Reviewed door

Uwe Porters - Midwife & Menstrual Cycle Expert

  • Exercise
  • Hormones
  • Nutrition

10 manieren om je menstruatie te verlichten

Of je het nu leuk vindt of niet, als je een vrouw bent, krijg je vrijwel elke maand je menstruatie. Vanaf het moment van je eerste cyclus tot de menopauze heeft de gemiddelde vrouw ongeveer 450 menstruaties! Opgeteld komt dit overeen met ongeveer 3.500 dagen - of TIEN jaar - dat je zal bloeden!

We weten dat dit nogal grimmig klinkt, maar in plaats van te doen alsof het niet gebeurt, willen we je onze deskundige tips geven over hoe je die 3500 dagen zo goed mogelijk kan maken!

Begin met het opvolgen van je cyclus

Er is niets erger dan buitenshuis te zijn en onverwacht je menstruatie te krijgen. In plaats van elke maand een doe-het-zelf-maandverband van toiletpapier te maken, raden we het aan om voorbereid te zijn. Begin met het bijhouden van je cyclus met een van de vele beschikbare apps. Velen zullen je zelfs waarschuwingen geven om je te laten weten dat je menstruatie eraan komt, zodat je alles deftig kan plannen! (Weet je niet zeker welke app geschikt is voor jou? Bekijk dan onze blogpost waarin we onze topkeuzes voor apps die je cyclus opvolgen meegeven!)

Houd een reservebroek bij de hand

Zelfs de best gemaakte plannen kunnen soms mislukken. Zelfs als je helemaal op de hoogte bent van je cyclus, kunnen lekken niet altijd worden vermeden. Overweeg om een ​​reservebroek in je tas te bewaren, zodat je niet de hele dag vastzit in een ongemakkelijke situatie.

Verminder je koffie consumptie

We weten dat je je tijdens je menstruatie extra moe kan voelen, dus het kan verleidelijk zijn om naar de cafeïne te grijpen. Maar cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam meer water vasthoudt, waardoor je een opgeblazen gevoel kan krijgen en krampen kan verergeren. Je dagelijkse kopje koffie overslaan kan je lichaam een ​​stuk gelukkiger maken.

Lees meer over de invloed van koffie op je hormonen!

Extra ijzer

Als je ongesteld bent, kan je ijzergehalte laag worden. Weersta de verleiding om naar die vette burger te grijpen. Verhoog in plaats daarvan je ijzergehalte door veel groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool te eten. Bloed je hevig tijdens je menstruatie, dan moet je lichaam meer nieuw bloed aanmaken. Hiervoor is extra ijzer nodig. Een multivitamine met ijzer zoals Guud Flow kan dan nuttig zijn.

Plan je menstruatiesnacks

Ook meer zin in chips tijdens je menstruatie? We know, de dagen voor en tijdens je menstruatie kan je meer last hebben van cravings. Let op met zout want dat kan ervoor zorgen dat je meer vocht zal ophouden met een opgeblazen gevoel als gevolg.

Plan in plaats daarvan vooruit. Zorg dat je voldoende menstruatie-vriendelijke snacks bij de hand hebt. We houden van dingen zoals noten, bananen en een klein beetje pure chocolade. Vooral pure chocolade is een goede keuze omdat het veel magnesium bevat, wat kan helpen bij het verlichten van krampen. Je kan ook een supplement met magnesium zoals Guud Vibes aan je dagelijkse routine toevoegen om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt.

Vitamine B6 en Vitamine C

Vitamine B6 kan helpen bij het verlichten van cravings, vermoeidheid, stemmingswisselingen, waterretentie en een opgeblazen gevoel. Je kan het terugvinden in dingen zoals kalkoen, vis, kip, noten, bananen, aardappelen en eieren.

Vitamine C zal ook helpen om je menstruatiesymptomen te verminderen. Sla citrusvruchten, cranberrysap in en als je een fan bent, voeg dan ook wat spruitjes toe.

Als je op zoek bent naar een supplement om te helpen, zijn Guud Flow of Guud Vibes goede opties!

Drink veel water 

Wanneer je ongesteld bent, zijn je oestrogeenspiegels laag en dit kan je een beetje uitgedroogd maken. Door uitdroging kan je je zwak of prikkelbaar voelen. Je kan er ook hoofdpijn van krijgen en je huid trekkerig en droog maken.

Als je ongesteld bent, is het extra belangrijk om veel water te drinken. Neem een ​​waterfles met je mee en streef naar 2-3 liter per dag. Je kan ook wat extra water binnenkrijgen door thee te drinken. Veel soorten thee zijn traditioneel gebruikt om te helpen bij menstruatiekrampen, vooral pepermunt-, gember- of kaneelthee.

Je kan jezelf ook trakteren op een gezichtsmasker in bad. Het helpt je niet alleen te ontspannen, maar het geeft je huid ook de broodnodige hydratatie.

Verleng je snoozetijd

Neem wat extra Zzzz's als je ongesteld bent (alsof je een excuus nodig hebt?!)

Slaap is belangrijk voor veel lichaamsfuncties, zoals het verwijderen van overtollig vocht uit je maag, wat helpt om een ​​opgeblazen gevoel te verminderen.

Beweeg

Misschien heb je zin om op de sofa te liggen met een warmwaterkruik en Netflix, maar een beetje beweging kan wonderen doen voor je lichaam. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfines aan. Deze feel-good hormonen kunnen helpen om krampen te verlichten en je een energieboost te geven. Je hoeft niets intensiefs te doen, zoals hardlopen, om de voordelen te krijgen. Een wandeling in de natuur, een mindful yogasessie of een wandeling met de hond volstaat.

Wil je meer weten over hoe je kunt sporten volgens je cyclus? Bekijk hier onze blogpost.

Verwen jezelf

Je hebt ongeveer 3.500 menstruatiedagen voor de boeg. Dat is te veel tijd om te verspillen aan zelfmedelijden. Probeer in plaats daarvan een manier te vinden om je menstruatie te omarmen. Het is een teken dat je een gezonde, vruchtbare godin van een vrouw bent! Overweeg om je menstruatie te gebruiken als een moment om iets leuks voor jezelf te doen. Boek een massage, doe een kleimasker op en luister naar wat jazz. Het hoeft niet extravagant te zijn en het geeft je misschien net iets om naar uit te kijken!