Vitamine A

Vitamine A (ook bekend als retinol) is een veelbesproken vitamine. Deze vitamine is vetoplosbaar (je lichaam kan het opslaan), en het speelt een bij de normale groei en een gezonde huid, haar en nagels. Er is soms verwarring over vitamine A en zwangerschap – we bespreken dit hieronder, en vertellen je ook hoeveel je nodig hebt, hoe je voldoende binnenkrijgt en wat je nog meer moet weten.

Trouvé dans
Vlees(producten), zuivel, vis, eidooiers en groente, en fruit.
Supplement
Flow
Vorm
Betacaroteen
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
680 mcg voor vrouwen, 800 mcg voor mannen. 725 mcg voor vrouwen die zwanger zijn. 1100 mcg voor vrouwen die borstvoeding geven. Eén capsule Guud Flow bevat 800 mcg vitamine A.
Maximale dagelijkse hoeveelheid 3000 mcg

Guud for...

  • Immuunsysteem
  • Huid
Vitamine A draagt onder andere bij tot
  • de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
  • de instandhouding van een normale huid
  • een normaal ijzermetabolisme
  • de normale werking van het immuunsysteem
  • het instandhouden van normale slijmvliezen

Vitamine A speelt ook een rol in het celspecialisatieproces.

Wat doet vitamine A in je lichaam?

Vitamine A speelt een rol bij het gezichtsvermogen, celdeling, afweer, ijzeropname en je huid.

Hoe weet je of je een vitamine A-tekort hebt?

Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, en (nacht)blindheid veroorzaken.

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit vitamine A?

Er zijn verschillende manieren om Vitamine A binnen te krijgen. In dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. In groente en fruit zitten carotenoïden. Deze worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam ze kan omzetten in vitamine A. Er bestaan verschillende vormen van: alfa- en bètacaroteen en bèta-cryptoxanthine.

Je vindt vitamine A vooral in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, melk en melkproducten, vis en eidooiers. Je vindt vooral veel vitamine A in lever. Het wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Vitamine A in de vorm van carotenoïden komen veel voor in verschillende soorten groenten, zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie.

Hoeveel vitamine A mag ik innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is tussen de 680 en 1100 mcg per dag. 

Eén capsule Guud Flow bevat 800 mcg vitamine A.

Hoelang mag ik vitamine A innemen?

Of en hoelang je vitamine A kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Limiteer je vitamine A-inname tijdens een zwangerschap. Zorg dat je genoeg vitamine A binnenkrijgt via je voeding en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een vitamine A-tekort vermoedt en advies op maat wilt.

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Een teveel aan vitamine A tijdens zwangerschap is niet goed, maar vitamine A is wel belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. We spreken van een teveel als je meer dan 3000 mcg inneemt. In Guud Flow zit 800 mcg. Guud Flow kun je daarom veilig blijven doornemen wanneer je zwanger bent.

Vitamine A en de wetenschap

De gezondheidsvoordelen van vitamine A zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Hieronder vind je een aantal van de onderzoeken en richtlijnen waarop wij ons hebben gebaseerd tijdens de research en ontwikkeling van onze supplementen:

The importance of vitamin A in nutrition

Human Skin Aging and the Anti-Aging Properties of Retinol

Vitamin A in Skin and Hair: An Update

EU-approved health claims