Reviewed door

Morgane - Nutrition & Fertility Coach

  • Hormones
  • Skin

Je huid en je cyclus

Dromen we niet allemaal van een perfecte huid? Morgane, co-founder van Guud heeft jaren last gehad van hormonale acne en vond het verschrikkelijk. Het maakte haar zó onzeker! Wat ze toen niet wist, is dat je huid je grootste orgaan is.  Heb je last van (hormonale) acne, dan is het eigenlijk een schreeuw van je lichaam om te vertellen dat er iets misgaat. Je huid verandert tijdens je hele menstruatiecyclus. Afhankelijk van in welke fase je zit in je cyclus verandert je huid van droog naar vettig en ontstoken. Door je menstruatiecyclus beter te begrijpen kan je betere beslissingen nemen over hoe je je huid kan verzorgen en kan je een onrustige ontstoken huid vermijden.

🩸 Menstruele fase

De dagen voor je menstruatie gaat oestrogeen en progesteron plots dalen. Een laag oestrogeen niveau tijdens je menstruatie zorgt ervoor dat je huid droog aanvoelt. Gebruik een hydraterende zalf of hydrateer van binnen uit door veel water te drinken.

✨ Folliculaire fase

In deze fase stijgt oestrogeen. Dit belangrijk vrouwelijk hormoon zorgt voor een goede vochtbalans. Blijf veel water drinken om je huid goed te hydrateren. Voeg citroen of pompelmoes toe aan je water want vitamine C helpt voor een gezonde gloed.

☀️ Ovulatie fase

De dagen voor ovulatie en tijdens je ovulatie is je huid op haar best, je huid heeft meer gloed en een gezonde glans. In deze periode kan het misschien leuk zijn om eens minder make-up te gebruiken.

🙎‍♀️ Luteale fase

Progesteron speelt een actieve rol in deze fase en activeert talgaanmaak. Overmatige talg verstopt je poriën en vormt zo de ideale voedingsbodem voor bacteriën die puistjes veroorzaken. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen ‘s morgens en 's avonds. Voeding rijk aan zink of een kwalitatief supplement zorgen ervoor dat je talgproductie in balans blijft.

Vrouwen kunnen hormonale acne of puisten ervaren rond de ovulatie fase door een overschot aan oestrogeen. Ook de dagen voor je menstruatie want dan ervaar je hormoonschommelingen tussen oestrogeen en progesteron. 


Drie belangrijke vragen voor een stralende huid 

 🥦 Eet ik wel goed? 

Koffie, chemicaliën, slaapgebrek, de pil, en stress ontdoen je lichaam van belangrijke voedingsstoffen die je hormonen gezond houden en zorgen voor een zuivere huid.

Overmatig alcohol drinken en suikers eten zorgen er daarnaast ook voor dat de lever overuren draait. Je lever heeft voldoende voedingsstoffen nodig om je lichaam te ontgiften. 

Tot slot wordt een verstoorde darmflora ook nog gelinkt aan acne.

🏃‍♀️ Beweeg ik wel voldoende? 

Genoeg beweging en het verlagen van je stresshormoon cortisol zijn belangrijk voor een stralende huid. Beweeg altijd volgens de behoeftes van elke fase van je cyclus.

⚖️ Zijn mijn hormonen uit balans? 

Door je menstruatiecyclus beter te begrijpen kun je betere beslissingen nemen over hoe je je huid moet verzorgen.