Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Back

A Guud Start: Tips voor een gelukkig 2023!

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Het einde van het jaar is een drukke periode. Het is gezellig als je samenkomt met familie en vrienden, maar het kan ook overweldigend en stressvol zijn. Want december is ook een afronding van het oude jaar en een maand om na te denken over het nieuwe jaar. Het is een periode waarin je terugkijkt, de balans opmaakt en doelen stelt voor het nieuwe jaar. In deze post delen we tips hoe je dat het beste doet.

Het moment om te reflecteren

Vertel, hoe was jouw jaar? Had je plannen en heb je ze behaald? Of waren je plannen te groot en kon je ze niet allemaal uitvoeren? Hoe het ook ging, het is oké. Laten we niet vergeten lief te zijn voor onszelf – daar draait het in de winter namelijk óók om.

Eindig dit jaar met een paar mooie vragen om te reflecteren: 

  • Wat ging er goed? Wat waren je successen?
  • Waar ben je het meest trots op?
  • Wat zijn je mooiste herinneringen? 
  • Heb je lessen geleerd? Wat ga je komend jaar anders doen?

Maak tijd en ruimte vrij om na te denken. Misschien doe je dit graag in je favoriete plek in huis of in de koffiebar met je koptelefoon op. Je kunt ook een mindfulwandeling in de natuur maken terwijl je nadenkt.

Het belangrijkste is om er tijd voor te nemen en van te genieten. Zo kun je het oude jaar goed afsluiten. 

Een goed begin van het nieuwe jaar

Dit jaar afgesloten? Dan is het tijd voor een goed begin van het nieuwe jaar. Zo doe je dat.

Doe aan selfcare 

Je zou niet moeten wachten tot het nieuwe jaar om zelfzorg op één te zetten. Toch kan januari een goed moment zijn om een nieuwe routine te beginnen. 

Denk na over hoe je het liefst voor jezelf zorgt. Zelfzorg betekent voor iedereen iets anders. Weet je niet waar je moet beginnen? Misschien is dit iets voor je:

  • Mediteer. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen zoals apps en video's met begeleide instructies (onze favorieten zijn Calm, Headspace en het Belgische platform 'Nog 9 minuten'). Je kunt ook gewoon beginnen met wat ademhalingsoefeningen voor het slapengaan.
  • Beweeg meer, of dat nu meer wandelen, yoga of stretchen is. Beweging is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Ontdek hier hoe je kunt trainen volgens je cyclus. 
  • Ga meer naar buiten. Onthoud dat de natuur een genezende kracht heeft, dus het is belangrijk om elke dag naar buiten te gaan. Of het nu voor een korte wandeling of een langer avontuur is. Het reguleert je natuurlijke dag-en-nachtritme, waardoor je weer beter slaapt.
  • Trakteer jezelf – op een bad, een massage, een gezichtsbehandeling of wat het ook mag zijn waar je je goed bij voelt.
  • Journal. Maak aantekeningen en schrijf je gedachten op. Het lijkt op dat moment misschien niet veel, maar als je het terugleest, zul je verrast zijn over wat je allemaal leest!

Kies voor een goede routine

Mensen gaan goed op routine! Als je dagen rommelig zijn, probeer dan na te denken over de taken die regelmatig terugkomen. Plan ze in je agenda zodat ze deel gaan uitmaken van jouw dagelijkse gewoontes. Zo worden je dagen rustiger en overzichtelijker.

Bepaal nu welke gezonde bezigheden je wilt toevoegen aan je routine. Misschien wil je elke dag beginnen met tien minuten yoga-oefeningen, of wil je elke avond op een bepaald tijdstip alle schermen uitzetten. Wat het ook is, begin klein en wees consistent. 

Een routine kan helpen om je stress te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren. Het kan je dagen minder stressvol maken, wat angst en onrust kan verminderen en je helpt ontspannen. 

Een manier om een ​​routine te creëren, is door je eigen cyclus als basis te gebruiken. Zo weet je precies wanneer je alles kunt inplannen.

Leven volgens je cyclus is leven op basis van wat je lichaam elke dag van de maand nodig heeft. Meer over levens volgens je cyclus en hoe je ermee begint, lees je in deze blogpost over vier seizoenen van je cyclus

Zorg goed voor je lichaam

Je guud voelen heeft veel te maken met wat je in je lichaam stopt. We zeggen niet dat je jezelf nooit meer mag trakteren op een stuk taart of een glas wijn. Maar let wel op dat je over het algemeen je lichaam voedt met verschillende soorten fruit, groenten (alle kleuren van de regenboog!) en volle granen. 

Wist je dat sommige voedingsstoffen je zelfs gelukkiger kunnen maken? Ze beïnvloeden je feelgoodhormonen zoals serotonine. Weer andere voedingsstoffen helpen ontstekingen te voorkomen, zodat het bloed gemakkelijk naar al je organen circuleert. Het is dus echt belangrijk om gebalanceerd te eten zodat je lichaam alle feelgoodstofjes kan aanmaken.

Dat gezegd hebbende; zelfs met een gezond, uitgebalanceerd dieet, kan het moeilijk zijn om te weten of je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is waarom supplementen een goed idee zijn. Bij Guud Woman hebben we verschillende opties om je het hele jaar door te ondersteunen. Doe de Quiz en ontdek hoe we je cyclus kunnen ondersteunen.

Wil je meer weten over wat je lichaam nodig heeft tijdens alle fases? Lees dan dit blog over hoe je je cyclus hackt met voedsel

Iets nieuws proberen 

Of je nu een bijzondere reis wilt maken, een nieuwe taal wilt leren, die nieuwe yogastijl wilt proberen of uit een vliegtuig wilt springen – iets nieuws proberen kan veel voldoening geven. 

Nieuwe ervaringen zijn goed voor onze emotionele gezondheid. Als je iets nieuws probeert, maakt je een dosis dopamine aan (dat andere feelgoodstofje!) waardoor je je beloond voelt. 

Angst is vaak een grote dealbreaker om iets nieuws te proberen, maar onthoud: het nieuwe hoeft niet enorm groot te zijn. Begin klein, zoals een een nieuwe lippenstift, een stad bezoeken of ga voor een nieuw outfit of haarstijl. Maak een plan en vooral: houd het leuk! 

Extra tip: Als je je cyclus bijhoudt, ontdekt dan wanneer je in de folliculaire fase zit (de week na je menstruatie). Dit is de fase van je cyclus waarin je meer openstaat om nieuwe dingen te proberen. Het is normaal dat je je tijdens deze fase optimistischer of energieker voelt.

Wij zijn benieuwd naar jouw nieuwe doel! Heb je nog vragen of wil je advies? Chat met ons, we zijn er voor je. 💖