Ijzer

IJzer is een spoorelement: een mineraal waar je maar weinig van nodig hebt. Toch is het een belangrijk mineraal voor veel lichaamsprocessen, waaronder je energiestofwisseling en rode bloedcellen. Gelukkig vind je het in veel voedingsmiddelen. Waar vind je ijzer en welke vorm van ijzer gebruiken wij in onze supplementen?

Trouvé dans
Vlees, vis en kip, brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en groene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi en snijbiet.
Supplement
Flow
Vorm
IJzer-bisglycinaat
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Afhankelijk van de situatie, tussen de 11 en 16 mg voor vrouwen en mannen. Eén capsule Guud Flow bevat 14 mg ijzer
Maximale dagelijkse hoeveelheid Tussen de 25 en 45 mg per dag

Guud for...

 • Immuunsysteem
 • Energie
 • Vermoeidheid
IJzer draagt onder andere bij tot …
 • de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • een normale cognitieve functie en de normale cognitieve ontwikkeling van kinderen
 • de normale werking van het immuunsysteem en het zuurstoftransport in het lichaam
 • de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine
 • een normaal energieleverend metabolisme

Ook speelt ijzer een rol in het celdelingsproces.

Wat doet ijzer in je lichaam?

IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen vervoeren zuurstof van je longen naar ieder onderdeel van je lichaam.

Hoe weet je of je een ijzertekort hebt?

Bij een tekort aan ijzer kunnen er verschillende klachten ontstaan:

 • duizeligheid
 • verminderd concentratievermogen
 • snel vermoeid
 • bleke huid 
 • snel buiten adem 
 • last van rusteloze benen, een drang om ze te bewegen

Een duidelijk tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede (anemie).

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit ijzer?

Je lichaam maakt zelf geen ijzer aan, je moet ze dus uit je voeding en/of supplementen halen.

Er zijn 2 verschillende soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. 

 • Heemijzer vind je vooral in dierlijke producten zoals vlees. Het wordt gemakkelijker opgenomen dan non-heem-ijzer vanwege de complexe structuur die het heeft en de aanwezigheid van factoren in deze voedingsmiddelen die de opname bevorderen.
 • Non-heemijzer komt vooral voor in plantaardige bronnen zoals peulvruchten, groene bladgroenten en volle granen. Dit type ijzer wordt iets minder efficiënt opgenomen dan heem-ijzer, maar het kan nog steeds goed worden benut door het lichaam.

Vitamine C speelt een cruciale rol bij de opname van non-heemijzer. Het verbetert de opname van non-heemijzer door de omzetting van ijzer in een vorm die gemakkelijker door de darmwand kan worden opgenomen. Het wordt daarom aanbevolen om voedingsmiddelen die rijk zijn aan Vitamine C te consumeren in combinatie met ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen om de ijzeropname te verbeteren. 

Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van citrusvruchten, bessen, paprika's of broccoli aan maaltijden die rijk zijn aan non-heemijzer.

Hoeveel ijzer mag ik innemen?

Of en hoelang je ijzer kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en je persoonlijke situatie. Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen, doordat vrouwen bloed verliezen tijdens hun menstruatie verliezen ze ook ijzer. Ook tijdens een zwangerschap heeft een vrouw meer ijzer nodig voor de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het kindje. 

Dit zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden:

 • Menstruerende vrouwen: 16 mg
 • Vrouwen in de menopauze: 11 mg
 • Zwangere vrouwen 16 mg 
 • Vrouwen die borstvoeding geven 15 mg

Eén capsule Guud Flow bevat 14 mg ijzer.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor ijzer.

Hoelang mag ik ijzer innemen?

Hoelang je ijzer moet innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg ijzerrijke voeding binnenkrijgt en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een tekort aan ijzer vermoedt en advies op maat wilt.

Welke type ijzer zit er in de supplementen van Guud?

IJzer-bisglycinaat is een vorm van ijzersupplement dat gewaardeerd wordt vanwege zijn hoge biologische beschikbaarheid en milde werking op het maag-darmkanaal in vergelijking met sommige andere vormen van ijzer.

IJzer-bisglycinaat is een vorm van ijzer die bestaat uit ijzerionen gebonden aan twee glycine-moleculen. Deze vorm van ijzer staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het goed wordt opgenomen door het lichaam en efficiënt kan worden gebruikt.

Deze vorm van ijzer wordt vaak gekozen vanwege zijn mildheid voor de maag. Veel mensen ervaren minder bijwerkingen zoals maagklachten of obstipatie bij het gebruik van ijzer-bisglycinaat in vergelijking met andere vormen van ijzer, zoals ferrofumaraat of ferrosulfaat.

IJzer en de wetenschap

De gezondheidsvoordelen van ijzer zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Hieronder vind je een aantal van de studies en richtlijnen waarop wij ons hebben gebaseerd tijdens de research en ontwikkeling van onze supplementen:

Inhibition of zinc absorption by iron depends on their ratio

Daily iron supplementation for improving anaemia, iron status and health in menstruating women

Review on iron and its importance for human health

Iron Status and the Acute Post-Exercise Hepcidin Response in Athletes

EU-approved health claims