Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Cheers to being a woman! - Guud Woman

Cheers to being a woman!

___NL___ Af en toe wil je graag kunnen genieten van een lekker glaasje wijn maar meestal blijft h...

  • Mood

Zo overleef je awkward vragen tijdens het kerstdiner

Kerst is een tijd om samen te zijn, te genieten, en… om awkward vragen te ontwijken. Heb je al een vriend? Wanneer krijg je kinderen? Eet je geen vlees meer? Is het je oma niet, dan is het je oom wel. Het zijn vaak lief bedoelde vragen, maar ze komen over als een regelrechte ondervraging. Ze goed beantwoorden (of slim ontwijken) is dan ook een echte challenge. In dit blog geven we je foolproof antwoorden op de 4 meest gestelde vragen + handige tips voor onverwachte vragen.

1. 35 en nog steeds single? Waarom heb je de liefde nog niet gevonden? Wanneer ga je nu eens trouwen?

Hopeloos achterhaald, maar voor sommige mensen nog steeds de standaard. 🤷‍♀️

Er is geen tijdlijn die je moet volgen, en het is niemands zaak hoe jij je leven leeft (sorry, oma). Maar omdat het familiediner niet het beste moment is voor zulke discussies, kun je hier het beste zo rustig mogelijk op reageren.

Als je single bent, overweeg dan eerlijk te reageren door je familie de waarheid te vertellen over je laatste break-up, de reden waarom jij zo geniet van je single leven, of vertel ze over alle interessante mensen die je dit jaar hebt ontmoet.

Zit je in een relatie en staat trouwen (nog) niet op de planning? Vertel je familie dan gewoon hoeveel jullie genieten van het samenzijn.

En als jij en je lief überhaupt niet van het trouwen zijn, is dat helemaal OK en kun je dat natuurlijk ook zeggen.

2. Wordt het niet eens tijd voor kinderen? Wanneer krijgt <jouw kind> een broertje of zusje?

Zodra je getrouwd bent of in een serieuze relatie zit, is deze vraag onvermijdelijk. Maar als we hem van de aardbodem zouden kunnen laten verdwijnen, zouden we het doen. Maar ECHT!

Want het is een verschrikkelijke vraag. Wel of geen kinderen krijgen is een persoonlijke keuze. En voor sommige is het zelfs meer dan dat – voor koppels die moeilijk zwanger kunnen worden, of een miskraam hebben meegemaakt is het namelijk geen keuze.

Als je je op je gemak voelt bij degene die de vraag stelt, en je graag open wilt zijn, kun je ze vertellen over je plannen, problemen, twijfels of frustraties. En vertellen over een verlies of bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen kan zelfs helend werken.

Als je hier liever niets over vertelt, reageer je simpelweg met "dat is een interessante vraag, maar ik heb daar geen antwoord op".

Ditzelfde antwoord kun je geven wanneer familieleden vragen naar ‘de tweede’. Want zodra de eerste één of twee is, en jij net een nachtje doorslaapt, verwacht de hele wereld een tweede.

Misschien wil je helemaal geen tweede, weet je het nog niet, lukt het niet, of ben je er gewoon totaal niet mee bezig. Het allerveiligste antwoord?

"Wanneer we zijn uitgekeken op de eerste". 😅

3. Wanneer krijg je eens een serieuze job? Werk je nou nog steeds bij dat ene bedrijf?

Dit is, net als alle andere vragen, vast een goedbedoelde vraag. Maar indirect betekent deze vraag wel dat je huidige job blijkbaar niet goed genoeg is. Probeer rustig te blijven, en bedenk dat je familieleden dit misschien wel vragen omdat ze je graag gelukkig zien (en denken dat een andere job je al het geluk zal geven!).

Ben je blij met je huidige job? Vertel het ze dan. Vertel vol enthousiasme wat je er zo leuk aan vindt – je collega's, de vrijheid, het geld, de contacten, de werkzaamheden. Het kan iets zijn, waar je familie helemaal geen weet van heeft.

Ben je het met de vraagsteller eens en wil je graag van job wisselen? Vraag ze dan om contacten! Wie weet komt er iets moois uit. En als ze geen contacten hebben, is het gesprek ook meteen klaar – net zo makkelijk.

4. Eet je geen vlees meer?!

Zeg je nee tegen het braadgerecht van je oma, of het stukje vlees op het gourmetstel? Voor sommige mensen kan het een shock zijn, maar weet dat je als vega(n) niet alleen bent! Steeds meer mensen kiezen ervoor om vlees uit hun dieet te bannen – ook tijdens kerst.

Vertel je familie open waarom je ervoor kiest en wat je beweegredenen zijn, maar probeer ze niet over te halen. Niemand vindt het leuk als ze de les wordt gelezen.

Tonen ze geen begrip voor je keuze? 

Probeer compassie te hebben – iedereen leeft zijn of haar leven op de manier waarop ze voelen dat goed voor hun is. Waarschijnlijk past een vleesloos leven niet bij hun, en dat is ook helemaal oké.

Je kunt vragen over je dieet ook meteen bij de hoorns vatten, door een overheerlijk vega(n) gerecht mee te nemen. Zo weet jij zeker dat jij lekker eet, en misschien inspireer je je familieleden ook wel! 👌

5.  Een vraag die je niet had zien aankomen?

Je kunt nog zo goed voorbereid zijn, maar je hebt geen glazen bol. Er kan altijd een vraag zijn waardoor je met je mond vol tanden komt te staan.

Wat doe je dan?

Als je je ongemakkelijk voelt, probeer de vraag dan om te draaien. Lach even, en stel de vraag aan je gesprekspartner, of haak in op het onderwerp en laat je gesprekspartner het woord doen.

De meeste mensen praten graag over zichzelf, en dit is dan ook een goede manier om de aandacht van jezelf weg te leiden.

Een paar voorbeelden:

Wanneer krijg je kinderen?

Oh, haha, weet ik niet, hoe oud waren jullie toen jullie Lieve kregen?

Wanneer neem je nou eens een leuke jongen mee naar het diner?

Poeh, geen idee  Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet?

En als het allemaal niet werkt, probeer het dan met humor. Het is de beste manier om de sfeer te verbeteren. Maak een grapje, stop je mond vol eten, of begin een gesprek met iemand anders.

Wat is de meest ongemakkelijke vraag die jou ooit is gesteld? We zijn benieuwd! Stuur ons een berichtje, of laat een comment achter op Insta of Facebook!