Revue par

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

  • Energy
  • Hormones
  • Mood

Minder mood swings dankzij Guud woman

Veel vrouwen hebben last van mood swings. Maar er zijn er maar weinig die weten dat je het niet zomaar voor lief hoeft te nemen. Ben je rondom je menstruatie nerveus, geïrriteerd, emotioneel of voel je je gewoon niet helemaal guud? Waarschijnlijk zijn het de hormonen. Guud Ambassador Fien had er ook last van. Lees verder om te zien wat zij deed om het te vermijden 

Een groot deel van je leven heb je elke maand je maandstonden. Maar eigenlijk weten we maar weinig van wát ze precies met je doen. Zonde, want die hormonen van je menstruatiecyclus bepalen veel in je lichaam: hoe je je voelt, hoe je slaapt, en waar je zin in hebt, bijvoorbeeld. 

Fien: Mood swings, nerveus, geïrriteerd en emotioneel

Voordat ze Guud Woman leerde kennen had Fien flink last van haar maandstonden. Ze had haar regels elke maand, maar toch liep het niet helemaal lekker: “Een paar dagen voordat mijn menstruatie begon, was ik altijd heel nerveus, geïrriteerd en emotioneel. Ik kon dan altijd goed voorspellen wanneer mijn maandstonden er precies gingen doorkomen, want ik had echt last van flinke mood swings.” 

Herkenbaar? Lees hier meer over hoe je cyclus je humeur en gemoed beïnvloedt

Mood swings rondom je menstruatie? 

Veel vrouwen hebben last van mood swings. Maar ook al komen ze vaak voor, ze horen er niet bij. 

Na de ovulatie stijgt je progesteron. Je voelt je goed, en je slaapt beter. Maar je progesteron daalt plots flink voor je menstrueert. Deze felle schommelingen zorgen voor klachten zoals stemmingswisselingen.

Progesteron zorgt er voor dat je rustig en kalm wordt. En omdat je progesteron na je ovulatie stijgt, slaap je vaak beter en voel je je goed. 

Maar richting het einde van de premenstruele fase, wanneer oestrogeen en progesteron plots dalen, kun je klachten krijgen, zoals hevige mood swings. Als het zo erg is dat het je dagelijks leven beïnvloedt, zou het kunnen zijn dat je last hebt van PMS – een verzamelnaam voor allerlei klachten die je rondom je menstruatie hebt.

Het premenstrueel syndroom, afgekort PMS, is een verzamelnaam voor verschillende symptomen die kunt hebben rondom je menstruatie. Je kunt fysieke en mentale symptomen hebben zoals stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, eetbuien, krampen, angsten, acne, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel. Lees hier meer over PMS.

Ook slaap je richting je menstruatie minder goed, wat er weer voor zorgt dat je prikkelbaarder bent. Meer hierover lees je in ons blog Slaap en je cyclus.

Je hormonen in balans met onze supplementen

“Door consequent alle supplementen van Guud te nemen, voel ik me een stuk beter. Mijn spieren zijn sterker en ik slaap veel beter. Ook merk ik dat mijn menstruatie beter is, en ik minder last heb van mood swings.”

Fien neemt onze supplementen, en heeft intussen ook veel geleerd over haar lichaam. Het belangrijkste? “Het was heel verhelderend om te leren dat er vier verschillende fases zijn in je menstruatiecyclus. Het helpt echt als ik dit gebruik bij het plannen. Als ik bijvoorbeeld iets moet doen waar ik meer energie voor nodig heb, dan plan ik dat in de eerste twee weken na mijn menstruatie in.”

Wat zijn dan Fiens’ favorites? ⬇️

🔸  FLOW: hormonale balans

🔸  VIBES: vermoeidheid + krampen

🔸  INSIDE: mood + mind

Let op: Koop je een bundel van onze producten, dan krijg je 15% korting. En voor nog meer korting (en gemak!) kies je voor een subscription. Hierbij krijg je elke maand je supplementen automatisch in je brievenbus. En geen zorgen, je kunt je abonnement elke maand wijzigen of annuleren. Shop de supplementen hier!

Heb je problemen rondom je menstruatie? Hieronder vind je onze veelgestelde vragen en ontdek je welke supplementen jij kunt nemen.

Fien heeft het over de vier fases van de menstruatiecyclus, wat betekent dat?

Je menstruatiecyclus bestaat uit 4 fases: de folliculaire fase, de ovulatie, de luteale fase en de menstruatie. En in elke fase maakt je lichaam andere hormonen aan, waardoor je je telkens anders voelt. En in elke fase heeft je lichaam verschillende behoeften. Lees er meer over in ons blog: Leven volgens je cyclus

Hoe verbeteren de supplementen de gezondheid van mijn spieren?

Fien vertelde dat haar spieren gezonder zijn dankzij onze supplementen. Ze heeft het hier over Guud Vibes, ons supplement met magnesium en vitamine B6.

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van de spieren. Het kan hierdoor helpen bij stijve spieren na het sporten. Een magnesiumtekort kan dan ook tot spierkrampen leiden. Magnesium is ook goed voor je spierkracht en uithoudingsvermogen van de spieren.

Daarnaast is magnesium goed voor je mentale gezondheid. Als je een tekort hebt, is er een grotere kans dat je depressieve of sombere gevoelens ervaart. In Guud Vibes zit de perfecte combinatie van magnesium en vitamine B6, die helpt tegen vermoeidheid en bij het behouden van je energie.

Hoe kan het dat je beter slaapt als je supplementen neemt?

Er zijn mineralen en kruiden die ervoor kunnen zorgen dat je beter slaapt. Een belangrijk en veilig mineraal wat je beter helpt slapen, is magnesium.

Magnesium helpt met het reguleren van cortisol, het stresshormoon, en helpt bij het aanmaken van je slaaphormoon melatonine. Als je magnesium slikt, daalt de productie van het stresshormoon, waardoor je dieper slaapt. Zie het als een niet-schadelijke slaappil. 😉

Onze Guud Vibes-supplementen bevatten magnesium van algen (Aquamin), magnesiumcitraat en bisglycinaat. Magnesium wordt vaak verkocht als magnesiumoxide, wat het lichaam moeilijk kan opnemen en veel maag- en darm-problemen geeft.

Het lichaam neemt magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat (natuurlijk gebonden magnesiumvormen) beter op Dit geeft dan ook betere resultaten, en bovendien vermijd je hiermee het risico op maag- en darm-problemen. Magnesiumcitraat en bisglycinaat worden gebruikt in hoogwaardige magnesiumsupplementen.

Waarom heb ik mood swings? En wat kan ik eraan doen?

It’s all about the hormones, baby...

Hormonen zijn belangrijk voor je gemoedstoestand. Zo ken je vast wel het liefdeshormoon oxytocine, maar hormonen kunnen ook flinke boosdoeners zijn. Als je hormoonhuishouding extreem schommelt, krijg je al snel te maken met mood swings. 

Ongeveer 2 weken veranderen je oestrogeen- en progesteronlevels. Dit kan voor flinke mood swings zorgen. Sommige vrouwen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

Oestrogeen bereikt zijn piek voor ovulatie. Wanneer oestrogeen het lichaam niet kan verlaten in de tweede fase van je cyclus, omdat je lever andere zaken aan het afbreken is zoals (alcohol, cafeïne of geraffineerde suikers), komt oestrogeen als het ware op de wachtlijst te staan waardoor dit vrouwelijk hormoon in je bloedbaan blijft.

Hierdoor ontstaat er een hormonale disbalans, beter gekend als oestrogeen-dominantie. Hierdoor blijven je oestrogeen-levels redelijk hoog in vergelijking met je progesteron-levels die een actieve rol spelen in de tweede helft van je cyclus.

Moet ik de supplementen altijd blijven nemen?

Wij raden je aan om dagelijks gedurende 3-6 maanden supplementen te nemen voor het beste resultaat. Onze supplementen zijn namelijk geen pleister op een wondje, maar een extra aanvulling op een gezond en gebalanceerd leven. Zie het als onderdeel van je levensstijl. Eens je merkt dat je klachten verdwenen zijn, kan je bepaalde supplementen cyclisch nemen (namelijk tijdens de tweede helft van je cyclus om klachten te vermijden).

Wel kunnen je behoeftes gedurende je leven veranderen. Als je bijvoorbeeld zwanger bent of borstvoeding geeft, heeft je lichaam andere behoeften – houd hier dus rekening mee bij het kiezen van onze supplementen.

Heb je hulp nodig of zit je met vragen? We helpen je met liefde. Probeer het eens. Chat met ons, of volg ons op Instagram of join onze Facebook-community