Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Back

Goede voornemens ontwikkel je zo

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Het nieuwe jaar is begonnen en we zitten vol goede voornemens. Maar hoe zorg je ervoor dat je je deze gewoontes echt eigen maakt? Goede voornemens zijn één, maar ze echt toepassen in je dagelijkse routine is een tweede. Makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zet je ze wel door. 

Wist je dat het 16 januari Blue Monday is? Het wordt wereldwijd bestempeld als de deprimerendste dag van het jaar. De dagen zijn nog steeds donker en koud, en de meeste goede voornemens zijn alweer in de prullenbak beland. Zo zorg je ervoor dat jouw nieuwe gewoontes wel blijven en perfect samensmelten met jouw dagelijkse leven.

Kleine gewoontes, elke dag weer

Nieuwe gewoontes beginnen met kleine, blijvende acties. Elke dag weer. Het is beter om elke dag iets kleins te veranderen, dan onmiddellijk grote stappen te ondernemen en alles in één keer te veranderen. Je gaat op deze manier voorbij aan je lichaam, vraagt te veel van je body en mind en zal Blue Monday ook als deprimerendste dag van het jaar zien. 

Begin daarom niet hals over kop met je nieuwe goede routine. Wat je nieuwe gewoontes ook zijn, het doel is dat ze je leven veranderen en aangenamer maken. Denk er dus niet te licht over na en neem de tijd. Voorbereiding is key. 

Wij vinden het zelf fijn om één maand te doen over het plannen van nieuwe gewoontes. Zo doorloop je alle fases van je cyclus en weet je precies hoe je je elke dag van de maand voelt bij je nieuwe gewoontes.

Hoe Chinooks haar leven veranderde

Onze Guud Ambassador Chinook ontdekte zelf hoe dat voelde. Chinook stond op het punt in haar leven dat ze graag bewuster wilde leven en de beste versie van zichzelf te worden. Ze was bezig met haar innerlijke zelf, en kijk naar manieren om dit te optimaliseren. 

Ze pakte het grondig aan: ze ging sporten, bewust eten, stopte met haar hormonale anticonceptie (lees hier hoe je dat goed aanpakt), ging haar cyclus tracken, ontdekte hoe haar hormonen werkten, en ontdekte onze supplementen als aanvulling op haar voeding. “Ik kan nu zeggen dat ik op een punt ben gekomen waarop ik gelukkig ben. Er is veel bewustwording in mijn leven en ik voel dat ik de beste versie van mezelf aan het worden ben.”

Wil jij net als Chinook je leven een andere draai geven? Zo pak je dat aan.

Stap 1: bedenk wat je wilt veranderen en hoe je je daarbij zou voelen

Je menstruatie (de winter) is een goed moment om te reflecteren. Neem een paar avonden de tijd om rustig na te denken over de belangrijkste onderdelen van je leven. Je hobby’s, relaties, toekomstplannen, werk en meer.

  1. Hoe voel je je op elk vlak van je leven? 
  2. Hoe zou je je willen voelen?
  3. Waar ben je tevreden over? Waar mee niet?
  4. Wil je ergens naartoe werken dit jaar? Wat heb je daarvoor nodig?
  5. En welke onderdelen van je leven zou je op basis van je reflecties willen veranderen? 

Let op: De menstruele fase is puur intuïtief en gebaseerd op je gevoelens. Tijdens deze fase denk je nog niet na over het praktische gedeelte van je nieuwe gewoontes. Dat komt hierna.

Stap 2: koppel je wensen aan acties

De folliculaire fase (lente) is het moment waar je acties en doelen koppelt aan de onderdelen van je leven die je wilt veranderen. Tijdens deze fase voel je je vaak energiek en positief, dus dit is een goed moment om na te denken over hoe je je plannen gaat uitvoeren. Het gaat hier om het ‘hoe’ en het plannen van de details. 


Waarom is deze stap belangrijk?

Onderzoek laat zien dat duidelijke plannen je helpen met het ontwikkelen van goede gewoontes. Zeg niet ‘ik wil gezonder leven’ maar maak het zo specifiek mogelijk: 

  • Ik ga elke dag twee stuks groente eten tijdens mijn lunch, die ik de avond van tevoren voorbereid. 
  • Ik wil mijn lichaam klaar maken voor een zwangerschap en daarom track ik mijn cyclus elke ochtend en slik ik supplementen bij mijn ontbijt.

Beantwoord de ‘wie, wat, waar, wanneer en waarom’-vragen van je nieuwe goede gewoonte.

Stap 3: vertel het iedereen

De dagen rondom je ovulatie (zomer) ben je communicatief en sociaal. Dit is hét moment om je nieuwe gewoonte te delen met je omgeving (je partner, je collega’s, je vrienden, je werkgever). Het delen van je doelen is belangrijk omdat je op deze manier meer steun voelt, en de sociale controle kan je helpen om soms net even vol te houden.

Stap 4: begin!

De luteale fase (de herfst) is het moment om actie te ondernemen. Je begint nu met je goede doelen. De naweeën van de zomer geven je genoeg energie om er optimistisch tegenaan te kijken. En als je voor je menstruatie begint, heb je genoeg kracht om door te zetten tijdens je maandstonden (als je misschien liever terugvalt op je oude gewoontes).

Zes extra tips om echt door te zetten

  1. Heb geduld. Soms duurt het even voordat je resultaat ziet. Wist je bijvoorbeeld dat je eicellen ongeveer drie maanden nodig hebben om zich te vormen? Alles wat je vandaag doet, heeft een invloed op je menstruele gezondheid drie maanden later. Als je beslist om aanpassingen te doen in je levensstijl om je klachten te verminderen, geef het dan telkens drie maanden om een verschil op te merken.
  2. Herken je excuses en laat je er niet door leiden. ‘Het komt even niet uit, het heeft toch niet zoveel zin, ik zie er tegenop, ik doe het wel een andere keer, ik voel me niet zo goed, ik heb geen tijd, er is iets leukers te doen.’ – herken ze voor wat ze zijn: excuses.
  3. Koppel je goede gewoonte aan een bestaande gewoonte of voer ze uit op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld: Elke dag na het tandenpoetsen ga ik tien minuten mediteren, of, elke maandag om 17 uur ga ik dertig minuten wandelen.
  4. Van uitstel komt afstel, dus ga ervoor. Een keer een gewoonte overslaan kan gebeuren. Twee keer, is het begin van een nieuwe routine. Hou je vast aan je nieuwe gewoonte en laat je niet verleiden tot een nieuwe (oude) routine.
  5. Zoek afleiding. Wil je stoppen met roken, nagelbijten, te veel shoppen of snoepen of negatief denken? Zoek afleiding en maak het jezelf lastiger om terug te vallen op je oude gewoontes. Ga wandelen, bezoek het museum, een theatershow, ga bij familie en vrienden op bezoek of begin een nieuwe hobby. Houd jezelf bezig, zolang als je denkt dat het nodig is.
  6. Houd het leuk. Onderzoek laat zien dat het makkelijker vol te houden is als je nieuwe gewoontes leuk zijn. Houd je niet van groenten? Stop ze dan in een smoothie. Eten hoeft geen straf te zijn, dus houd het ook leuk. Ben je niet zo’n fan van sporten? Sport in een team, of luister naar je favo podcast tijdens het sporten. Giet je nieuwe gewoonte in een leuke vorm, en je zult er echt plezier aan beleven.

Wij weten zeker dat je dit jaar doorzet en de beste versie van jezelf wordt. Heb je vragen, twijfels of opmerkingen? Chat met ons, daar zijn we voor!