Vitamine D3

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken, maar je krijgt het ook binnen via eten. Hoeveel vitamine D heb je nodig, hoe krijg je voldoende binnen en wat moet je er nog meer over weten?

Trouvé dans
Vette vis zoals haring, zalm en makreel. In mindere mate vlees en eieren. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Supplement
Flow
Vorm
Cholecalciferol
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
10 mcg voor vrouwen en mannen. 20 mcg voor vrouwen en mannen met een donkere huid, of die niet genoeg aan zonlicht worden blootgesteld. Eén capsule Guud Glow bevat 25 mcg vitamine D
Maximale dagelijkse hoeveelheid 100 mcg

Guud for...

  • Immuunsysteem
Vitamine D draagt onder andere bij tot
  • de normale calciumgehalten in het bloed
  • de instandhouding van normale botten
  • de normale opname/het normale gebruik van calcium en fosfor
  • de normale werking van het immuunsysteem
  • de instandhouding van normale tanden
  • de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.
  • een normale werking van de spieren

En het speelt een rol in het celdelingsproces.

Wat doet vitamine D in je lichaam?

Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken via het zonlicht, maar het is ook te vinden in voeding. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: dat betekent dat je het ook kunt vinden in het vet van sommige voedingsmiddelen. Je lichaam kan vitamine D opslaan en het gebruiken wanneer je lichaam het nodig heeft.

Hoe weet je of je een vitamine D-tekort hebt?

Een tekort aan vitamine D kan op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit vitamine D?

Vitamine D neem je het best op via de zon, maar kan je ook via voeding verkrijgen. Vitamine D zit in vette vis, zoals regenboogforel, haring, zalm en makreel en orgaanvlees. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Hoeveel vitamine D mag ik innemen?

Je lichaam maakt geen vitamine D aan. Je krijgt het dus binnen via zonlicht (goed voor tweederde van de hoeveelheid die je dagelijks nodig) en voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 10 en 20 mcg met een maximale dagelijkse hoeveelheid van 100 mcg. 

Eén capsule Guud Flow bevat 25 mcg vitamine D.

Hoelang mag ik vitamine D innemen?

Hoelang en of je vitamine D kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg buitenkomt, genoeg vitamine D binnenkrijgt via je voeding en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een vitamine D-tekort vermoedt en advies op maat wilt.

Vitamine D en de wetenschap