Het Cyclus Kompas - DE PODCAST: #5 Lijden in stilte?
Share

Pijn tijdens de menstruatie, tijdens het vrijen, tijdens het plassen of tijdens een grote boodschap doen. Het is voor veel vrouwen herkenbaar. Maar liefst 90 procent van de vrouwen ervaart klachten rond de menstruatie. Het is nog zorgwekkender dat we er vooral gewoon mee blijven rondlopen. En dat is dan weer niet helemaal abnormaal want: 31 procent krijgt van hun arts te horen dat klachten er nu eenmaal bij horen en dat ze ermee moeten leren leven. Maar hoort pijn nu echt bij vrouw-zijn? En bij wie moeten wij met deze problemen aankloppen?
In deze aflevering van Het Cyclus Kompas – DE PODCAST, vertellen Uwe Porters, vroedvrouw en postpartum-expert. En Colette Peeters, osteopaat en expert op het gebied van endometriose, verminderde vruchtbaarheid, en gynaecologische en obstetrische klachten je daar meer over. Het Cyclus Kompas – DE PODCAST, aflevering 5 is nu te beluisteren op Spotify, Podcast Apple, of YouTube (zie hieronder).
Waarom deze podcast?
Deze podcast is onderdeel van Het Cyclus Kompas – Morgane's langverwachte boek. Het Cyclus Kompas is nu te koop op Guud Woman, in alle boekhandels en online, en vertelt je werkelijk alles wat je moet weten over je cyclus. Het is een praktische en tedere gids vol tips, humor, en verhalen van en voor vrouwen zoals jij.
Open praten over seksualiteit
We hebben zelden zo open gesproken over seksualiteit, maar eigenlijk gaan we nooit tot de kern. Onderwerpen waar we ons eigenlijk mee zouden moeten bezig houden, en waar we allemaal ook vragen over hebben.
En het is precies wat we niet willen, vertelt Uwe:
“Het moederschap heeft mij versterkt als zorgverlener als het aangaat op het stukje seksualiteit. Na mijn bevalling heb ik veel pijn gehad, vaginaal, bij het vrijen. Ik heb gemerkt dat er veel taboe rond heerste en er werd weinig over gesproken.”
Daar brengt Uwe in haar werk verandering in. Als vroedvrouw, maar ook op haar eigen website, boeken en Instagram-account waar ze actief het gesprek aangaat met intieme vragen, openbaringen en problemen.
Colette doet al jaren onderzoek naar het effect van interne osteopathische technieken bij seksueel actieve endometriose patiënten met chronische pijn en dyspareunie. Wat is dyspareunie?
“Dyspareunie is de term die wordt gebruikt voor pijn bij het vrijen. Dit kan pijn zijn bij het indringen, of het stoten. Dit kan zijn door penetratie, maar ook bij het gebruik van een dildo of het vingeren, en bij de ingang of het dieper stoten. Patiënten hebben soms ook pijn bij een orgasme, of na de seksualiteit in de buik of in de rug, door het stoten op structuren die niet goed bewegelijk zijn en niet goed meebewegen bij de seks.”
Colette's specialisatie is heel organisch gegroeid. “Vanuit kind kreeg ik voorlichting en dat had veel interesse. Ook tijdens mijn zwangerschap en na de bevalling had ik veel klachten, die niemand begreep. Zo ben ik erin gerold en heb ik inwendige technieken leren toepassen. Er zijn tal van aandoeningen, gynaecologisch maar ook darmproblemen. Het kan gaan over alle structuren die in je buik en kleine bekken zitten.”
Mag menstrueren pijn doen?
Als je aanvoelt dat je menstruatie eraan komt, een licht zeurend gevoel – dat is oké. Maar er zijn meisjes die van school thuis moeten blijven, twee dagen plat moeten liggen. Uwe: “Als tiener moest ik elke twintig minuten mijn tampon verwisselen, en elke maand viel ik minimaal een keer flauw. Dat is niet oké. Elke vrouw kan en mag anders zijn, maar het is belangrijk aan te voelen wanneer dit te veel is en dat we dit niet proberen te verhelpen met een pil.”
Colette: “De eerste problemen beginnen vaak bij de eerste maandstonden. We willen veel vroeger tot diagnose komen en jonge mensen sneller begrijpen en horen. Want vaak wordt het niet serieus genomen. Gelukkig hebben we steeds meer inzichten die ons daarbij kunnen helpen.”
Hoe komt het dat we zo weinig weten over de vrouwelijke gezondheid?
Veel mensen beseffen niet dat er een probleem is. We leven in een maatschappij waar alles wordt geminimaliseerd. ‘Dat is normaal en het hoort erbij’, wordt vaak gezegd. Daarom trekken mensen laat aan de bel, en als de persoon bij wie ze aankomen geen kennis heeft, of het probleem minimaliseert, kan er geen diagnose komen. En zo blijven we in een cirkel van onwetendheid. Tijd om dit te veranderen!
De diagnose endometriose
Als tiener had Uwe altijd extreem veel pijn tijdens haar maandstonden. Vervolgens kreeg ze ook veel last van haar darmen, en toen ze tijdens haar werk in het ziekenhuis veel bloedverlies kreeg en zelfs flauwviel, werd ze onderzocht. Er werd veel weefsel gevonden rondom haar blaas. Toen ze werd geopereerd werd ontdekt dat ze endometriose had. Gelukkig kreeg Uwe uiteindelijk de diagnose, maar dat heeft lang geduurd. Ze kreeg veel verschillende diagnoses.
“Ik kreeg het prikkelbare-darmsyndroom, ontstekingen, lactose-intolerantie, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, Pelvic Inflamatory Disease. Maar pas toen ik het label endometriose kreeg, wist ik het eigenlijk wel al, maar altijd dacht ik ‘het zal wel niet’ – ik had altijd gehoord dat mijn pijnklachten er bij hoorden en wuifde het weg.”
De meeste vrouwen die bij Colette binnenkomen hebben een andere diagnose gekregen. Fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom of een spastische darm. Veel mensen zeggen dat endometriose lastig te herkennen is, maar eigenlijk is er een duidelijke en complete waaier aan klachten en symptomen. Maar omdat de klachten vaak niet samen worden bekeken – maar apart van elkaar – zorgt dit ervoor dat je niet snel tot de diagnose komt.
Endometriose en pijn bij seks
Pijn bij seks komt vaak voor als je endometriose hebt, maar het kan ook voorkomen bij andere aandoeningen. In het geval van endometriose, kan de pijn verminderd worden door de organen weer beweeglijk te maken. Dit is de specialisatie van Colette.
En pijn bij seks na de bevalling?
Maar heel weinig zorgverleners vragen na de bevalling naar de seks en het orgasme van de vrouw. Het blijkt nog steeds een taboe, maar dat is zorgelijk. Want er ligt altijd een reden achter. Door dit bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld vanuit zorgprofessionals als Uwe, kunnen we veel vrouwen die in stilte lijden helpen.
Daarnaast is het ook belangrijk om kennis te delen. Want het is bijvoorbeeld frustrerend dat vrouwen denken dat ze een orgasme moeten krijgen van penetratie. Je bent niet anders als je niet klaarkomt van een penetratie! – een vaginaal orgasme en zelfs de g-spot bestaan anatomisch gewoon niet. "Bij iedereen persoon is het anders waar je geprikkeld van wordt, maar er is maar één organisme, en dat is het clitoriale-orgasme", vertelt Colette.
Communicatie tussen partners
Of je nu pijn hebt na een bevalling, of door endometriose, pijn bij seks is iets wat problemen kan veroorzaken in een relatie, maar waar je absoluut geen genoegen mee hoeft te nemen.
Hoe kunnen koppels samenwerken aan problemen bij seks? Communicatie blijft het belangrijkste als schakel. Tussen de partners, en ook hier weer kan de zorgverlener een grote rol spelen door het gesprek aan te gaan met een koppel. Het is ook belangrijk dat mannelijke partners worden onderwezen. Dat doet Uwe onder andere elke week tijdens haar vragenuur op Instagram, en Colette Peeters doet dit in haar praktijk. Want pijn hebben tijdens de seks is echt niet oké!
Heb je meer vragen, dan kun je altijd terecht bij Uwe Porters, Colette Peeters of natuurlijk bij Guud Woman. Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.
Beluister deze aflevering op Spotify, Podcast Apple, of YouTube. Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid of voeding?
Share