Vitamine B2

Vitamine B2 (ook wel: riboflavine) is een van de vele B-vitamines. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Daarom heeft elke B-vitamine een eigen cijfer. Hieronder vertellen we je hoeveel vitamine B2 je nodig hebt, hoe je voldoende binnenkrijgt en meer.

Trouvé dans
Brood en graanproducten, groente, vlees en vleeswaren, zuivel
Supplement
Flow
Vorm
Natriumriboflavine-5-fosfaat
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Tussen de 1,2 -1,5 per dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven wordt meer aangeraden. Eén capsule Guud Flow bevat 1,4 mg vitamine B2.
Maximale dagelijkse hoeveelheid Voor deze vitamine is er geen aanvaardbare bovengrens vastgelegd. In deze gevallen wordt een maximum van 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aangehouden.

Guud for...

 • Energie
 • Huid
 • Vermoeidheid
Vitamine B2 draagt onder andere bij tot
 • de instandhouding van normale rode bloedcellen
 • een normaal energieleverend metabolisme
 • het instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
 • de instandhouding van een normale huid
 • een normaal ijzermetabolisme
 • de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
 • het instandhouden van normale slijmvliezen
 • de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • de normale werking van het zenuwstelsel
Wat doet vitamine B2 in je lichaam?

Vitamine B2 is betrokken bij de stofwisseling van vetzuren, koolhydraten en eiwitten en speelt een sleutelrol in de energieproductie.

Hoe weet je of je een vitamine B2-tekort hebt?

Een tekort aan vitamine B2 kan verschillende klachten geven zoals

 • huidafwijkingen bij de mond en tong
 • ontstekingen bij de neus 

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit vitamine B2?

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Dat betekent dat ze in het vocht van voeding zitten. Ze worden meteen opgenomen in je bloed, en als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, worden ze meteen uitgeplast. Daarom moet je vitamine B2 regelmatig binnenkrijgen. Je vindt veel vitamine B2 in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten.

Hoeveel vitamine B2 mag ik innemen?

Voor vitamine B2 is geen bovengrens vastgesteld. Over het algemeen wordt daarom een richtlijn van maximaal 5 keer de ADH aangehouden, zo’n 5 mg.

Eén capsule Guud Flow bevat 1,4 mg vitamine B2.

Hoelang mag ik vitamine B2 innemen?

Of en hoelang je vitamine B2 kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Er zijn geen negatieve gezondheidseffecten bekend van teveel vitamine B2. Zorg dat je genoeg vitamine B2 binnenkrijgt via je voeding en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een vitamine B2-tekort vermoedt en advies op maat wilt.

Vitamine B2 behoort tot een groep gele pigmenten, de flavinen. Wanneer je een teveel aan vitamine B2 uitplast, zal je plas een karakteristieke heldergele kleur hebben.

Vitamine B2 en de wetenschap

De gezondheidsvoordelen van vitamine B2 zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Hieronder vind je een aantal van de onderzoeken en richtlijnen waarop wij ons hebben gebaseerd tijdens de research en ontwikkeling van onze supplementen:

Riboflavin in Human Health: A Review of Current Evidences

Dietary intakes of vitamins B2, B6, and B12 and ovarian cycle function among premenopausal women

Prophylaxis of migraine headaches with riboflavin: A systematic review

Riboflavin: The Health Benefits of a Forgotten Natural Vitamin

EU-approved health claims