Revue par

Eva Luna - Women's Health Coach

geschreven door Zoë De Boom reviewed by Guud Expert Eva Luna.

  • Energy
  • Hormones
  • Nutrition

De kracht van verandering

Internationale Vrouwendag is de ideale gelegenheid om vrouwelijke empowerment te vieren. Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is #BreakTheBias. De kracht van verandering wordt dan ook dagelijks toegejuicht bij Guud Woman door rekening te houden met de verschillende fases van je menstruatiecyclus. 

Leven volgens je cyclus is een mooie kans om het beste uit je lichaam en je leven te halen iedere dag van de maand.

Wil jij weten hoe je kracht haalt uit je cyclus? Blijf lezen…

We leven nog steeds in een mannelijke maatschappij!

Ons werkritme van 9 to 5 is gebaseerd op de mannelijke cyclus. Hun cyclus, gebaseerd op testosteron, duurt 24 uur, terwijl de cyclus van de vrouw gemiddeld 28 dagen duurt. De lengte van de cyclus verschilt van vrouw tot vrouw. Vrouwelijke hormonen (oestrogeen & progesteron) schommelen gedurende de maand waardoor we onze elke week anders gaan voelen. (lees meer over de mannelijke cyclus in onze blog “Mannen hebben ook een cyclus").

Sommige weken zitten we vol energie, andere dagen willen we ons terugtrekken. Maar daar wordt amper rekening mee gehouden. Bij Guud Woman willen we hier verandering in brengen en dit doen we door vrouwen te ondersteunen en informeren over hoe zij hun cyclus als kracht kunnen gebruiken. Door te leven volgens je cyclus sta je als vrouw sterker in je schoenen en ben je bereid om de juiste keuzes te maken voor jezelf en je lichaam.

Tot op vandaag blijft de menstruatiecyclus voor veel vrouwen nog een groot vraagteken. De ene week voel je je geweldig en de andere week blijf je het allerliefst een hele dag in bed liggen. Maar waar ligt dat dan aan? 

Je lichaam heeft in iedere fase van je menstruele cyclus andere noden en behoeften, dit komt omdat er tijdens elke fase andere hormonen aan het werk zijn. Deze hormonen hebben effect op hoe je je voelt, je energie, je libido, je metabolisme, je huid, je werkprestaties en nog veel meer.

Een cyclische levensstijl haalt het beste uit elk van je fases, creëert variatie en heeft een positieve impact op je leven. 

🩸 Menstruele fase

Naar aanleiding van je menstruatie gaan de hormonen oestrogeen en progesteron plots dalen. Voel je dus niet schuldig wanneer je tijdens deze dagen geen zin hebt om actief te zijn en liever onder een dekentje kruipt, het ligt echt niet aan jou.

🥦 Voeding

Comfort food, warme maaltijden en soepen zijn absoluut de juiste keuze tijdens deze fase. Tijdens je menstruatie is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Zink, magnesium en ijzer zijn hier enorm belangrijk aangezien je bloed verliest. Deze mineralen kan je makkelijker terug vinden in vis, vlees, noten en zaden, avocado’s, bananen en donkere bladgroenten zoals spinazie. Of kies voor een kwalitatief supplementen zoals de Guud Flow of Guud Vibes

🤸‍♀️ Beweging

Hoeveel je beweegt tijdens je menstruatie hangt af van persoon tot persoon. Neem tijdens je menstruatie zeker voldoende tijd om te rusten en herstellen. 
Door te bewegen kan je PMS-klachten zoals krampen of vermoeidheid verminderen. Een rustgevende yogales of een mooie wandeling zijn goede opties als je niet voldoende energie hebt. Let er zeker op dat je hartslag niet te snel gaat, sporten zoals HIIT workouts of zware krachttrainingen vermijd je best.

💓 Seks

Er zijn meerdere factoren die een invloed hebben op je libido, waaronder stress en vermoeidheid. Indien je tijdens je menstruatie geen zin hebt in seks kan je ervoor kiezen om intimiteit te zoeken op andere manieren zoals bijvoorbeeld een massage. 

Guud to know: orgasmes wanneer je menstrueert zou de klachten van krampen kunnen verminderen. Dit komt door de stoffen oxytocine en vasopressine die vrijkomen. Het proberen waard, als je daar zin in hebt natuurlijk!  

👩🏼‍💻 Werk

Deze fase is perfect om te rusten, herstellen en te reflecteren. Kijk terug op de afgelopen weken en bekijk hoe je je kan voorbereiden op de komende weken. Momenten van evaluatie zijn ideaal tijdens je menstruatie, creatieve uittingen houd je best voor een latere fase. Probeer het wat rustiger aan te doen en houd voldoende tijd vrij om te ontspannen, je verdient het! 


✨ Folliculaire fase

Door de stijging van oestrogeen, ook wel bekend als het “feel good” hormoon, zal je voelen dat je energie zal toenemen. Dankzij deze nieuwe energie sta je open om nieuwe dingen te ontdekken. 

🥦 Voeding

Je hebt misschien niet zoveel honger, dit komt omdat het metabolisme gaat vertragen. Kies voor lichte en frisse gerechten met veel groenten en fruit.

🤸‍♀️ Beweging

In de folliculaire fase heb je extra veel energie. Je spieren bouwen sneller op en je lichaam recupereert sneller na een vermoeiende workout. Het is dus een goed idee om activiteiten te doen die meer kracht en snelheid vragen. Sporten zoals joggen, hardlopen, fietsen, zwemmen en andere vormen van cardio zijn een goede optie. Als je wat meer uitdaging zoekt is krachttraining of muurklimmen misschien de perfecte activiteit voor jou. 

💓 Seks

Een extra vrouwelijk gevoel is zeer normaal tijdens deze fase. Je voelt je aantrekkelijker en zelfverzekerder, dit is dan ook het perfecte moment om een date te plannen of nieuwe mensen te leren kennen. Je voelt het niet alleen maar je straalt het ook uit. 


De dagen voor je ovulatie gaat je libido stijgen en zal je cervixslijm dunner en soepeler worden, hierdoor voelt seks wat prettiger aan. Deze veranderingen komen door de sterk stijgende oestrogeen levels. 

👩🏼‍💻 Werk

Aangezien je meer energie hebt in deze fase zal je misschien voelen dat je in deze periode zonder probleem kan doorwerken Maak hier gebruik van, maar vergeet niet om op tijd te pauzeren!  In deze periode ben je ook meer assertief, sociaal en creatief. Neem je kans om dat nieuwe project te starten of een presentatie te geven.  

 

🔥 Ovulatie fase

Tijdens de ovulatie neemt je eisprong plaats. Deze kan je soms zelfs voelen wanneer er wat vocht uit je follikel komt. Hierdoor kan je buikvlies licht geprikkeld raken en dat kan krampen veroorzaken. Oestrogeenwaarden bereiken in deze fase hun piek waardoor je je gelukkiger, aantrekkelijker, alerter en energieker gaat voelen. Jij staat tijdens deze fase klaar voor alles wat het leven je te bieden heeft. Tijd om te knallen dus! 

🥦 Voeding

Je lichaamstemperatuur stijgt in de dagen rond je ovulatie met gemiddeld 0,2 tot 0,4 graden. Het is dan ook een goed idee om frisse en verkoelende voeding te kiezen zoals fruit en groenten. Ook zink is belangrijk omdat het helpt bij de productie van progesteron, dit hormoon heb je nodig na je ovulatie.

🤸‍♀️ Beweging

Net zoals in je folliculaire fase heb je in de ovulatiefase heel veel energie. Dit is perfect voor grotere uitdagingen zoals high-intensity workouts, cardio, power yoga en gewichtheffen. Het is een goed idee om je grenzen wat meer op te zoeken nu je vol zit met energie en motivatie.

💓 Seks

Oestrogeen komt tot een piek wat betekent dat jij je extra aantrekkelijk voelt en een hoog libido hebt. Plan dus zeker die date met je partner want jij straalt van binnenuit.

Oestrogeen verhoogt de opwinding en het plezier in seks enorm. Je cervixslijm is elastischer en vochtig waardoor seks aangenamer aanvoelt. Het dunne cervixslijm zorgt er ook voor dat sperma makkelijker kan gaan bewegen en je dus vruchtbaarder bent.

👩🏼‍💻 Werk

Je voelt je zelfverzekerd, sociaal, gelukkiger en straalt dit helemaal uit. Ga netwerken, maak nieuwe contacten en twijfel zeker niet om die nieuwe deal te sluiten op het werk of met je baas te praten over die promotie die je al zo lang wil. Tijdens deze fase denk je beter na, zijn je communicatieve vaardigheden op hun best en ben jij helemaal overtuigend.

 

🙏 Premenstruele fase

Na de ovulatie gaat het hormoon oestrogeen weer dalen en speelt progesteron een actieve rol, dit zorgt ervoor dat je energie naar binnen gaat keren.  In deze fase ervaren veel vrouwen PMS-symptomen (zoals hoofdpijn, acne, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen) door de aanwezigheid van een hormonale disbalans. Tijdens deze fase kan je je levensstijl licht aanpassen om deze vervelende klachten te verminderen.

🥦 Voeding

Tijdens deze fase heeft je lichaam meer calorieën nodig. Om food cravings en energie dipjes te vermijden is het belangrijk om voldoende complexe carbs (zoete aardappel, bruine rijst, volkoren pasta) en proteïnen (kikkererwten, linzen, gevogelte, vis)  toe te voegen. Houd je darmen gezond met vezelrijke voeding en gefermenteerde voeding of probiotica. Vermijd alcohol, koffie en geraffineerde suikers, deze zullen enkel je klachten versterken. 

🤸‍♀️ Beweging

Tijdens deze fase heb je minder energie (zeker de week voor je menstruatie) en blijf je liever in je zetel netflixen in plaats van naar de sportschool te gaan. Je voelt je waarschijnlijk moe, zowel emotioneel als fysiek, en hebt nood aan rust en ontspanning.

Belangrijk is om te luisteren naar je lichaam. Heb je niet voldoende energie om 10km te gaan lopen, kies dan voor een rustige vorm van yoga, pilates of maak een rustgevende wandeling! Ideaal om je gelukshormoon (serotonine) te doen stijgen. Rust en ontspanning is cruciaal in deze periode, maar ook self-care is enorm belangrijk. Een goed boek lezen of een massage boeken kan al veel doen wanneer je je niet top voelt. 

💓 Seks

Na de eisprong gaat progesteron opnieuw stijgen, dit hormoon zorgt ervoor dat de zin in seks gaat verminderen. Je voelt je dus minder opgewonden dan normaal. Ook zijn PMS-klachten hier veel voorkomend, deze kunnen ook een effect hebben op je seksleven. Maar weet dat orgasmes PMS klachten kunnen verlichten, dit is zeker het proberen waard.

👩🏼‍💻 Werk

In deze periode van de maand ben je kritischer en meer gericht op details. Ideaal om projecten af te werken of administratief werk te doen die is blijven liggen. 
Door efficiënter met je tijd om te gaan, kun je je voorbereiden op je menstruatie. Je zult in deze fase veel dingen kunnen voltooien omdat je je meer taakgericht en gefocust zult voelen. 

Bij Guud Woman vieren we iedere dag vrouwendag door de juiste informatie, support en producten aan te bieden voor vrouwen die hun menstruatiecyclus willen verbeteren.

Heb je nog vragen over hoe je je cyclus kan ondersteunen? Chat met ons!