risico op geboorteafwijkingen vergroten als je het niet voldoende binnenkrijgt tijdens de zwangerschap.

De bijwerkingen van te weinig folaat zijn heel reëel, maar het goede nieuws is dat het verhogen van je inname van foliumzuur heel eenvoudig is, zowel via supplementen als via voedsel. 

Hoeveel foliumzuur moet ik nemen?

De algemene richtlijn is dat vrouwen elke dag minimaal 400 microgram foliumzuur nodig hebben. Dit is vooral belangrijk als je zwanger bent of probeert zwanger te worden. Het wordt algemeen aanbevolen dat vrouwen gedurende maximaal 12 weken foliumzuur gebruiken tijdens de zwangerschap, daarna is het niet meer zo noodzakelijk. Een recent onderzoek onder 26.000 vrouwen toonde echter aan dat als je tijdens je zwangerschap continu foliumzuur gebruikt, dit het risico op perinatale depressie zou kunnen verminderen, dus wij raden aan om het de hele tijd te nemen. Er is geen nadeel.

Soms moet je mogelijk meer foliumzuur nemen. Als er bijvoorbeeld een aandoening zoals spina bifida veel in je familie voorkomt of als je een gezondheidsaandoening hebt die invloed heeft op de manier waarop je lichaam foliumzuur opneemt (zoals inflammatoire darmziekte).

Is er een bepaald soort foliumzuur dat beter is dan andere?

Zoek voor een supplement met actief foliumzuur, zoals Guud Flow. Guud Flow bevat 500 mcg Quatrefolic® per capsule wat de merknaam is van een goed opneembare actieve vorm van foliumzuur. Waarom is dit belangrijk? Omdat foliumzuur en folaat uit voedsel niet biologisch actief zijn, dus je lichaam moet het omzetten in de metabolisch actieve vorm genaamd 5-methyletrahydrofolaat (of kortweg 5-MTHF). Veel mensen kunnen vanwege hun eigen genetica foliumzuur niet omzetten in 5-MTHF. Dit betekent dat hoewel je mogelijk foliumzuur gebruikt, het toch zijn werk niet goed kan doen.

Met Quatrefolic® hoef je je geen zorgen te maken over conversie, omdat je lichaam deze actieve vorm van foliumzuur meteen kan opnemen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar je hoeft alleen maar te weten dat Quatrefolic® de best opneembare vorm van foliumzuur is. Het is eigenlijk de enige vorm die je lichaam onmiddellijk kan gebruiken, dus je kan er zeker van zijn dat je alle voordelen krijgt

Ik wil mijn inname van foliumzuur op natuurlijke wijze verhogen. Wat eet ik best? 

Het is gemakkelijk om je dagelijkse dosis foliumzuur binnen te krijgen, omdat veel voedingsmiddelen van nature foliumzuur bevatten. Foliumzuur wordt ook routinematig toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood, ontbijtgranen, pasta, rijst en andere graanproducten.

Goede bronnen van foliumzuur vind je in: 

  • Groene bladgroenten (Denk aan: spinazie, boerenkool, asperges, broccoli)
  • Bonen
  • Pinda's
  • Zonnebloemzaden
  • Volkoren
  • Eieren
  • Zeevruchten
  • Vers fruit en vruchtensappen 

Denk dus aan een kom verrijkte ontbijtgranen zoals muesli met wat vers gesneden sinaasappelschijfjes of een glas sinaasappelsap. Dit ontbijt alleen al geeft je twee bronnen van foliumzuur. Je krijgt ook een aantal goede voedingsstoffen uit de melk – koemelk of plantaardige melk – in je ontbijtgranen.

Heb je nog vragen over foliumzuur? Neem contact op. Wij kunnen je helpen bij het beantwoorden van al jouw vragen.