Het Cyclus Kompas - DE PODCAST: #4 Voeding en Kruiden
Partie

We weten allemaal dat voeding veel impact heeft op hoe we ons voelen. En steeds meer studies laten zien hoe groot die impact wel niet kan zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je voeding een grote rol speelt in je vrouwelijke cyclus? Door je voeding aan te passen merk je vaak meteen al een groot verschil in je gemoed, klachten, focus en productiviteit. In deze aflevering van Het Cyclus Kompas – DE PODCAST, vertellen Lynn en Lily je daar meer over. Het Cyclus Kompas – DE PODCAST, aflevering 4 is nu te beluisteren op Spotify, Podcast Apple, of YouTube (zie hieronder).
Waarom deze podcast?
Deze podcast is onderdeel van Het Cyclus Kompas – Morgane's langverwachte boek. Het Cyclus Kompas is nu te koop op Guud Woman, in alle boekhandels en online, en vertelt je werkelijk alles wat je moet weten over je cyclus. Het is een praktische en tedere gids vol tips, humor, en verhalen van en voor vrouwen zoals jij.
Je voeding en je hormonen – hoe het begon voor Lynn Van Royen en Lily Joan Roberts
We hebben het al een paar afleveringen over onze cyclus, en in deze aflevering spreken we over het belang van voeding.
Onze host Line spreekt met twee gasten met enorm veel kennis: Lily Joan Roberts, plant-based chef, coach, voedingsdeskundige, ayurvedische welzijnscoach en herborist, en Lynn Van Royen, ervaringsexpert, actrice en herborist in opleiding.
Voor Lynn begon deze reis op het moment dat ze twijfels kreeg over haar hormoonspiraal. Ze had vaak buikkrampen, lage rugpijn, pijnlijke en gevoelige borsten en tepels en moodswings om van achterover te vallen.
“Ik kreeg het ook niet uitgelegd. Elke keer dacht ik: ‘Oh, er is iets mis met me, wat is dit?' Ik voelde me zo ongelooflijk zwaarmoedig en verdrietig. Ik probeerde gewoon verder te gaan, maar na een oproep op Instagram met veel tips en adviezen, besloot ik uiteindelijk toch mijn spiraal te laten verwijderen, te gaan werken met Sensiplan, Guud supplementen te nemen en terug volgens mijn natuurlijke cyclus te leven.
Dat voelde als een gigantisch cadeau aan mezelf. Echt, ik heb de dag gevierd dat ik voor het eerst in zes jaar mijn maandstonden kreeg. Ik was zo fier dat mijn lichaam dat nog kon, dat mijn ‘machientje’ nog wist hoe dat moest, dat ik een fles champagne heb opengetrokken met mijn lief!
Lily herkent zich in het verhaal van Lynn. Ze vertelt dat klachten symptomen zijn van je lichaam die je probeert te vertellen dat er iets niet goed gaat – maar we negeren het juist en proberen er zelfs mee te leven! En omdat veel mensen dit ook hebben, denken we dat het erbij hoort. Maar deze symptomen zijn vaak een aanwijzing dat er iets misgaat in je darmen.
Zo zit dat…
Het microbioom is jouw unieke vingerafdruk
De hoofdrolspelers van onze cyclus zijn onze hormonen, die namelijk alle fases van onze cyclus aansturen. Maar je hormonen zijn voor veel meer verantwoordelijk.
Ze bepalen zo’n beetje alles – wanneer je honger krijgt, wanneer je moe wordt en wanneer je wakker wordt, hoe je je voelt, en nog veel meer. Je hormonen worden onder andere aangemaakt in je darmen, door je microbioom.
Je microbioom bestaat uit biljoenen bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens die zich voornamelijk in je darmen begeven. Het zijn er echt veel, ze wegen tussen de 2 en 5 kilo en er zijn wel duizenden soorten. En via de lucht, voeding, water en wat je aanraakt, komen deze bacteriën bij ons binnen.
Je microbioom bestaat niet alleen uit goede bacteriën. Er zijn ook slechte en die mogen er zijn, maar ze mogen niet overheersen. Als je microbioom uit balans is krijgen de slechte bacteriën de overhand en worden je hormonen minder goed aangemaakt (of in de verkeerde proporties) waardoor je allerlei klachten kunt krijgen.
Voeding, levensstijl, stressniveaus, hoe we slapen, supplementen en meer, zorgen ervoor dat die goede bacteriën sterker zijn en we de slechte in toom houden.
Verbindend voeden als sleutel, maar wat is dat?
Als je eenmaal weet dat je voeding direct invloed heeft op hoe je je voelt, kijk je er nooit meer hetzelfde naar. Dit is waar Lily zich in haar dagelijks leven mee bezighoudt:
“In onze moderne levensstijl is er een grote disconnectie tussen het hoofd en lichaam. We leven extreem, doelgericht en er is weinig ruimte om in verbinding te gaan met onze voeding, en hoe het deel uit gaat maken van ons lichaam. Het is een manier om te connecten met jezelf (mind en body) met elkaar, de seizoenen, je geschiedenis en cultuur – het is een bron van verbinding.”
Verbindend voeden is je bewust voeden. En dan hebben we het niet over goed of slecht eten, maar over voedzaam eten.
Laten we twee voorbeelden nemen: geraffineerde en witte bloem. Beide zijn zo bewerkt dat er geen voeding (vitaminen en mineralen) meer in zitten waar je microbioom zich mee kan voeden.
Deze producten worden daarom al in je dunne darm afgebroken. De suikers ervan komen in je bloed en je krijgt een energierise. Je lichaam maakt insuline aan om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Na deze energierise krijg je een energiedip.
Maar deze suikers en witte bloem komen dus niet in je dikke darm terecht (waar het microbioom zich bevindt), omdat ze al in je dunne darm worden afgebroken. Als je altijd leeg eet (lege koolhydraten, lege suikers) kunnen de goede bacteriën zich niet voeden, maar de slechte wel. Deze krijgen dan de overhand en kunnen ontstekingen in je darmen veroorzaken.
Zulke ontstekingen kunnen symptomen geven zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, acne, maar ook mentale problemen, zoals depressie, angst, concentratiestoornissen en hersenmist.
We moeten er dus voor zorgen dat we een gezond microbioom hebben om ons lichaam te ondersteunen in alle belangrijke processen. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Een gezond microbioom krijg je zo
De samenstelling van de bacteriën van ons microbioom zijn unieker dan onze vingerafdruk. Wat we kunnen beschouwen als ‘voedzame voeding’ is geen one-size-fits-all-verhaal. De ingrediënten die voor jou het beste werken, hangen af van je persoonlijke microbioom-samenstelling, genetica en levensstijl. Dus een dieet dat zalig voelt voor de ene persoon, werkt niet automatisch op dezelfde manier voor de andere, maar er zijn natuurlijk wel golden rules die voor iedereen werken.
Hierover vertellen we je meer in de podcast en het boek Het Cylus Kompas, maar we geven je alvast wat tips.
- Verse en gevarieerde voeding is de meest bepalende factor. Dagelijks genieten we van verschillende maaltijden en ieder deeltje van ieder ingrediënt komt in ons lichaam terecht, wordt verwerkt en opgenomen.
- Eat the rainbow, het is misschien een beetje gehyped, maar echt waar, het is een gouden regel voor gut health. Probeer op een dag alle kleuren te eten: paars/blauw, wit, bruin, rood, oranje, geel, groen. Elke kleur vertegenwoordigt een andere vitamine of mineraal. Zo kun je elke dag proberen alle kleuren te eten, zonder dat je het heel complex maakt.
- Mealprep is fantastisch, altijd wat meer maken zodat je de volgende dag er weer iets anders mee kunt maken.
- Kijk naar de kracht van kruiden. Lynn: "Als ik mijn maandstonden heb, drink ik graag infusies die ondersteunend werken. Kruiden die verlichting kunnen bieden zijn vrouwenmantel, zilverschoon en duizendblad. Ze werken krampstillend en kunnen je bloeding iets minder intens maken." Lily vult aan dat frambozenblad ook helpt met het verlichten van krampen en het stabiliseren van bloedingen. Shatavari en Trifala werken verder heel ondersteunend om de hormoonbalans te stabiliseren en helpen je beter omgaan met stress.
- Tot slot: Laat voedzaam eten je vooral niet afschrikken. Benader het leren kennen van je lichaam met een gevoel van nieuwsgierigheid. En dat geldt ook in de keuken: experimenteer en probeer eens andere ingrediënten, smaken en gerechten uit. Houd het ook leuk: Maak bijvoorbeeld een bingokaart met 30 vakjes. Het doel is 30 verschillende plantensoorten per week te eten. Dat klinkt veel, maar kruiden horen daar ook bij. Elke keer als je een nieuw type kruid of groente eet, dan mag je deze afstrepen. Leuk om thuis te proberen!
Het ‘goed doen’ betekent niet dat je jezelf beperkt met regels. Geniet gewoon van het smaakvolle ontdekkingsproces en onthoud dat jezelf voeden een vorm van zelfliefde is. Luister naar je honger en verzadigingsgevoel en onthoud tot slot: niet vullen, maar echt voeden.
Beluister deze aflevering op Spotify, Podcast Apple, of YouTube. Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid of voeding? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.
Partie