Iodine

Iodine is a trace element, a mineral of which only a small amount is needed, and it is important for the production of thyroid hormones.These hormones are necessary for proper growth, development of the nervous system and metabolism. Below we tell you how much iodine you need, how to get enough and more.

Trouvé dans
Iodine is found in bread baked with baker's salt, sea fish, eggs, dairy products, seaweed and some meat products
Supplement
Flow
Vorm
Potassium iodide
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Between 150 and 200 mcg. One capsule of Guud Flow contains 150 mcg of iodine.
Maximum daily amount 600 mcg

Guud for...

  • Huid
  • Energie
Jodium draagt onder andere bij tot
  • een normale cognitieve functie
  • een normaal energieleverend metabolisme
  • de instandhouding van een normale huid
  • een normale productie van schildklierhormonen en tot een normale werking van de schildklier
  • de normale werking van het zenuwstelsel
Wat doet jodium in je lichaam?

Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die je nodig hebt voor je groei en de stofwisseling. Jodium is daarnaast ook belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel. Het ondersteunt ook de energievoorziening in je lichaam.

Hoe weet je of je een jodium-tekort hebt?

In de schildklier zit normaal gesproken een grote voorraad jodium. Als je te weinig jodium binnenkrijgt, merk je dat dus vaak pas na enkele jaren. Als je (bijna) geen brood eet of brood eet zonder gejodeerd zout heb je kans op een jodiumtekort. Een jodium-tekort kan er een opzwelling van je schildklier ontstaan (krop of stuma). Dit kan klachten kan geven:

  • gewichtstoename
  • het veel koud hebben
  • traagheid en obstipatie

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit jodium?

Jodium kan van nature voorkomen in zeewater, drinkwater en de aarde. Op deze manier krijg je jodium binnen doordat je het inneemt via het drinkwater, of via voedsel, vooral zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. Jodium wordt soms ook toegevoegd aan bepaalde producten, zoals zout, waardoor je het ook vindt in brood, omdat in sommige gebieden de bodem weinig jodium bevat.

Hoeveel jodium mag ik innemen?

De aanvaardbare bovengrens per dag is 600 mcg voor volwassenen.

Eén capsule Guud Flow  bevat 150 mcg jodium.

Hoelang mag ik jodium innemen?

Of en hoelang je jodium kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg jodium binnenkrijgt via je voeding en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een jodium-tekort vermoedt en advies op maat wilt.

Jodium en de wetenschap

De gezondheidsvoordelen van jodium zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Hieronder vind je een aantal van de onderzoeken en richtlijnen waarop wij ons hebben gebaseerd tijdens de research en ontwikkeling van onze supplementen:

Iodine Deficiency in Pregnancy: The Effect on Neurodevelopment in the Child

Iodine deficiency in Europe: a continuing public health problem

Dietary iodine in pregnancy and postpartum

EU-approved health claims