Het Cyclus Kompas - DE PODCAST: #1 Leven volgens je cyclus, hoe doe je dat?
Deel

Leven volgens je cyclus, wat is dat nu precies? En waarom zijn steeds meer vrouwen fan? In dit blog geven we een samenvatting van de eerste aflevering van Het Cyclus Kompas - DE PODCAST. In deze serie ontdekt host Line met haar gasten alles over de menstruatiecyclus, en daarbij gaan ze geen onderwerp uit de weg. Het Cyclus Kompas is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastkanalen Spotify, Podcast Apple, of YouTube.
In deze eerste aflevering spreken Line Ellegiers en Morgane Leten, co-founder van Guud Woman met vroedvrouw en sensiplan-coach Rebecca Verhofstede over leven volgens je cyclus. Wil je alle ins en outs weten? Dan raden we je zeker aan de aflevering te beluisteren of te bekijken!
Waarom deze podcast?
Deze podcast is onderdeel van Het Cyclus Kompas – Morgane's langverwachte boek. Het Cyclus Kompas is vanaf mei te koop in alle boekhandels en online, en vertelt je werkelijk alles wat je moet weten over je cyclus. Het is een praktisch en tedere gids vol tips, humor, en verhalen van en voor vrouwen zoals jij.
Daarbovenop bevat Het Cyclus Kompas bijdragen van verschillende experts en eerlijke getuigenissen van vrouwen die de kracht van hun cyclus hebben ontdekt.
Wat is leven volgens je cyclus?
Deze podcast over de menstruatiecyclus kan niet beter beginnen dan met dit onderwerp. Leven volgens je cyclus is de basis voor een harmonieuze, fijne, pijnloze cyclus, zodat je je elke dag van de maand Guud voelt!
Doorheen de verschillende seizoenen fluctueren je hormonen (oestrogeen en progesteron) waardoor je lichaam in elke fase andere behoefte heeft en je je dus ook anders voelt.
Cyclisch leven is goed luisteren naar je lichaam. Vervolgens stem je daarop je agenda af. Je kunt cyclisch leven in alle onderdelen van je leven doortrekken zoals op werk, in je privéleven, seks, en sport. Door je voeding, beweging, stressregulatie en slaap af te stemmen op je cyclus heb je goed in de hand hoe je je voelt tijdens de verschillende fases.
Bij cyclisch leven ben je je namelijk bewust van de verschillende behoeften die je hebt in elke fase van je menstruatiecyclus en ga je daarin mee. Met cyclisch leven verhelp je zelfs klachten als chronische stress, een overwerkt gevoel, PMS-klachten, en negatieve gevoelens.
Waarom leef je volgens je cyclus?
Morgane en Rebecca leven allebei al jaren volgens hun cyclus. Beide hadden hun eigen redenen om dit te doen. Morgane vertelt hoe ze hier ooit bij kwam:
“Na mijn eerste, ongeplande zwangerschap, kreeg ik een hormoonspiraal. Al snel kreeg ik hierdoor last van acne en stemmingswisselingen. Ik was bijna dertig, maar zag eruit alsof ik zestien was, zoveel acne had ik. Toen ik eindelijk terugging naar de gynaecoloog, vertelde ze mij dat het door het spiraal kwam, en dat ik beter de pil kon nemen. Dit deed ik een tijd, maar ook dit gaf veel problemen.
Toen ontdekte ik Sensiplan – een natuurlijke manier om een zwangerschap te vermijden of te plannen. Ik leerde alles over mijn cyclus en uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat ik mijn lichaam beter leerde kennen, meer variatie in mijn leven bracht door voeding, mijn werk anders indeelde, ging sporten volgens mijn cyclus, en zelfs betere beslissingen kon nemen. Het hielp mij beter in het leven te staan en me krachtiger te voelen en dat doe ik nu al jarenlang. Ik ben er echt gepassioneerd over. Voor buitenstaanders klinkt het misschien soms nog vreemd, maar je moet het echt beleven.”
Rebecca vult aan: “Ik snap precies wat je bedoelt, je moet het echt voelen. Mijn cyclus is echt mijn kompas, mijn houvast, mijn leidraad. Toen ik zwanger was, bijvoorbeeld, was ik echt even de weg kwijt omdat ik geen cyclus meer had. Leven volgens mijn cyclus maakt mijn leven een stuk makkelijker.”
Hoe breng je je cyclus in kaart?
Leven volgens je cyclus begint met het in kaart brengen van je cyclus – en dan specifiek je eisprong. Dit kan op veel verschillende methoden, maar Morgane en Rebecca doen dit allebei via de Sensiplan-methode. Het is eigenlijk een heel basic manier, maar zeer efficiënt. Als je een zwangerschap wilt voorkomen, is het betrouwbaarheidscijfer van het goed toepassen van deze methode maar liefst 99,6%!
Je leert je cyclus kennen via twee belangrijke lichaamssignalen: door je basale lichaamstemperatuur en je cervixslijm bij te houden. Op deze manier zal je een eventuele eisprong kunnen voorspellen. Want die eisprong, is niet altijd in het midden van je cyclus.
Zo volg je je cyclus:
- Je temperatuur meten: elke ochtend voordat je opstaat, meet je je temperatuur. Deze houd je bij op een papier of via een handige app. Waarom? Zo rond de eisprong verhoogt je lichaamstemperatuur tussen de 0,2 en 0,6 graden Celsius. Dit gebeurt door het hormoon progesteron.
- Je cervixslijm (ook wel gekend als witverlies, baarmoederhalsslijm) observeren en in kaart brengen. De textuur van je cervixslijm verandert tijdens je cyclus. Tijdens de aanloop naar je ovulatie is je cervixslijm heel elastisch en vaak helemaal doorzichtig. Als je de textuur van je cervixslijm dagelijks controleert, kun je een naderende eisprong voorspellen.
De vier fases en seizoenen van je cyclus
Zodra je je cyclus in kaart hebt gebracht, kun je deze indelen in vier fases: de folliculaire fase, de ovulatiefase, de luteale fase en de menstruatiefase.
Deze vier fases vergelijken we met de vier seizoenen.
Doorheen de verschillende seizoenen gaan je hormonen (oestrogeen en progesteron) fluctueren waardoor je lichaam in elke fase andere behoefte heeft en je je dus ook anders voelt. Als er iets is wat je onthoudt uit deze podcast, dan zijn het deze wijze woorden van Rebecca:
"Zie je cyclus als een moestuin: er is een periode van zaaien en voeden, en een periode van groeien en oogsten. En van de vier seizoenen zijn er twee seizoenen 'voor een ander' – je bent socialer, treed meer naar buiten – en twee seizoenen voor jezelf – de momenten waarin je oplaadt en in jezelf keert. De lente en de zomer zijn de seizoenen voor de ander. De herfst en winter zijn die voor jezelf. Laad op tijdens die twee die je voor jezelf hebt, zo kun je geven aan de ander tijdens die andere twee seizoenen."
De eerste fase van je menstruatiecyclus is de menstruele fase, de winter:
De winter: 3 tot 7 dagen
De start van je cyclus is de dag dat je menstrueert. Deze fase noemen we ook wel de winter.
Hoe voel je je?
Tijdens de winter ben je op je sterkst om dingen los te laten die je niet meer dienen – het klinkt misschien spiritueel, maar kijk maar eens naar je lichaam, die doet dat ook door het menstruatiebloed af te stoten als de eicel niet is bevrucht. Je krijgt letterlijk ruimte in je buik en je lichaam, om dingen anders te doen. Het is tijd om alles over te denken en anders aan te pakken.
Of de winter vervelend is of niet, beslis je uiteindelijk zelf. Rebecca illustreert het mooi: "Als het gaat om de winter, is acceptatie de sleutel. Het heeft geen zin om buiten in je bikini te staan met een Aperol Spritz in de hand en te klagen over de kou. Maar als je gezellig binnen zit met een warme kop thee, dan wordt de winter juist knus en aangenaam. Laten we simpelweg de winter accepteren zoals hij is."
De lente: 7 tot 10 dagen
Na de menstruatie bereiden een aantal follikels (eicellen die nog niet zijn ontwikkeld) zich voor, zodat één eicel de sprong kan wagen en zich klaarmaakt voor de eisprong. Deze rijpingsfase, ook bekend als de folliculaire fase of de lente, is een periode waarin je voelt dat je veel nieuwe energie hebt.
Hoe voel je je?
Tijdens de lente kom je terug op je inzichten en op wat je hebt losgelaten. Het is tijd om het in praktijk te brengen. De lente is de periode waarin je floreert. Je hebt meer energie, voelt je doordat je oestrogeen stijgt beter, kunt veel aan, en hebt meer lef. Je kunt het zelfs terugzien in je lichaam tijdens het sporten! Je lichaam bouwt makkelijker spieren op en herstelt beter na een training.
De zomer: 3 tot 4 dagen
De ovulatie (de eisprong) wordt ook wel vergeleken met de zomer. De eisprong duurt maar kort, maar deze dagen zijn voor veel vrouwen fijn, het is het moment om te knallen.
Hoe voel je je?
Tijdens de zomer kun je meedoen met alles wat er van je wordt verwacht in het moderne leven: sociale contacten, actief zijn op werk, je goed voelen, continu aanstaan, en je kunt de wereld aan want je hebt keiveel energie.
De herfst: 10 tot 14 dagen
Na de zomer komt de herfst. Dit is de langste fase van je cyclus en ook de fase waar de meeste vrouwen klachten ervaren. Je emoties zijn moeilijk te voorspellen en je kunt misschien last hebben van negatieve gedachten tijdens deze fase. Deze veelvoorkomende PMS-klachten zijn een gevolg van sterke hormonale schommelingen voor je menstruatie.
Morgane: “Vroeger vond ik de herfst verschrikkelijk, het is een PMS-seizoen met moodswings. Maar nu apprecieer ik elk seizoen. Het is een lange fase dus het is echt goed om deze te omarmen. De herfst zie ik nu als tijd voor mezelf. Ik ga vroeger slapen, neem een bad, vermijd sociale activiteiten, en bestel een keer een take-away...”
Rebecca vult aan: “Als maatschappij weten we niet wat we met mindere dagen moeten doen, het wordt als iets negatiefs gezien. De lente en zomer lijken fantastisch omdat je dan mee kunt doen met wat er van je wordt verwacht in de maatschappij waarin we leven. Maar als je dat loslaat, zijn er geen ‘slechte’ seizoenen. Als je er niet tegenin gaat, maar het aanvaardt en je schikt naar het seizoen, dan heeft elk seizoen haar kracht en voordelen.”
Hoe voel je je?
Morgane zei het al: de herfst is een typisch stormachtig PMS-seizoen. Je bent daarom ook gevoelig, introvert, en emotioneel, maar kunt ook goed reflecteren. Je krijgt bepaalde belangrijke inzichten die zorgen ervoor dat je dingen in de andere fase en tijdens je volgende cyclus anders gaat doen. Als dat geen duidelijk kompas is...
Beluister deze aflevering op Spotify, Podcast Apple, of YouTube. Volgende week: Stoppen met de pil.
Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid? Of wil je meer weten? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.
Deel