Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Je huid en je cyclus #3: Het Cyclus Kompas - DE PODCAST

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Dromen we niet allemaal van een mooie, gezonde, glanzende huid op elk moment van onze cyclus? Wij bij Guud Woman alleszins wel. Maar is het eigenlijk wel een realistisch streven?  In dit blog geven we je een indruk van de derde aflevering van Het Cyclus Kompas - DE PODCAST, waarin we ons focussen op hoe onze hormonen invloed hebben op onze huid. Onze host Line spreekt met Morgane, co-founder van Guud Woman en Marion, herborist en expert in natuurlijke cosmetica.

Het Cyclus Kompas – DE PODCAST is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastkanalen Spotify, Podcast Apple, of YouTube (zie hieronder).

Waarom deze podcast?

Deze podcast is onderdeel van Het Cyclus Kompas – Morgane's langverwachte boek. Het Cyclus Kompas is vanaf mei te koop in alle boekhandels en online, en vertelt je werkelijk alles wat je moet weten over je cyclus. Het is een praktische en tedere gids vol tips, humor, en verhalen van en voor vrouwen zoals jij. 

Daarbovenop bevat Het Cyclus Kompas bijdragen van verschillende experts en eerlijke getuigenissen van vrouwen die de kracht van hun cyclus hebben ontdekt.

Een perfecte huid, een onbereikbare droom?

Morgane en Marion hadden beiden zo hun eigen huidproblemen. Voor beide was dit een van de redenen om hun eigen bedrijf te beginnen.

Morgane: “Ik heb jaren last gehad van een onzuivere, onrustige huid en veel acne. Als tiener kreeg ik daarom de pil voorgeschreven. Maar toen ik hiermee stopte, kwam mijn acne weer heel hard terug. Dit zorgde ervoor dat ik mij als tiener, twintiger en zelfs nog als dertiger altijd heel onzeker heb gevoeld, want acne is letterlijk in your face. Toen ik meer las over mijn hormonen en leven volgens je cyclus, en leerde hoe mijn huid veranderde doorheen mijn cyclus, ging een nieuwe wereld voor mij open. Als ik nu een pukkel heb, weet ik vaak meteen hoe dat komt. Omdat ik iets heb gedaan, of in een bepaalde fase van mijn cyclus zit."

Ook Marion had een lastige relatie met haar puberhuid en herkent zich in Morgane's verhaal: “Ik had veel last van acne, maar ook eczeem. Tijdens mijn studententijd kwam ik voor het eerst in contact met duurzame huidverzorging en dat maakte zo'n groot verschil."

Toen Marion een paar jaar geleden stopte met de anticonceptie, kreeg ze opnieuw last van een onzuivere huid. Dat laat zien dat huidverzorgingsproducten van buiten uit niet op zichzelf staan, maar onderdeel zijn van een puzzelstukje. Een gezonde huid is een combinatie van meerdere factoren. Marion pakte haar levensstijl aan, nam supplementen en gaf haar lichaam de tijd om weer in balans te komen.

Morgane herkent dit: "Dat is het probleem met acne. Er bestaat geen kant-en-klare oplossing. Elk persoon en iedere huid is anders. Het is niet enkel voeding, skincare of stress, maar een combinatie van verschillende zaken."

Natuurlijke skincare van Marion Maakt

Marion is niet zomaar een gast, maar een echte expert in het vak. Ze begon ooit met workshops voor het maken van natuurlijke cosmetica. Marion heeft een opleiding als herborist achter de rug en specialiseerde zich in natuurlijke cosmetica. Ze bleef zich bijscholen en volgde een opleiding herborist aan de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg, een cursus Aromatherapie én een opleiding tot organic skincare formulator. Binnenkort brengt Marion vier serums op de markt die de menstruatiecyclus van de vrouw volgen.

Skincare aangepast op je cyclus

Je hormonen (die gedurende je cyclus telkens schommelen) hebben veel invloed op je huid. De ene keer is je huid dus droger, en de andere keer juist vettiger en dat verklaart ook wanneer je soms wel een pukkel hebt, en je huid de andere keer straalt. Je ziet ook dat vrouwen vaker last hebben van huidschommelingen, en mannen weer niet – zij hebben namelijk minder hormonale schommelingen. Zo zit dat.

De winter, de menstruele fase

De dagen voor je menstruatie gaan oestrogeen en progesteron plotseling dalen en je energieniveau wordt lager. Je wilt het liefst onder een dekentje in de zetel kruipen. Ook je huid ziet er deze periode vermoeider uit. Niet alleen is de huid minder gehydrateerd, ze geraakt ook sneller geïrriteerd.

Marion: “De veel voorkomende fout die mensen maken, is om tijdens de menstruele fase actief puistjes te gaan aanpakken (bijvoorbeeld met peelings, hevige scrubs). Net zoals jezelf, wil je huid gewoon rust en balans. Daarom gebruik ik zelf graag een serum dat vooral inzet op hydratatie en kalmerend werkt.”

De lente, de folliculaire fase

Tijdens je folliculaire fase begint jouw energiepeil terug te stijgen en wordt je huid opnieuw sterker. In deze fase stijgt je oestrogeen. Dit belangrijke vrouwelijk hormoon zorgt voor een goede vochtbalans. Je huid kan weer meer aan.

Een uitgelezen moment om natuurlijk te exfoliëren. Dit kan met een serum met bijvoorbeeld fruitzuren. Marion: "Een veelvoorkomende fout hier, is dat men te agressieve serums gaat gebruiken om te exfoliëren waardoor je huidbarrière geïrriteerd raakt. Een huidbarrière in balans is echter de sleutel voor een gezonde huid. Door deze barrière te gaan verstoren door bijvoorbeeld agressieve cosmetica creëer je een voedingsbodem voor allerlei huidproblemen.

De zomer, de ovulatie

Morgane: “De dagen voor de ovulatie en tijdens je ovulatie is je huid vaak op haar best, je huid heeft een betere gloed en een gezonde glans. Als je juist vol acne zit, kan dit komen door oestrogeendominantie (als je lichaam het oestrogeen niet kan verwerken omdat je lever overuren draait).” 

Marion: “Ik vind het fijn om in deze fase mijn gezonde gloed extra te benadrukken. Voeg bijvoorbeeld een druppeltje koudgeperste arganolie toe aan je favoriete dagcrème voor een extra boost.”

De herfst, de premenstruele fase

Progesteron speelt een actieve rol in deze fase en activeert de talgaanmaak. Overmatige talg verstopt je poriën en vormt zo de ideale voedingsbodem voor bacteriën die puistjes veroorzaken. Voeding rijk aan zink of een kwalitatief supplement kan helpen je talgproductie in balans te houden.

Marion: “In deze fase gebruik ik graag verzorgingsproducten die de poriën open houden en de acne-bacterie aanpakken. Een veel gebruikt ingrediënt hiervoor is salicylzuur om te exfoliëren. Ik ben echter geen fan van het synthetische salicylzuur, maar gebruik liever het plantaardige alternatief. Ook hier is het opnieuw belangrijk dat je lief bent voor je huid en niet met het grote geschut de puistjes probeert aan te pakken. Dit loont niet op de lange termijn.”

Waar let je verder op?

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen je darmgezondheid en een gezonde huid: Waar een darmontsteking is, is er vaak een huidontsteking. Heb je darmen lief en zie hoe je huid straalt!

Beweeg ook voldoende, maar let op. Morgane: "Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je langer dan 45 minuten intensief traint, je cortisolniveaus beginnen te stijgen. Een hoge cortisolspiegel kan de insuline- en progesteron levels uit balans brengen, en dat kan leiden tot huidproblemen."

Kies verstandig wanneer je wilt sporten. Als je voelt dat je niet genoeg energie hebt voor een intensieve training, kies dan voor yoga of stretching en forceer jezelf niet, maar doe oefeningen om te ontspannen.

Breng je graag variatie aan in je sportschema dan raden we aan om te bewegen volgens de verschillende fases van je cyclus. Lees hier meer over bewegen volgens je cyclus.

En tot slot kun je je huid ondersteunen met kwalitatieve supplementen. "Bij Guud Woman zetten we heel sterk in op het gebruik van ingrediënten die ondersteunt zijn met een bewezen gezondheidsclaim. Daarnaast kiezen we altijd voor de beste ingrediënten.Dat zijn ingrediënten als:

  • Zink en selenium ondersteunen je huid, haar en nagels.
  • Koper draagt ​​bij aan een normale huidpigmentatie.
  • Arctium lappa is een krachtig kruid dat helpt bij het behouden van een stralende huid.

Wil je meer skincare tips van Morgane en Marion? Luister de podcast en krijg een speciale korting op je eerste bestelling van Guud Woman en de producten van Marion Maakt.

Beluister Het Cyclus Kompas - DE PODCAST op Spotify, Podcast Apple, of YouTube

Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid of je huid? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.