Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

  • Hormones
  • Mood
  • Nutrition

Hoe beïnvloedt je cyclus je humeur?

Hoor jij ‘m ook? Die negatieve stem? Die zegt dat je niet goed genoeg bent? Niet mooi genoeg? Niet slim genoeg? Niet slank genoeg? Niet spannend genoeg? Onze inner voice kan killing zijn! 

PMS, of het premenstrueel syndroom, kan je enorm emotioneel maken. Je bent kwaad op de wereld en je voelt je leeg van binnen. Je twijfelt over simpele beslissingen en je voelt je schuldig over alles en niets. Herkenbaar? Bij sommige vrouwen kan PMS ernstige klachten hebben op het dagelijks functioneren. Van stemmingswisselingen, oververmoeidheid, slapeloosheid tot depressieve gevoelens. 

In deze blogpost vertellen we je wat meer over de oorzaken van stemmingswisselingen, hoe je ermee omgaat en wat de beste supplementen zijn voor een gezonde menstruatiecyclus.

Waar komen die gevoelens vandaan?

🔎 Neem je hormonen eens onder de loep...

Gedurende je hele cyclus stijgen en dalen de hormonen. Dit kan invloed hebben op neurotransmitters (serotonine en dopamine) in je hersenen. Deze bepalen je humeur, slaap en energieniveau.

In de dagen voor je menstruatie merk je vaak een emotionele verandering door de hormonen oestrogeen en progesteron. Je beoordeelt jezelf, bent kritisch en hebt heftige mood swings. Voor je menstruatie gaat oestrogeen plots dalen, hierdoor daalt het serotoninegehalte in je hersenen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.

Houd je maandstonden bij in een app en misschien ontdek je dat jouw negatieve stem vooral voorkomt in de dagen voor je menstruatie.

Kan de pil helpen bij stemmingswisselingen?

Voor sommige vrouwen kunnen hormonale anticonceptiemethoden zoals de pil, de NuvaRing of de hormoonspiraal helpen bij hevige mood swings. Maar voor anderen kan hormonale anticonceptie je humeur en gemoed zelfs verergeren!

Artsen gaan vaak de pil voorschrijven wanneer je last hebt van PMS-gerelateerde symptomen, maar de pil is niet de enige oplossing. De pil bevat artificiële hormonen en zal je natuurlijke hormonale patronen blokkeren of je systeem volledig stilleggen waardoor je gevoelens afgevlakt worden. 

Als je toch besluit om weer aan de pil te gaan om te proberen je stemmingswisselingen of andere menstruatieproblemen te verminderen, is het belangrijk om te begrijpen welke invloed dit op je lichaam heeft. Zo zal de pil je lichaam beroven van bepaalde vitaminen en mineralen zoals foliumzuur, vitamine B', zink en magnesium. 

Vooraleer je zou overwegen om aan de pil te starten, bekijk hoe je je levensstijl kan aanpassen in combinatie met de juiste supplementen.

lees ook: Stoppen met de pil, zo help je je lichaam er weer bovenop. 

Wat kun je doen aan stemmingswisselingen?

Er is geen magische pil die je stemmingswisselingen kan wegnemen, maar het goede nieuws is dat enkele eenvoudige veranderingen in je levensstijl een grote impact kunnen hebben. Hier zijn een paar dingen die kunnen helpen:

  • Probeer stress te verminderen. Stemmingswisselingen vóór je menstruatie worden niet veroorzaakt door stress, maar als je al gestrest bent, worden deze alleen maar erger. Het is niet altijd mogelijk, maar probeer stressvolle activiteiten in de week voor je menstruatie te vermijden. Plannen om te verhuizen? Rijexamen doen? Alleen op je kinderen passen terwijl je partner weg is? Kijk of je deze dingen een week of twee kunt verplaatsen! Je zal dankbaar zijn dat je het hebt gedaan!

  • Beweeg! Sporten maakt endorfines vrij en gedurende deze fase is er een tekort aan endorfines. Zelfs korte oefeningen kunnen deze feelgood-chemicaliën vrijgeven die je humeur een boost geven. Weinig tijd? Het hoeft geen spinning-les van een uur te zijn. Doe 30 burpees in je woonkamer of een korte work-out van 15 minuten met jump squats, jumping jacks en pushups. Verhoog je hartslag en je humeur zal zeker volgen.

  • Slaap! Niet genoeg slaap krijgen op ieder moment in je cyclus is een mood-killer, maar het is vooral slecht in de week voor je menstruatie. Probeer ten minste 7-8 uur per nacht te krijgen, vooral in de week voorafgaand aan je menstruatie.

  • Probeer cafeïne en suiker te vermijden. Deze kunnen je misschien oppeppen, maar dat is slechts tijdelijk. Daarna volgt die gekende crash en voel je de impact. Voed je lichaam met gezonde voeding!

  • Voeg gezonde vetten toe aan je dieet. Studies hebben aangetoond dat gezonde vetten zoals omega-3 een positieve invloed kunnen hebben op je humeur. Gezonde vetten vind je in onder meer vette vis, noten, zaden, avocado en olijfolie. Als je via je voeding niet genoeg gezonde vetten opneemt, kan je een supplement nemen zoals Guud Inside dat duurzame omega-3 vetzuren uit plantaardige algen bevat.

  • Voeg een supplement toe aan je leven zoals Guud Flow. Dit krachtige supplement is ontworpen om je hormonen te helpen reguleren en een gezonde cyclus te bevorderen. Het is geen remedie voor stemmingswisselingen, maar een gezonde cyclus kan zeker helpen om uw symptomen te verminderen.
 

Hoe zit het met natuurlijke remedies voor stemmingswisselingen?

Het is bewezen dat het opnemen van voldoende vitamine B6 PMS-symptomen zoals stemmingswisselingen helpt verminderen. Je kan vitamine B6 op natuurlijke wijze binnenkrijgen via voeding zoals vis, kip, kalkoen, fruit en verrijkte granen.

Vitamine B6 kun je ook binnenkrijgen met een supplement voor de menstruatie, zoals Guud Flow en Guud Vibes. Deze bevatten allebei vitamine B6 en zijn volkomen veilig om samen in te nemen zonder de aanbevolen dagelijkse dosering te overschrijden.

Heeft u nog vragen? Praat met ons! Wij kunnen jou helpen.