Reviewed door

Morgane - Nutrition & Fertility Coach

Back

Je huid en je cyclus

Reviewed door

Morgane - Nutrition & Fertility Coach

Dromen we niet allemaal van een perfecte huid? Morgane, co-founder van Guud heeft jaren last gehad van hormonale acne en vond het verschrikkelijk. Het maakte haar zó onzeker! Wat ze toen niet wist, is dat je huid je grootste orgaan is.  Heb je last van (hormonale) acne, dan is het eigenlijk een schreeuw van je lichaam om te vertellen dat er iets misgaat. Je huid verandert tijdens je hele menstruatiecyclus. Afhankelijk van in welke fase je zit in je cyclus verandert je huid van droog naar vettig en ontstoken. Door je menstruatiecyclus beter te begrijpen kan je betere beslissingen nemen over hoe je je huid kan verzorgen en kan je een onrustige ontstoken huid vermijden.

🩸 Menstruele fase

De dagen voor je menstruatie gaat oestrogeen en progesteron plots dalen. Een laag oestrogeen niveau tijdens je menstruatie zorgt ervoor dat je huid droog aanvoelt. Gebruik een hydraterende zalf of hydrateer van binnen uit door veel water te drinken.

Tip van Marion Maakt (Huid expert): Tijdens menstruele fase is je energieniveau vaak lager en wil je het liefst onder een dekentje in de zetel kruipen. Ook je huid ziet er deze periode vermoeider uit. Niet alleen is ze minder gehydrateerd, ze geraakt ook sneller geïrriteerd. De veel voorkomende fout die mensen maken, is om tijdens de menstruele fase actief puistjes te gaan aanpakken (bv. Met peelings, hevige scrubs…). Net zoals jezelf, wil je huid gewoon rust en balans. Daarom gebruik ik zelf graag een serum dat vooral inzet op hydratatie en kalmerend werkt.

✨ Folliculaire fase

In deze fase stijgt oestrogeen. Dit belangrijk vrouwelijk hormoon zorgt voor een goede vochtbalans. Blijf veel water drinken om je huid goed te hydrateren. Voeg citroen of pompelmoes toe aan je water want vitamine C helpt voor een gezonde gloed.

Tip van Marion Maakt (Huid expert): Tijdens je folliculaire fase begint jouw energiepeil terug te stijgen en wordt je huid opnieuw sterker. Je huid kan terug meer aan. Een uitgelezen moment om te exfoliëren en dode huidcellen te verwijderen. Dit kan door een serum met bijvoorbeeld fruitzuren. Een veelvoorkomende fout hier, is dat men te agressieve serums gaat gebruiken om te exfoliëren waardoor je huidbarrière geïrriteerd geraakt. Een huidbarrière in balans is echter key voor een gezonde huid. Door deze barrière te veel te gaan verstoren door bv. agressieve cosmetica creëer je een voedingsbodem voor allerlei huidproblemen. 

☀️ Ovulatie fase

De dagen voor ovulatie en tijdens je ovulatie is je huid op haar best, je huid heeft meer gloed en een gezonde glans. In deze periode kan het misschien leuk zijn om eens minder make-up te gebruiken.

Tip van Marion Maakt (Huid expert): Ik vind het fijn om in deze fase mijn gezonde gloed extra te benadrukken. Voeg bijvoorbeeld een druppeltje koudgeperste arganolie toe aan je favoriete dagcrème voor een extra boost. 

 

🙎‍♀️ Luteale fase

Progesteron speelt een actieve rol in deze fase en activeert talgaanmaak. Overmatige talg verstopt je poriën en vormt zo de ideale voedingsbodem voor bacteriën die puistjes veroorzaken. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen ‘s morgens en 's avonds. Voeding rijk aan zink of een kwalitatief supplement zorgen ervoor dat je talgproductie in balans blijft.

Vrouwen kunnen hormonale acne of puisten ervaren rond de ovulatie fase door een overschot aan oestrogeen. Ook de dagen voor je menstruatie want dan ervaar je hormoonschommelingen tussen oestrogeen en progesteron. 

Tip van Marion Maakt (Huid expert): Door de toename aan progesteron in deze fase raken je poriën sneller verstopt en wordt je huid vetter. Dit zijn dan weer ideale omstandigheden voor bacteriën die acne veroorzaken. In deze fase gebruik ik graag verzorgingsproducten die de poriën open houden en de acne-bacterie aanpakken. Een veel gebruikt ingrediënt hiervoor is salicylzuur (= exfoliërend). Ik ben echter geen fan van het synthetische salicylzuur, maar gebruik liever het plantaardige alternatief (uit bv. Wilg of wintergreen). Ook hier is het opnieuw belangrijk dat je lief bent voor je huid en niet met het grote geschut de puistjes probeert aan te pakken. Dit loont niet op de lange termijn. 

Wil je graag de natuurlijke verzorgingsproducten van Marion Maakt uitproberen? Gebuik code guud10 bij checkout en ontvang 10% korting op jouw bestelling. Deze is dus geldig op alle huidige afgewerkte verzorgingsproducten (niet op het DIY gedeelte). De code is niet geldig op afgeprijsde zaken of cumuleerbaar met andere kortingscodes. 

Drie belangrijke vragen voor een stralende huid 

 🥦 Eet ik wel goed? 

Koffie, chemicaliën, slaapgebrek, de pil, en stress ontdoen je lichaam van belangrijke voedingsstoffen die je hormonen gezond houden en zorgen voor een zuivere huid.

Overmatig alcohol drinken en suikers eten zorgen er daarnaast ook voor dat de lever overuren draait. Je lever heeft voldoende voedingsstoffen nodig om je lichaam te ontgiften. 

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen je darmgezondheid en een gezonde huid: Waar een darmontsteking is, is er een huidontsteking.

Heb je darmen lief en zie hoe je huid straalt!

🏃‍♀️ Beweeg ik wel juist? 

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je langer dan 45 minuten intensief traint, je cortisolniveaus beginnen te stijgen. Een hoge cortisolspiegel kan de insuline- en progesteronlevels uit balans brengen, en dat kan leiden tot huidproblemen. Kies verstandig wanneer je wilt sporten. Als je voelt dat je niet genoeg energie hebt voor een intensieve training, kies dan voor yoga of stretching en forceer jezelf niet, maar doe oefeningen om te ontspannen. Breng je graag variatie in je sportschema dan raden we aan om te bewegen volgens de verschillende fases van je cyclus. 

🤩 Verzorg ik mijn huid van binnenuit? 

Door je menstruatiecyclus beter te begrijpen kun je betere beslissingen nemen over hoe je je huid moet verzorgen met de juiste natuurlijke skincare. Daarnaast zijn wij bij Guud Woman ook voorstander om je huid te verzorgen van binnenuit. Hiervoor kan je een kwalitatief supplement toevoegen naast in combinatie met een gebalanceerde levensstijl die ingrediënten bevatten die gelinkt zijn aan gezondheidsclaims en die dus je huid kunnen ondersteunen. Wij zijn alvast fan van: 

  • Zink en selenium: deze mineralen zijn niet enkel goed voor je huid, maar ook voor je haar en nagels.
  • Koper draagt ​​bij aan een normale huidpigmentatie.
  • Arctium lappa is een krachtig kruid dat helpt bij het behouden van een stralende huid.

Heb je vragen over hoe je huid te verzorgen? Chat met ons. We kunnen je helpen of doe de quiz en ontdek wat jij nodig hebt.