Reviewed by

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Het Cyclus Kompas - DE PODCAST: #2 Stoppen met hormonale anticonceptie

Reviewed by

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

De pil heeft ongetwijfeld het leven van vrouwen veranderd. Door ons controle te geven over onze vruchtbaarheid konden we studeren, deelnemen aan de arbeidsmarkt. Het is een vorm van vrijheid. Maar de pil wordt tegenwoordig voor veel meer voorgeschreven dan alleen als anticonceptie en we staan er niet altijd bij stil wat de negatieve effecten kunnen zijn. 

In dit blog krijg je een indruk van de tweede aflevering van Het Cyclus Kompas - DE PODCAST. We bespreken hierin de keuze om te stoppen met de pil en twee moedige vrouwen – Trix Eden Breuls en Nouchka De Maeyer – delen hun persoonlijke verhaal. Het Cyclus Kompas – DE PODCAST is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastkanalen Spotify, Podcast Apple, of YouTube (zie hieronder).

Waarom deze podcast?

Deze podcast is onderdeel van Het Cyclus Kompas – Morgane's langverwachte boek. Het Cyclus Kompas is vanaf mei te koop in alle boekhandels en online, en vertelt je werkelijk alles wat je moet weten over je cyclus. Het is een praktische en tedere gids vol tips, humor, en verhalen van en voor vrouwen zoals jij. 

Daarbovenop bevat Het Cyclus Kompas bijdragen van verschillende experts en eerlijke getuigenissen van vrouwen die de kracht van hun cyclus hebben ontdekt.

Stoppen met de pil: zo was dat voor Trix en Nouchka

Trix en Nouchka begonnen in hun tienerjaren aan de pil, net als veel andere vrouwen. Ze hadden last van acne en pijnlijke menstruaties en namen de pil om hun klachten te verminderen. 

Nu zijn ze beide na zo'n vijftien jaar gestopt met de pil. Ze wilden graag weten hoe het zou zijn zonder pil en hadden op termijn een kinderwens.

Nouchka: "Ik zag veel om mij heen dat vrouwen het zalig vonden om te stoppen met de pil. Je leert je lichaam en jezelf beter kennen, dat was voor mij een extra reden om te stoppen."

Trix: "Ik was van pil geswitcht en daar was ik niet tevreden over, dus ik wilde stoppen met de pil een kans geven. Ik vond het heel spannend, en mensen dachten meteen dat ik met kinderen wilde beginnen, haha." 

Bij Trix duurde het best even voordat ze een regelmatige cyclus kreeg. Nu ze haar regelmatige cyclus heeft, volgt ze haar cyclus via de app en heeft ze veilige seks op haar 'rode' dagen en kan ze onbeschermde seks hebben met haar partner op de 'groene' dagen. 

De voordelen van stoppen met de pil

Trix en Nouchka zijn gestopt omdat ze benieuwd waren hoe het zou zijn om zonder de pil te leven. Wat zijn de voordelen van stoppen met hormonale anticonceptie? Ze verschillen per vrouw, maar over het algemeen zijn dit de voordelen:

  • Je gevoelens zijn niet meer afgezwakt
  • Je natuurlijke hormonale balans is terug
  • Je hebt meer energie
  • Je libido schiet omhoog
  • Je voelt je weer jezelf!

Maar let op, ook stoppen met de pil kan zorgen voor heel wat bijwerkingen. Dit komt omdat je lichaam even uit balans is. Als je stopt met de kunstmatige hormonen, moet je lichaam hieraan wennen. Je hormoonhuishouding moet weer op gang komen. Voor de ene persoon loopt dit heel vlot, maar voor de andere zijn er juist weer meer nadelen.

Klachten na stoppen met de pil

Trix merkte veel voordelen nadat ze stopte met de pil. Voor haarzelf en haar relatie waren er vooral veel positieve effecten. "Ik ben nog steeds overtuigd van mijn beslissing en ben super tevreden. Ik merk een heel groot verschil met mijn sexdrive, maar ook met mijn eigenwaarde." Ze vertelde er al eerder over in ons blog. 

Bij Nouchka was stoppen met de pil een heel andere belevenis: De eerste twee maanden waren heel zwaar en intens, zowel fysiek als mentaal. Ze ervaarde niet alleen pijn in haar onderrug, buik en hoofd, maar had ook veel last van neerslachtigheid, donkere gevoelens en angstaanvallen. Het beperkte haar zelfs om te werken. Pas op het einde van haar derde cyclus ondervond ze beterschap. Ze besloot ze om terug te starten met werken en deed zelfs een lancering.

Toen pas besefte ze dat het heel slecht ging met haar en ze haar dieptepunt had bereikt. Sindsdien is alles in stroomversnelling gegaan. Ze ontdekte dat ze het Post Birth Control Syndrome had.

Dankzij de hulp van een voedingsdeskundige, coach en de supplementen van Guud Woman paste ze haar voeding, levensstijl en business aan. Sindsdien gaat het beter.

Zo zie je maar dat elke vrouw en elk lichaam anders is. Nieuwsgierig geworden naar de verhalen van Trix en Nouchka? Beluister deze aflevering op SpotifyPodcast Apple, of YouTube. 

Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid? Of wil je meer weten? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.