Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Surfen en je cyclus – een perfecte vergelijking

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Bij Guud Woman houden we van surfen. In het water zijn en tijd doorbrengen op je board is de perfecte manier om je te ontdoen van alle stress. Het is ook een geweldige manier om even offline te gaan, en terug te gaan naar de basis. Maar wat heeft surfen met je cyclus te maken? We vertellen het in dit blog.

Surfen kan een metafoor zijn voor je cyclus. De verschillende fases tijdens het surfen: op je bord liggen, peddelen, de pop-up en een golf pakken passen precies bij je cyclus. Zo zit het...

Rusten op je plank = de menstruele fase

Als je op je plank rust, wacht je op een golf. Dit is net als de dagen dat je bloedt. In deze fase draait het allemaal om rusten en luisteren naar je lichaam. Je hormonen zijn op hun laagst, en alles staat in het teken van ontspanning. 

Dit is de fase – zowel tijdens het surfen als tijdens je cyclus – waarin je je batterij kunt opladen. Het is de fase waarin je de balans kunt opmaken en keuzes kunt maken omdat je weet dat er op elk moment een nieuwe golf kan komen. Dus terwijl je uitrust op je board, kun je je voorbereiden op de volgende golf…

Peddelen = de folliculaire fase 

In de peddelfase maak je je klaar voor de volgende grote golf. Je ziet hem aankomen en weet dat het goed komt, maar je begint wel al te bewegen. Je voelt je energie stijgen terwijl je je klaarmaakt op de golf. Je bent vol zelfvertrouwen. Het is het moment waarop je weet dat je alles kunt doen en alles kunt bereiken. Tijdens de folliculaire fase zit je oestrogeen in de lift, dus het draait allemaal om nieuwe energie. Je to-do lijst is klaar om afgevinkt te worden. Let’s go!

Als je meer wilt weten over de vier fasen van je cyclus, bekijk dan onze blogpost over leven volgens je cyclus

Popping up = de ovulatiefase 

Wauw wauw! Rechtstaan op je plank en een golf pakken is het beste gevoel ter wereld! Als je op je board staat, voel je je trots, zelfverzekerd en vol energie. Popping up staat voor je ovulatiefase, de periode van je cyclus waarop je je op je best voelt. Je huid straalt. Je zelfvertrouwen gaat door het dak. Je hebt het gevoel dat je alles en iedereen aankunt. Dit is wanneer je shinet! Dus ga voor die golf, you’re a guuddess!

De wasmachine = de premenstruele fase 

Wanneer je als surfer wordt rondgedraaid door een brekende golf, kan dit intens zijn. Deze stap vertegenwoordigt je premenstruele fase. Je wordt door de golf opgeslokt, omgegooid, en dat kan leuk maar ook eng zijn. Je verliest misschien het contact met wat er om je heen gebeurt. Misschien heb je last van PMS-klachten zoals krampen, trek in eten, acne, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen. In deze fase moet je rustig aan doen. Luister naar je lichaam. Vertrouw erop dat het je vertelt wat het nodig heeft. 

Denk zoals een surfer girl 

We hopen dat deze vergelijking met surfen je helpt om je cyclus beter te onthouden en te begrijpen. Zie je cyclus als de golven van de oceaan. Beweeg mee met de golven, in plaats van je ertegen te verzetten. De oceaan kan immers, net als je hormonen, een kracht zijn! Luister naar je lichaam en wees lief voor jezelf. Veel surfplezier en als het even kan, en geniet van je cyclus!

Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid? Of wil je meer weten? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.