Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

 • Energy
 • Hormones
 • Mood

Waar let je op bij het kiezen van je supplementen?

Hoe kan het dat je voor het ene potje supplementen nog geen drie euro betaald, en het andere potje weer meer kost? Het prijsverschil zit hem in de ingrediënten en de kwaliteit ervan. Lees verder en je weet vanaf nu precies waarom onze Guud supplementen echt doen wat ze beloven, en waarom je je bij de andere supplementen nog steeds mweh voelt.

Let’s be honest. Er zijn veel supplementen te koop. Misschien wel te veel. Als nutrition en menstrual health expert, help ik vrouwen aan een betere cyclus, zodat ze zich beter voelen. Toen ik net begon, raadde ik vaak bepaalde supplementen aan, maar te vaak kwamen vrouwen terug met supplementen die niet effectief waren. Dit was een van de redenen dat we met Guud Woman onze eigen supplementen zijn gaan ontwikkelen. Kies voor supplementen met actieve ingrediënten die zijn gelinkt aan gezondheidsclaims. In deze blog vertellen we je wat actieve ingrediënten zijn, en waar je nog meer op moet letten.

First things first, waarom heb je supplementen nodig?

Laten we beginnen met het begin. Je bent gezond en eet gevarieerd. Heb je dan toch supplementen nodig? Yes, lady. We noemen vier belangrijke redenen waarom het aan te raden is supplementen te nemen:

 • Slechts 5 procent van de Belgische bevolking haalt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente, fruit en jodium. Gemiddeld eten we ongeveer de helft van de benodigde hoeveelheid groentes. De gemiddelde Nederlander scoort niet veel beter. Slechts 15 procent van de Nederlanders komt aan de aanbevolen norm.
 • De bodem waarop groente en fruit groeit, bevat minder vitamines, mineralen en sporenelementen ten opzichte van zo’n dertig jaar geleden. Zo bevat broccoli 73 procent minder calcium dan dertig jaar geleden, en zit er tegenwoordig 60 procent minder vitamine C in een appel. Bizar, vind je niet?!
 • We eten veel bewerkt voedsel (witmeel, witte pasta, witte rijst, witte suiker, oliën). Dit betekent dat de belangrijke voedingsstoffen niet meer in het voedsel zitten. 
 • We hebben weinig zonuren en zitten veel binnen, wat ervoor zorgt dat we niet altijd genoeg vitamine D aanmaken.

Supplementen op basis van klachten of je levensfase

Maar welke supplementen neem je dan? Kijk hiervoor naar je klachten of levensfase. Je kunt ook via een bloedonderzoek laten onderzoeken wat je tekorten zijn, maar lichamelijk klachten kunnen ook al een goede aanwijzing zijn van bepaalde tekorten: 

Klachten:

 • Onregelmatige cyclus: Foliumzuur, vitamine D, omega 3 
 • Krampen: Magnesium, Omega 3
 • Hoofdpijn: Magnesium, Omega 3
 • Vermoeidheid: Magnesium, vitamine B’s 
 • Foodcravings : Vitamine b’s 
 • Laag libido: Zink, magnesium 
 • Acne: Zink, Omega 3, Arctium lappa 

Levensfase:

 • Kinderwens: Foliumzuur
 • Zwangerschap: Foliumzuur en Omega 3
 • Borstvoeding: Magnesium, Omega 3

Waar let je op bij supplementen?

Doen de supplementen wat ze zeggen? Dat hangt af van welke supplementen je neemt. De Consumentenbond deed in 2019 een onderzoek naar multivitamines. Ze ontdekten dat:

 • Er in elke multivitamine wat anders zit. Er is dus geen ‘vaste’ ingrediëntenlijst.
 • Er zijn veel supplementen waar niet genoeg actieve ingrediënten in zitten. Hierdoor werkt het supplement niet effectief.
 • Soms bevat een supplement juist te veel van een bepaald ingrediënt. Ook dit is niet goed.

Niet alle supplementen voldoen dus aan de normen die worden gesteld. En niet alle supplementen zijn van dezelfde kwaliteit. Bij goedkopere supplementen is er gekozen voor de allergoedkoopste grondstoffen. Er wordt dus bespaard op de belangrijkste ingrediënten. Niet echt handig, als je supplementen juist neemt vanwege de ingrediënten. 

Waar let je dan op bij het kopen van een supplement?

1. Gebruik ingrediënten die goed opgenomen kunnen worden

Het belangrijkste is dat je een supplement neemt dat goed wordt opgenomen door je lichaam. Wat betekent dat? Je lichaam is ingewikkeld, en alle processen werken samen. Simpelweg losse vitamines of mineralen nemen, betekent niet altijd dat ze goed worden opgenomen. 

De meeste vitaminen en mineralen werken samen met andere, zodat het lichaam ze samen goed kan omzetten in wat je nodig hebt. We noemen de belangrijkste:

Foliumzuur → Actief foliumzuur

Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine B9 (of vitamine B11 in Nederland). Het is een belangrijk vitamine voor het lichaam. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. 

Vitamine B11 kent twee vormen; de synthetische variant foliumzuur en de natuurlijk variant: folaat. Lang werd gedacht dat foliumzuur goed opgenomen kon worden, maar dit blijkt niet het geval. Een geschikte optie is actief foliumzuur. 

Guud Flow bevat 500 mcg Quatrefolic® per capsule. Dit is een goed opneembaar actieve vorm van foliumzuur. Meer over foliumzuur lees je in ons blog: Alles wat je moet weten over foliumzuur

Magnesium → Magnesium citraat/bisglycinaat 

Magnesium is een belangrijk mineraal. Je vindt het onder andere in pompoenpitten, broccoli, zeewier, algen, spinazie, bananen en cacao. Je mag jezelf dus best af en toe verwennen met een stukje zwarte chocolade. Zorg er dan wel voor dat deze een zo hoog mogelijk percentage cacaobestanddelen bevat.

Magnesium wordt vaak verkocht als magnesiumoxide. Het lichaam kan dit moeilijk opnemen, en geeft veel maag- en darm-problemen geeft. Het lichaam neemt natuurlijk gebonden magnesiumvormen (magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat) beter op. Dit geeft dan ook betere resultaten. Bovendien vermijd je hiermee het risico op maag- en darm-problemen. 

Onze Guud Vibes bevatten magnesium van algen (Aquamin), en magnesiumcitraat en bisglycinaat. 

Zink → Zink Bisglycinaat 

Zink zit in de cellen van je lichaam. Het mineraal speelt een grote rol bij het behoud van gezond haar, nagels en huid, maar het moet wél effectief in de bloedbaan worden opgenomen om goed z’n werk te kunnen doen.

Om ervoor te zorgen dat zink goed in de bloedbaan wordt opgenomen, heeft het een van BFF nodig die hem door de bloedbaan heentrekt: aminozuur glycine. Door dit type zink (zinkbisglycinaat) te gebruiken, weten we zeker dat je darmen het goed opnemen.

Je vindt zinkbisglycinaat terug in Guud Flow en Guud Glow.

Omega 3 → Vegan Omega-3 

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn er 3:

 • Alfa linoleenzuur (ALA)
 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Docosahexaeenzuur (DHA)

Omega 3 is belangrijk voor je hart, hersenen en ogen, en is aan te raden voor zwangere vrouwen en vegans. ALA is plantaardig, en EPA en DHA zijn te vinden in vette vissen. 

Voor vegans is het nemen van extra Omega 3 dan ook iets lastiger – als je naar de traditionele supplementen kijkt, tenminste. 

Bij Guud halen we onze vetzuren uit algen. Zo zit het: Als je vis zou eten, dan krijg je DHA en EPA binnen. Maar, dat komt eigenlijk alleen omdat de vis het binnen heeft gekregen via de voeding, algen. Dus waarom niet de vis overslaan, en meteen de algen gebruiken! 

Algen zijn geen dieren, maar zeewier.

Verder maken we voor de omhulsels van onze supplementen ook geen gebruik van rundergelatine, maar van hydroxypropylcellulose (leuk woord voor galgje ;-)). Dit wordt gemaakt uit cellulose. Het is een belangrijke, meervoudige suiker in hout en in planten. 

2. Voedselallergie en -intolerantie

Een goed supplement bevat verder zo weinig mogelijk hulpstoffen en is zoveel mogelijk vrij van allergie-uitlokkers. Dit zijn ingrediënten als:

 • Gist
 • Gluten
 • Maïs
 • Lactose
 • Soja
 • en kleur- en smaakstoffen

Al onze Guud supplementen zijn vrij van gluten, tarwe en lactose. Daarnaast zijn ze vrij van conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers en kunstmatige kleurstoffen. Al onze supplementen worden gemaakt in België en zijn goedgekeurd door het FAVV en bevatten een notificatienummer. Een notificatieummer garandeert dat het product voldoet aan alle Belgische regelgevingen.

3. Vullers en witmakers

In veel voedingssupplementen vind je ook silicium-, en titaandioxide (E551 en E171) , en  magnesiumstearaat. Deze stoffen worden gebruikt om de capsules beter te kunnen vullen en om ze wit te maken. 

Wij gebruiken geen silicium- en titaandioxide, omdat de EFSA (European Food & Safety Agency) deze stoffen niet meer als veilig beschouwd omdat het het DNA kan beschadigen.

Als natuurlijk alternatief gebruiken wij rijstconcentraat, rijstzetmeel en transparante HPMC-capsules.

4. De aangeraden dagelijkse hoeveelheid

Houd je tot slot aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, en neem niet meer dan dat. Sommige supplementen kunnen hierdoor namelijk een averechts effect geven. Let ook op dat je verschillende supplementen niet door elkaar gebruikt.

De producten van Guud Woman kun je perfect samen nemen.

Alle ingrediënten zijn stuk voor stuk wetenschappelijk onderzocht en zorgvuldig gekozen. Onze supplementen zijn dan ook zo samengesteld dat je ze zonder problemen met elkaar kunt combineren.

Guud Ambassador Kaat vertelt over hoe belangrijk goede ingrediënten voor haar zijn

Kaat is een van onze Guud Ambassadors. Samen met haar zus Marie, runt ze haar eigen onderneming The Mocktail Club, waarmee ze heerlijke natuurlijke non-alcoholische cocktails maken. Kaat weet dan ook hoe belangrijk goede ingrediënten zijn: “We willen voor al onze klanten van The Mocktail Club alleen maar het beste van het beste. Daarom werken we enkel met verfijnde, natuurlijke ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit.” 

En dat is natuurlijk ook wat Kaat verwacht van de supplementen die ze neemt. In deze video vertelt ze hoe onze Guud supplementen bevallen:


Heb je nog vragen over de kwaliteit van onze supplementen, of wil je weten welk supplement het beste past? Neem contact op, ik help je graag!