Revue par

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

 • Energy
 • Hormones
 • Nutrition

Intermittent fasting – dit moet je weten als vrouw

Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van intermittent fasting, ook wel periodiek, afwisselend, of onderbroken vasten genoemd. Misschien heb je het al wel eens geprobeerd, en waarom ook niet? Maar is deze dieet-hype nu echt wel gezond of niet? Als je bepaalde bronnen moet geloven heeft het veel voordelen en verander je dankzij vasten zo’n beetje in een superwoman. Als jij als vrouw wil vasten zijn er een paar zaken waar je op moet letten!  

Luister je niet naar je lichaam, dan kan vasten tijdens langere periodes niet efficiënt, of zelfs schadelijk zijn!

Say what? Laten we dit eens ontdekken...

First things first – wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is voor korte of langere periodes niet eten. Redelijk simpel dus. En dat is ook meteen een van de redenen dat het zo populair is, want je hoeft geen lastige diëten, of ingewikkelde recepten te volgen. Je stopt gewoon met eten. Lekker makkelijk, toch?

Hoe lang je niet eet, is afhankelijk van hoe je vast – 12, 16, 20 of zelfs 24 uur lang.

Sommige mensen vasten elke dag, anderen een paar keer per week.

En de voordelen? Die schijnen ook groot te zijn. 

Gewichtsverlies is een logische bijkomstigheid van niet eten, maar onderzoeken tonen aan dat vasten ook kan helpen het cholesterol te verlagen, het verlangen naar suiker vermindert en je bloeddruk, slaap en concentratie verbeteren.

Ook worden hersencellen beter bestand tegen het negatieve effect van oxidatieve stress en kan het een positief effect hebben op ziektes zoals Alzheimer.

Tot slot merken sommige mensen meer uithoudingsvermogen en atletische prestaties.

Waarom moet je op letten als je wilt vasten?

We lazen net over de voordelen, en die zijn indrukwekkend, dus let’s do it, toch?

Hold your horses, ladies!

Ja, de voordelen van hierboven klinken te mooi om waar te zijn, en dat is het misschien ook wel – voor jou als vrouw dan. Het is belangrijk om goed te weten wat je doet.

Weet je dat niet, dan kun je met intermittent fasting namelijk het tegenovergestelde effect bereiken.

Zo zit dat:

Of je nu kinderen wilt of niet, jouw prachtige vrouwenlichaam is gemaakt om zich voort te planten. Als je voor langere periodes niet eet, denkt je lichaam dat het uitgehongerd wordt. Het gaat op spaarstand. Dat betekent dat je lichaam minder calorieën gaat verbranden en meer hongersignalen naar je hersenen stuurt – geef me eten, NU!

Daarnaast gaat ook je vruchtbaarheid op een laag pitje, zodat je lichaam geen energie besteedt aan ‘minder belangrijke’ zaken zoals het groeien van een baby.

Als je op dit moment geen kinderwens hebt, lijkt dit geen probleem, maar een verminderde vruchtbaarheid komt voort uit ontregelde hormonen. En dat kan weer voor een hele reeks gezondheidsproblemen zorgen, waar je ook als vrouw-zonder-kinderwens meteen last van kunt hebben.

Mogelijke negatieve effecten van intermittent fasting

Als je voor lange periodes vast, kan dit het gedeelte van je hersenen beïnvloeden wat je hormonen regelt. Zo kan je oestrogeenaanmaak veranderen, wat weer effect heeft op je maandelijkse cyclus.

Als dit gebeurt:

 • voel je je moe, heb je geen energie.
 • heb je meer zin in zoetigheid.
 • kom je gewicht aan.
 • vind je het moeilijk je te concentreren.
 • wordt je huid en haar dof.
 • verandert je cyclus en je vruchtbaarheid.

Vasten kan ook de productie van stresshormoon cortisol verstoren. Wanneer dit gebeurt, merk je misschien:

 • dat je je angstiger voelt.
 • minder energie, hersenmist hebt.
 • dat je niet kunt slapen.

Double trouble – vasten en sporten zonder dat je weet wat je doet 

Sport je in combinatie met het vasten? Hier zijn extra risico’s aan verbonden. Met vasten vertel je je lichaam al dat je niet genoeg voedingsstoffen binnen gaat krijgen. Als je daar de stress van sporten bij optelt, kan het stresshormoon cortisol stijgen. ↗️

Het resultaat? Je lichaam blijft con-ti-nu in overlevingsstand, wat er ook weer voor kan zorgen dat je maandelijkse cyclus verandert.

Dus in plaats van het gewichtsverlies en een gezond brein, waar je waarschijnlijk op hoopte, kan intermittent fasting er voor zorgen dat je menstruatie wegblijft, je je angstiger voelt, en je sportprestaties minder worden.

Je kunt er zelfs van aankomen. Niet helemaal wat je voor ogen hebt als je 12 uur lang niet eet, toch?

Toch geloven we dat je kunt vasten, als je het maar op de juiste manier doet.

7 manieren waarop vasten wel helemaal oké is

Bovenstaande scenario’s klonken niet echt geweldig en ook eng, we know. Maar geen zorgen, intermittent fasting kan zeker positieve effecten hebben, ook voor vrouwen.

Volg deze 7 regels tijdens het vasten en de kans is groot dat je wél alle guud stuff van het vasten krijgt, zonder alle enge bijwerkingen:

 1. Vast niet als je menstrueert. Je lichaam werkt al hard genoeg tijdens deze dagen, dus zorg goed voor je lichaam en eet gezond.
 2. Vast nooit meerdere dagen achter elkaar. Kies een of twee losse dagen per week.
 3. Vast maximaal 12 uur achter elkaar. Als je langer vast, kunnen je hormonen in de war raken.
 4. Pas je workoutschema aan. Sport niet intensief op de dagen dat je vast. Helemaal sporten volgens je cyclus? Lees onze blog: Period Power: Train volgens je cyclus.
 5. Op de dagen dat je eet, doe je dit volgens je cyclus. Wat dit betekent? Je leest het hier: Hack je cyclus met voeding.
 6. De beste periode om te vasten is na je menstruatie. Tijdens deze fase (de folliculaire fase) werkt je metabolisme langzamer, waardoor je minder hongergevoel hebt. De week vóór je menstruatie heeft je lichaam juist meer calorieën nodig.
 7. Luister altijd goed naar je lichaam. Als je begint met vasten en je jezelf bij 12 uur lang vasten goed voelt, kun je kijken of je je vasten-periode kunt verlengen. Maar als je merkt dat je hormonen in de war raken, stop er dan direct mee.

Nog even op een rijtje: Stop met vasten als…

 • je menstruatie onregelmatig wordt, of zelfs uitblijft;
 • je je een zombie voelt, maar je juist niet kunt slapen;
 • je je niet helemaal goed voelt: je hebt hersenmist, voelt je chagrijnig en angstig;
 • je haar en huid verslechteren;
 • je aankomt;
 • je een eetstoornis hebt, of hebt gehad 

Intermittent fasting heeft een ander effect op mannen dan op vrouwen. Dus als je over die magische resultaten leest, is het belangrijk om je te blijven realiseren dat er geen one-size-fits-all is. 💁

Het beste dieet is er een die je lang kunt volhouden. Ontdek wat goed werkt voor jou, wat past bij je levensstijl, en stop meteen als je zwanger wilt worden, zwanger bent, of andere vreemde veranderingen opmerkt.

Wil je meer informatie over vasten? Of heb je vragen over je cyclus? Neem contact op met een van onze experts. We adviseren je graag! 💕