Revue par

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Het Cyclus Kompas - DE PODCAST: #6 Een gesprek met Eva Daeleman, Hilde de Baerdemaeker en Natasha Casteleyn

Revue par

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

In deze laatste aflevering van Het Cyclus Kompas – DE PODCAST, delen actrice Hilde de Baerdemaeker, sieradenontwerpster Natasha Casteleyn en coach en ondernemer Eva Daeleman hun ervaringen over hun natuurlijke cyclus, taboes die doorbroken moeten worden en vertellen ze open over hun persoonlijke ervaringen. Deze bijzondere laatste aflevering van Het Cyclus Kompas – DE PODCAST, is nu te beluisteren op onze website Spotify, Apple Podcasts, of YouTube (zie hieronder).

Waarom deze podcast?

Deze podcast is onderdeel van Het Cyclus Kompas – Morgane's langverwachte boek. Het Cyclus Kompas is nu te koop op Guud Woman, in alle stenen en online boekhandels, en vertelt je werkelijk alles wat je moet weten over je cyclus. Het is een praktische en tedere gids vol tips, humor, en verhalen van en voor vrouwen zoals jij.

De allerlaatste aflevering van Het Cyclus Kompas – DE PODCAST vond plaats tijdens de boeklancering van Guud-founder Morgane's boek Het Cyclus Kompas. Het was een bijzondere avond op landgoed Bleyckhof in Antwerpen.

Voor deze aflevering ging onze host Line in gesprek met drie ondernemende en inspirerende vrouwen: Eva Daeleman, Hilde de Baerdemaeker, en Natasha Casteleyn. Zij hebben ook elk een getuigenis geschreven in het Cyclus Kompas. Tijdens dit intieme en open gesprek komen veel onderwerpen aan het woord. We lichten een tipje van de sluier op…

Hilde De Baerdemaeker over hormonale anticonceptie

Actrice en KAP-facilitator Hilde de Baerdemaeker voelde zich lang verloren, alsof ze aan het zoeken was maar zichzelf niet kon vinden. Ze begreep nooit goed wat er aan de hand was met haar lichaam. Op haar zestiende begon ze met hormonale anticonceptie, zonder te weten wat voor effect de pil op haar lichaam had. Ze nam het gewoon, zonder vragen te stellen, en dat deed ze zestien jaar lang.

"En ja, ik ben depressief geworden, heb gekampt met libidoschommelingen, en kon mezelf niet vinden. Toen ik stopte met de pil omdat ik kinderen wilde, ging er een bloem open en dacht ik ja, dit ben ik!"

Hilde zou nu willen dat ze het anders had gedaan. In Het Cyclus Kompas schreef ze een briefje aan haar zestienjarige zelf, waarin ze haar aanraadt om meer informatie te zoeken en zichzelf eerst te leren kennen. 

Nu staat Hilde heel anders in het leven: "Ik kan nu echt aangeven wat ik nodig heb. Ook thuis is er een open communicatie over mijn cyclus. Ik kan aangeven als ik extra rust nodig heb –  ik volg letterlijk mijn buikgevoel tijdens de winterfase."

Natasha en Hilde over hormonen gebruiken als excuus

Als Natasha haar ervaringen deelt over de invloed van de hormonen op haar emoties, krijgt ze soms te horen dat dit als excuus wordt gebruikt om je op een bepaalde manier te gedragen.

Volgens Natasha mogen we hormonen niet gebruiken als excuus, maar wel als verklaring voor een bepaald gedrag. Kun je je voorstellen dat je overvallen wordt door een agressie die hormonaal gestuurd is, waarin je werkelijk iedereen haat? Het zijn emoties die we als vrouw ervaren zonder duidelijke oorzaak. Natasha heeft inmiddels een manier gevonden om ermee om te gaan. Tijdens het gesprek gaat ze daar uitgebreid op in.

Een wijsheid die Natasha luisteraars verder meegeeft, is dat je jouw agenda niet moet laten leiden door jouw summer women. Ze legt uit dat ze zelf tijdens de zomer zin heeft om nieuwe projecten te beginnen, maar ze in haar ongeduld zaken meteen wil uitvoeren, terwijl ze dan niet in diezelfde energie zit. "De uitvoering van een enthousiast plan of ingeving voer ik tegenwoordig een maand later uit, om in diezelfde energie en enthousiasme te zitten."

Niet altijd makkelijk 

Rekening houden met de verschillende energieën blijkt in sommige gevallen lastig, weet Hilde. Als actrice kan ze beamen dat er op de set geen rekening mee wordt gehouden. Dat is soms heel moeilijk.

"En hoe ouder ik word, hoe gevoeliger ik word”, vertelt ze. “Sinds drie jaar leef ik met mijn natuurlijke cyclus en kan ik echt dagen hebben dat ik herfstig ben. Dan kan ik niet veel doen op commando, bijvoorbeeld lachen als de regisseur dat vraagt.” 

Ze vertelt ook dat ze zich de laatste jaren steeds meer bezighoudt met ander werk. Ze is nu zichzelf en vindt dat absoluut de leukste rol om te spelen. ”Ik ben acteerwerk steeds meer aan het skippen. Dat komt omdat ik meer in tune ben met mijn lichaam en mijn eigen buikgevoel volg. Ik wil mij voelen zoals ik mij nu voel, en niet zoals een personage zich op dat moment voelt. Ik weet niet of het iets rebels is, of een midlifecrisis, maar als het om acteren gaat, voel ik nu 'been there, done that, 23 jaar, het is klaar’."

Natasha over het koperspiraal 

Natasha vertelt dat ze lang een koperspiraal gebruikte. "Ik heb lang gedacht dat mijn koperspiraal geen impact had op mijn lichaam en gemoed, omdat het geen hormonen waren. Ik heb het spiraal nu niet meer en de impact ervan was toch heel groot, merk ik nu. Hoe ik me voelde, hoe mijn cyclus is, de hoeveelheid energie die ik nu heb. Die permanente kleine ontsteking die een koperspiraal veroorzaakt, is nu weg en ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld."

Eva over Het Cyclus Kompas

Alle tafelgenoten beamen dat Het Cyclus Kompas een must-read is voor de volgende generatie. Eva vertelt: "Ik vond het belangrijk om bij te dragen aan Morgane's boek. Veel vrouwen zijn er bewust mee bezig, maar dat is over het algemeen nog niet zo. We mogen dat laten groeien. Al is het maar om het gegeven van die anticonceptie en kunstmatige hormonen in vraag te stellen. Het boek is eenvoudig en helder, met een wetenschappelijke basis, maar vanuit gevoel geschreven."

Morgane over kennis delen

Natasha zet zich naast haar werk als sieradenontwerpster in om vrouwen voor te lichten over hun cyclus. “Toen ik zag dat veel andere vrouwen de connectie met zichzelf en hun lijf kwijt waren, wilde ik daar echt over communiceren. Ik vind het fijn om andere vrouwen te ontmoeten en super dat Morgane dat zo goed doet in Vlaanderen."

Morgane ziet dat ook als doel bij Guud Woman. "We zitten nu in de awareness fase en we richten ons heel erg op kennisdeling en support. Vrouwen en meisjes hebben recht op deze informatie, daarom heb ik het boek ook geschreven. Ik ben ook heel blij dat veel zorgverleners zoals gynaecologen en artsen hebben willen meewerken aan het boek.

Wil jij net als Eva, Hilde, Natasha en Morgane leven volgens jouw natuurlijke cyclus en het beste halen uit elke dag? Koop dan Het Cyclus Kompas – een must-read als je jouw vrouwelijke lichaam beter wilt begrijpen en je sterk wilt voelen, in welke fase van je leven je ook bent.